跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,我個移民官 case officer 已經開始審閲我個 case, 需要補充文件。
文件需要 28 日內送過去灣仔的領事館,可以 by post or courier。

補充文件頗多,又要搵 NAATI 翻譯,又要 certified 文件,時間好緊迫⋯⋯⋯⋯

為咗更快及更安全文件送達,請問有沒有人親自送文件去灣仔領事館? 他們會收嗎?

男爵府

回覆 joyjj 的帖子

可以的,交給領事館保安. 祝順利!

大宅

明白,謝謝你。

想深一下,可能多慮了,佢都話明可以 by courier, 咁 courier 送給過去也是要簽收..

男爵府

回覆 joyjj 的帖子

相信快遞或自己拿上去是一樣的,只不過感覺安心小小,我當時都只是放低,而且沒有簽收就走左. 如果處理文件時間真的太趕或可以向case officer以電郵申請extension.

大宅

28日真係好趕下,整得幾多得幾多啦,唔得先傾下extend 交文件時限。

佢要你補D咩文件呀?

想問下你申請時EOI 有幾多分呀?

入直路了,係咪好開心呢

大宅

回覆 ptm 的帖子

是的

大宅

回覆 vivilau 的帖子

Hi Vivilau ;
如無記錯,你應該是批了吧?我應該恭喜你先啱喇。

我要補的文件,就我個 agent 分析,都算正路;因為我是申請 188B, 第一個問題要補的文件是要證明我投資技巧(點樣去 manage 1.5 M portfolio ,幾時開始買基金,賺幾多...),第二個問題就係問第一桶金點累積,要文件去證明,第三個問題就係當初打算搬過去既 1.5M, 現在市值如果?例如打算賣樓或者股票咁尼D而家市值幾多?等等...

是,到了直路,我上年 7 月入紙,3 個星期前個官通知我補文件,剛剛一年,比我想像中早,因為我知道宜家越來越耐,至於有冇開心,講真冇乜,一日未 granted 一日仲有變數⋯⋯

我是 70 分入紙的

大宅

joyjj 發表於 18-8-13 16:25

我未批呀,所以問下你有咩要補囉,第一,二個問題應該入EOI 既時候都要交,lodge visa 再交一次。 你係咪唔夠詳細,要寫詳細D? Agent 有無幫你整? 你有Agent ,唔係agent 幫你整咩? 點解好似你自己攪咁既。

大宅

哦,咁你個 case 開始睇文件未吖?
係第一次交文件既時候唔係咁清楚,今次要補充。

我個 agent 系澳洲的,各方面佢都幫我搞,用 whatsapp 溝也好方便,今次補文件,要送去灣仔,尼方面我自己做,可以喇,唔算過份

複式洋房

joyjj 發表於 18-8-13 16:25

等左1年先有case officer review? 請問邊個state?

大宅

joyjj 發表於 18-8-13 20:47

哦,咁你個 case 開始睇文件未吖?

仲未睇文件呀,呆等消息中。

你驗身未呀? 係咪仲未可以做police check?

想問下你有無寄埋正本文件俾移民局咖? 定係scan左俾移民局先,睇完有需要先俾正本佢?

大宅

回覆 pingpink 的帖子

西澳。
係咩其它州好快咩?

大宅

你幾時入紙?
我上年7 月初入紙,上年7 月中做埋驗身的(我知道,同一股人做法不同,但我個 agent 叫我咁做)

我上年入紙,冇乜原裝件,主要係 copy,只有二份原裝件,就係樓估書同一份會計師報告。

今次補文件,個 Case officer更加 講到明只要副本,但要 certified copy.

係,未有指示做良民証,聽講話如果叫去做良民証應該七七八八了⋯⋯⋯

大宅

joyjj 發表於 18-8-15 21:38

你幾時入紙?

我6月先入咋

因為我係自己攪,所以問你有無交過正本文件,我唔知要唔要自己寄硬件過去,我全部都係upload file 咋~

你補埋文件OK 就快咖啦,可以預備心情計劃幾時過去

首頁

尾頁

跳至