嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb2星期大,呼吸有啲「her her」聲,正常嘛?

回覆 20161029 的帖子

Hi 20161029 ,初生 BB 呼吸道比較窄,係食奶/瞓覺時頸部摺住或者鼻垢嘅影響可能間有少少hehe聲,如果BB臉色、精神、胃口、瞓覺都好就唔駛擔心,建議媽媽將BB微微打側瞓,佢抖氣會舒服D。BB床係唔係靠近窗?空氣流通好唔好呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 18-8-14 16:20
回覆 20161029 的帖子

Hi 20161029 ,初生 BB 呼吸道比較窄,係食奶/瞓覺時頸部摺住或者鼻垢嘅影響可能間 ...

多謝回覆, bb 臉色、精神、胃口、瞓覺各樣都好好, 但我見bb有啲鼻c, 咁應該要點清理? 仲有我地屋企長開冷氣,對bb氣管會不會不好?同埋我覺得佢喉嚨有啲痰聲,可以點處理?定還是正常?謝謝

唔駛客氣,bb 各樣都好媽媽就可以放心 鼻粘膜上的細小血管和分泌物(鼻涕)可以粘附塵埃、病毒、細菌,保護呼吸道,鼻涕乾左會形成鼻屎,BB鼻孔比大人更為狹小、敏感,鼻涕/鼻屎可能會比大人多架,建議係沖涼時潮濕d嘅環境下按鼻仔清除鼻涕,以預防鼻屎塞住鼻仔,或者等鼻垢濕左同鬆番自然流出來架。BB新陳代謝比較快容易出汗,依家天氣炎熱明白可能需要長開冷氣,有可能會導屋企空氣唔流通/室內濕度乾燥,建議媽媽開少少窗增加空氣流通,放杯水增加室內濕度,每星期用溫水清潔床單/被單,放係陽光下曬乾或用高溫燙斗清除塵蟎,媽媽試下睇下有冇幫助。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 18-8-15 10:38
唔駛客氣,bb 各樣都好媽媽就可以放心 鼻粘膜上的細小血管和分泌物(鼻涕)可以粘附塵埃、病毒、細菌 ...

我想請教下,bb鼻塞應該點做?

禁止訪問

Missie_Krissie 發表於 18-9-14 09:52
我想請教下,bb鼻塞應該點做?
Hello Missie_Krissie, 鼻塞有可能係由於鼻腔內粘液受刺激,鼻入面分泌物增多; 亦有機會係病菌感染, 傷風感冒而起。媽媽可以盡量將BB稍稍打側瞓, 令佢呼吸得順暢D,BB床要遠離窗簾或大塵的位置,衣著足夠,避免冷空氣刺激到氣管。如果鼻塞持續,有痰、發燒或者鼻水/屎呈黃綠色等,就要帶BB去睇醫生呀。BB幾大呀? 精神同胃口點呢?

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 18-9-17 17:45
Hello Missie_Krissie, 鼻塞有可能係由於鼻腔內粘液受刺激,鼻入面分泌物增多; 亦有機會係病菌感染, 傷風感 ...

就快3個月啦,有時都會幫佢滴鼻咁啦

黎緊要諗下4個月定5個月開始食糊仔,同埋邊隻牌子好
Missie_Krissie 發表於 18-10-23 13:00
就快3個月啦,有時都會幫佢滴鼻咁啦

黎緊要諗下4個月定5個月開始食糊仔,同埋邊隻牌子好

最重要BB胃口精神好

健康院建議6個月開始食固體,不過每個BB進度都唔同,要視乎BB的咀嚼同吞嚥能力。到時可以選擇純米糊,用BB飲開嘅奶開,BB會容易接受個味道

首頁

尾頁

跳至