3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

本身4歲已經想幫佢戒奶(用奶樽),但我媽話早晚飲少少都唔怕,就唔戒住,點知妹妹近日出世後飲奶情況仲嚴重左,妹妹飲幾多次,佢就要跟住飲幾多次,平日連正餐都唔肯食死都要飲完支奶先食,扭都要扭到支奶返黎每次都飲7安,但我溝到好淡好淡比佢,怕飲太多個腸胃頂唔順,因為佢已經成日叫肚痛,我都唔知可以點算好~我可以點做,佢話妹妹出世自己就大個女唔飲,點知反而仲飲多左。唉~

複式洋房

MnMneko 發表於 18-8-12 23:19
本身4歲已經想幫佢戒奶(用奶樽),但我媽話早晚飲少少都唔怕,就唔戒住,點知妹妹近日出世後飲奶情況仲嚴 ...

Same same and I don’t know what can I do !

伯爵府

DHA勳章

回覆 MnMneko 的帖子

1) 有些故事書係講成長/ 兄弟妹. 您可買/借來講. 2) 唔開7安. 開少一半得唔得.
3) 要佢每餐食飽. 唔可以留肚等奶奶
4) 用其他食物代替. 生果. 餅餅. 糖果.

珍珠宮

artai430 發表於 18-8-13 13:03
回覆 MnMneko 的帖子

1) 有些故事書係講成長/ 兄弟妹. 您可買/借來講. 2) 唔開7安. 開少一半得唔得.

我覺得第三個方法幾好,可以試下

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁樣真係唔得,佢唔肯食正餐咁肯定就係要飲奶。你地試下咪俾佢屈服,就等佢扭計,佢真係好肚餓既時候再俾固體佢食。已經4歲喇,唔可以再咁樣縱容佢喇

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 18-8-14 21:10
咁樣真係唔得,佢唔肯食正餐咁肯定就係要飲奶。你地試下咪俾佢屈服,就等佢扭計,佢真係好肚餓既時候再俾固 ...

4歲都好懂事了,同佢講下道理都可以!唔食正餐唔識長高吖,之類

複式洋房

本身4歲已經想幫佢戒奶(用奶樽),但我媽話早晚飲少少都唔怕,就唔戒住,點知妹妹近日出世後飲奶情況仲嚴 ...

同你既情況一樣,但佢不論食幾多飯幾飽,瞓覺都一定要飲奶

男爵府

我果個又米 當水飲 用奶樽too ,其實飲奶多影響正常飯餐,所以一直身體唔好,最近我幫距控制霖,唔比距飲太多!戒我就唔戒啦 ,早上下午一次咁啦 奶係好嘅,飲太多唔好嘖

伯爵府

唔肯食飯就無奶飲,耐心同佢講下

伯爵府

我女快3歲,一餐都飲240ml

首頁

尾頁

跳至