有無人掛住以前手機既單機遊戲呢

夏蟬
|
諗返手機遊戲剛開始有個時,只有按鍵式的個人單機遊戲,好似貪吃蛇同俄羅斯方塊。到觸控型手機出現後,由個人的單機遊戲開始,直到上網普及,漸漸發展出了多人線上連線遊戲。

而家好似好多遊戲都係要同人一齊玩先得咁,反而小左一d簡簡單單既單人消磨時間既遊戲。遊戲商要搵錢都好正常,但慢慢好似唔課金就玩唔到落去咁..

唔知下一步又會發展成點呢?

大家又有無掛住以前既單機遊戲呢?起碼唔駛定時定侯開黎儲野,由其無課金既玩家。
同埋最重要係...隔耐小小無玩都唔會影響進度!!

菲林名棟
|
其實課金小小又無可厚非,可能可以增加趣味,唔好過火位就得
不過都同意而家的手遊好似一個模會引伸幾隻換湯不換藥game
夏蟬
|
回覆 菲林名棟 的帖子

係呀..好似來來去去都係個些,我都幾想玩返推箱個d
終極熊貓
|
夏蟬 發表於 18-8-13 10:53
回覆 菲林名棟 的帖子

係呀..好似來來去去都係個些,我都幾想玩返推箱個d ...

其實係有㗎喎

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
夏蟬
|
回覆 終極熊貓 的帖子

哈哈多謝你分享,你自己又有無玩開?
Watashiwamomo
|
回覆 夏蟬 的帖子

我玩左手遊幾年,每次都課很多,的確現在app store既遊戲大部分都是多人連線玩但係都有好多單機小遊戲,我都下載左唔少,單機遊戲玩幾玩就好快覺得悶,多人連線玩趣味係高好多!不過每次玩手遊不課真的玩不下去,我今年開始覺悟,唔再下載遊戲了。倒不如買switch/ps4玩仲省錢,起碼買左隻遊戲任你玩,玩到悶時就買過第二隻遊戲唔係仲平過手遊課金?(我是咁樣覺得啦)
以前好鐘意玩psp/nds遊戲,玩既大部分係rpg玩左幾個真係好有成功感!所以而家準備入手switch機了(其實想買ps4但自已間房部電視好細配套不足
夏蟬
|
回覆 Watashiwamomo 的帖子

好同意唔課真係玩唔到落去不過都要小心例如PS4個d其實都有DLC或其他原因要去繼續課,但至少唔課都有得玩落去
Watashiwamomo
|
回覆 夏蟬 的帖子

之前都有聽過ps4有部分遊戲要不斷給錢,至於要比幾多就唔清楚啦(始終冇玩過),但每月係手遊課金成千蚊幾個月都夠我買部ps4主體機啦⋯⋯
而家些遊戲廠商都好聰明名義上個app唔洗錢,實則玩落去係迫你課金仲要課唔止幾百蚊!難怪有人話唔洗錢既野係最貴!
我仲諗緊要不要買switch機,遊戲選擇覺得唔多,而且有過幾次買NDS/psp既經驗,基本上幾年就玩完又要迫你買新機
樓主最近玩緊咩遊戲呀?有冇好既推薦?
JD930
|
終極熊貓 發表於 18-8-13 10:55
其實係有㗎喎

夏蟬
|
回覆 Watashiwamomo 的帖子

唔洗錢既野係最貴..的確係我自己手機的話最近有玩隻叫2048 Puzzle,PS4都係玩些唔係好駛課金既game哈哈!

其實都係個句,課小小唔係問題,唔好太過份就可以了,但何謂過份每人定義都可以好唔同哈
貓頭雀
|
我掛住電腦的單機game , 平面起格仔game,不是3D 公仔, 例如: 皇帝,金庸群俠傳(小蝦米), 軒轅劍,仙劍奇俠傳

仲有sims ,夢幻西餐廳
夏蟬
|
回覆 貓頭雀 的帖子

哈哈好多唔同game呀,咁你而家仲有無玩呀?
菲林名棟
|
回覆 夏蟬 的帖子

我都最唔鍾意要等時間儲野個些,好浪費時間同時又成日心掛掛
貓頭雀
|
夏蟬 發表於 18-8-13 12:21
回覆 貓頭雀 的帖子

哈哈好多唔同game呀,咁你而家仲有無玩呀?

ipad download 返皇帝,臨瞓時玩下
Poyau
|
JD930 發表於 18-8-13 11:41

JD930
|
Poyau 發表於 18-8-14 02:20

Poyau
|
JD930 發表於 18-8-14 12:46

簡簡單單都好好玩 不用成日組隊對戰
JD930