你有無講呢句說話?真係難聽過粗口

ilovefat
|
「唔好攪呀,姐姐鬧㗎!」

以前做零售,玩具舖/ 文具舖/ 零食店等等。
d家長好鍾意用手指指住個店員,同自己小朋友講呢句野!

其實真係好討厭!你點解要屈我?我無鬧小朋友。有dd家長會話「你睇下,姐姐望住你啦」我根本無望住佢囉!
你應該教個小朋友攪人d野係唔啱,而唔係因爲人地會鬧,所以唔好攪。
況且,大部分小朋友聽到呢句都係繼續攪,而嗰d家長又唔會阻止。

希望會講呢句說話嘅家長改下口,呢句說話令人好反感,同埋教壞細路。
多謝收看
waynewon    發表於 18-8-13 00:33
Reminder
|
ilovefat 發表於 18-8-12 21:07

sf013hk
|
再攪摩羅差捉左你走。
終極熊貓
|

有,我上次有開po,
但大部分回覆係果位媽媽無問題,係我小器同計較喎

BBJOJO
|
sf013hk 發表於 18-8-12 21:11
再攪摩羅差捉左你走。

維仔媽媽
|
我忘了有冇講過呢句,多數講“唔好搞啊,嗱,整爛要賠架。”
小源
|
「唔好攪呀,嬸嬸鬧㗎」定「唔好攪呀,姐姐鬧㗎」比較好
Ashleycorina
|
我自己無講呢句,因為佢地攪,我會鬧
我見過有媽媽講呢句,個店員好風趣應佢,係啊,我好惡㗎,佢笑住講㗎,三個人都笑左
終極熊貓
|
小源 發表於 18-8-12 21:16

重點唔係邊個鬧!
而係因為呢件事本質係錯,所以唔應該做
而唔係路人甲乙丙丁罵
waynewon    發表於 18-8-13 00:34
ilovefat
|
終極熊貓 發表於 18-8-12 21:13

有,我上次有開po,

其實真係好無禮貌!講到外面嘅人係怪獸咁,郁d就會鬧你,教仔唔係咁教
waynewon    發表於 18-8-13 00:35
ckat
|
咁又未至於難聽過粗口
Cclong19
|

我都覺得咁樣講唔好
但有時湊住小朋友 佢真系好唔聽話 又真系會怕街外人個時 就衝口而出呢啲說話 講完又後悔左

jumphigh
|
話姐姐会鬧係因為孩子做错,等於同孩子講唔好犯法唔係差人会拉一样……有乜问題呢?
anna59
|
小朋友曳系要比外人鬧吓先得嘅
mariefish
|
你咁講起我又好似聽過人咁講
終極熊貓
|
jumphigh 發表於 18-8-12 21:24
話姐姐会鬧係因為孩子做错,等於同孩子講唔好犯法唔係差人会拉一样……有乜问題呢?
...

唔好犯法,因為件事本身係錯,而後果係會被拉坐監。
並唔係唔好犯法,因為會被人拉。
waynewon    發表於 18-8-13 00:36
Fishqqma
|
小源 發表於 18-8-12 21:16

有咩分別
minlbc
|
好憎人咁講!
明明可以話-唔好搞,會整爛/亂姐姐d 野!
點解要講到人哋係壞人,細路整人野反而無錯?
同細路自己亂跑跌低,老人家打地下話地下曳有咩分別?

天真B
|
終極熊貓 發表於 18-8-12 21:34
唔好犯法,因為件事本身係錯,而後果係會被拉坐監。
並唔係唔好犯法,因為會被人拉。
...

cattz288
|

呢句成日我都會講架! 亦係事實, 所以唔覺有咩問題! d小朋友係對外人敏感, 講一句好過我鬧10句, 取易捨難啫!