自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

係價值觀錯重點,若唔犯法只係怕差人拉,咁無人舉報時差人又見唔到…就可以犯法? 姐姐睇唔到唔鬧…就可以亂搞?

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我都唔鐘意唸句,
意思彷彿「其實阿媽就無所謂嘅!不過「人地」唔鐘意咋」

珍珠宮

環保接龍勳章

ilovefat 發表於 18-8-12 21:07
「唔好攪呀,姐姐鬧㗎!」

以前做零售,玩具舖/ 文具舖/ 零食店等等。
同意, 好似將個責任推比人咁,

有一次, 有個大6後生媽入黎睇衫,

佢個8厭仔冇停過周圍搞,

仲走入去有玻璃的DISPLAY 內,

踩住我幾對鞋,

我即刻火黎喝住佢,

叫佢立即死出黎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

有句更衰,當細路跑時話細路「唔好跑呀人地撞到你呀」
我好想問、邊個撞到邊個呀而家

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢地覺得其他人鬧,d細路會聽?

伯爵府

回覆樓主:

到人地真係開聲鬧,啲阿媽又出嚟撐啦!

禁止訪問

珍珠宮

jumphigh 發表於 18-8-12 21:41
就係因為做錯所以先会比人闹比人拉,唔係点解姐姐会無端端闹、差人会無端端拉?
...

你啱,呢個係時序
但唔做得呢件事,係因為件事本質錯,所以俾人拉

所以,重點,係因為做錯。
唔通唔俾人拉,就可以做錯?

例如公海殺人,無人拉
咁係咪可以殺人?

教小朋友,應該係教件事嘅本質,
而唔係淨係因為個後果
明定唔明?

珍珠宮

回覆樓主

我同我仔講「再搞我放你上 youtube」

我仔即刻收手

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

我係鬧仔女:「唔好搞呀!整爛左我無錢賠!」

伯爵府

jumphigh 發表於 18-8-12 21:46
搅下掂下本身有乜錯?大人自己都会搅会掂。只是小孩子不懂輕重有机会搅爛大人才不想小孩子觸摸,本身件事 ...

啱喎,件事無錯㗎,係啲阿媽用呢句說話轉移責任,可以教小朋友小心啲,而唔係因怕某人鬧而唔掂得

男爵府

搅下掂下本身有乜錯?大人自己都会搅会掂。只是小孩子不懂輕重有机会搅爛大人才不想小孩子觸摸,本身件事 ...

那小朋友都不知道火是危險,就可以碰嗎?

珍珠宮

如果你係呢個價值觀,睇黎無需討論落去

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我通常會話:唔好攪人地d 野,睇下好啦。

子爵府

回覆樓主

我唔會咁講,主要原因係唔想小朋友覺得會有人鬧先唔做壞事,唔做壞事係因為自己唔應該影響到人,無論有冇人鬧都唔應該咁做。例如唔可以亂摸因為整壞左d貨就會冇人買,去smiggle睇完野要放番原位因爲職員執得好辛苦等等

不過我又冇諗到職員聽到呢類說話會介意呢一點,多謝樓主講出黎

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

現在做人壓力真的大
講咩丶做咩都會被批評
呢D都只是大路野

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

jumphigh 發表於 18-8-12 21:24
話姐姐会鬧係因為孩子做错,等於同孩子講唔好犯法唔係差人会拉一样……有乜问題呢?
...

可能要改成咁以正視聽
唔好攪呀 [係唔啱嘅] 姐姐[可能]鬧㗎!

大宅

畀面勳章

絕對同感啦
同你一樣,真係見好多,而家D呀媽真係好畸型,一入到鋪D(emoji)仔周圍走係完全唔理,正係識講拿姐姐鬧喇...姐姐望住你喇....真係好多好多尼D人,唔止呀媽呀婆呀嫲果D都係,次次聽到真係反哂白眼,咩叫姐姐鬧呢?要鬧既唔係佢呀媽你咩?
其實係你責任要教你個小朋友咯,我自己都2個女,從來我都唔會咁樣同D女講,只會講唔可以亂攪人D野,因為有時會有玻璃果D好危險,所以我D女係唔會响人地鋪頭走來走去,家姐而家仲會教呀妺,呢D真係從細已經要教導~但而家真係會教既係好少好少

首頁
12345...17

尾頁

跳至