跳至

首頁

尾頁

民房

申請咗移民但仲等緊。諗住先係西雅圖買咗樓先請問有冇人試過?要注意d乜?有冇Agent, 銀行可以介紹?thanks

公爵府

Josor926 發表於 18-8-12 23:21
申請咗移民但仲等緊。諗住先係西雅圖買咗樓先請問有冇人試過?要注意d乜?有冇Agent, 銀行可以介紹?thanks ...

你呢個情況有 d 特別,買樓嘅時候身分係外國人,將來 land 左,身分就變左居民/公民,將來你賣樓,係根據你買樓時嘅身分還是賣樓時嘅身分來計稅呢?我諗比較要注意嘅係稅務方面嘅考慮,如果你而家買左樓,因為種種原因,land 之前要賣,咁就一定係以外國人來計稅,詳情我唔知,但有印象稅率係比居民/公民高,至少冇免稅額;再大吉利是 d,如果你 land 之前有咩冬瓜豆腐,遺產稅又點計?我建議搵個美國稅務會計問清楚先行動好 d

民房

回覆 mugtaitai 的帖子

多謝提點。我完全冇諗過身分嘅問題。我會查吓有關稅務方面嘅問題。另外,除咗稅,外國人買美國樓係咪首期要俾多d呢?比多幾多呢?

公爵府

Josor926 發表於 18-8-18 09:08

多謝提點。我完全冇諗過身分嘅問題。我會查吓有關稅務方面嘅問題。另外,除咗稅, ...

我冇印象美國政府有硬性規定外國人要比幾多首期,我諗係銀行嘅要求,外國人冇本地收入,可能銀行會唔肯做太高成數嘅按揭,咁首期就要比多 d,甚至未必肯做按揭,呢 d 要逐間銀行問

有錯請指正

民房

請問香港係咪每一間銀行都可以申請呢?定係一定要搵你個花旗銀行呢?
唔知道匯豐或者恒生有冇呢個借貸服務?

公爵府

Josor926 發表於 18-9-3 23:45

請問香港係咪每一間銀行都可以申請呢?定係一定要搵你個花旗銀行呢?

其他銀行唔知,匯豐有嘅,我哋問過,但利息都幾高(兩年前問,印象中成 6 釐息,嚇壞人),我哋最後冇做

首頁

尾頁

跳至