請教大家,鋼琴ABSRM DIP勁唔勁?

sunnymama2
|
我想幫仔仔揾鋼琴老師,見到有呢個qualification, 想問係唔係好好呢?

小民對鋼琴一竅不通,請大家賜教。
gobears
|
sunnymama2 發表於 18-8-13 08:02
我想幫仔仔揾鋼琴老師,見到有呢個qualification, 想問係唔係好好呢?

業餘嚟講係勁,但唔夠有大學同master degree嗰啲勁
但教小朋友夠晒啦
miffyumiffy
|
皇家演奏一級, 一般啦,教6級樓下都ok
Poyau
|
RSM Grade 8 以上有以下diploma:
ARSM -> DipABRSM -> LRSM -> FRSM
sunnymama2
|
Poyau 發表於 18-8-13 08:50
RSM Grade 8 以上有以下diploma:
ARSM -> DipABRSM -> LRSM -> FRSM

即Dip ABRSM 係第二勁嗎?

我想揾個老師執執小朋友彈琴技巧,如左右手力度,DipABRSM 足夠嗎
YuYuMother
|
sunnymama2 發表於 18-8-13 11:08

我想揾個老師執執小朋友彈琴技巧,如左右手力度,DipABRSM 足夠嗎

有qualification 唔代表教得好哦,不過同意呢個係基本,最好搵有口碑既有人介紹較好。

我囡以前初學時個老師話唔駛咁快執添,話驚佢無興趣學。之後我換左另一個老師就好好多。

sunnymama2
|
YuYuMother 發表於 18-8-13 11:15

有qualification 唔代表教得好哦,不過同意呢個係基本, ...

即係第一個老師你覺得執得唔好 所以換個另一個老師?換左後,因為老師嚴格左,所以你囡囡學得好左?
twotigers
|

唔一定勁,有呢個學歷唔等於教得好,正如有大學學歷唔一定做到嘢
dragon813
|

除咗quali 經驗都好重要
YuYuMother
|
sunnymama2 發表於 18-8-13 11:19
即係第一個老師你覺得執得唔好 所以換個另一個老師?換左後,因為老師嚴格左,所以你囡囡學得好左?
...

係好好好好多。

當然私教有經驗學費相對亦貴好多,所以我先話搵有口碑有人介紹的較好。試堂大家夾的話再繼續學落去。

有時候唔止家長有要求,老師都有要求的。好似我地琴老師,唔練琴去學佢會好坦白同你講佢唔會教。
sunnymama2
|
YuYuMother 發表於 18-8-13 12:19
係好好好好多。

當然私教有經驗學費相對亦貴好多,所以我先話搵有口碑有人介紹的較好。試堂大家夾的話再 ...

Good!

嚴師出高徒! 我係老師都想教“好學生”,如果唔練琴,呢d“差學生”我都唔想教。

有時咁有要求的老師,可以將差學生變好學生

我個仔而家的鋼琴老師,就係要求太低,所以我想揾個經驗新的老師
musiccisum
|

其實仲要睇好多野,
老師有無心教,
過往學生成績如何等等。
Poyau
|
sunnymama2 發表於 18-8-13 11:08

學歷外 教學經驗亦重要 考得好未必識教
ilovedior520
|
我有,但唔覺得有咩勁,大把人仲叻,我都唔識教學生,都係為興趣