母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

第二胎,大寶全人奶至1歲,二寶都一直全人奶,一直夠食有多,每泵keep住兩邊加埋190-240ml,前日開始奶量跌左,而且個胸唔識谷,3個鐘唔泵都林芝芝,3日前食過米線有韮菜,依加迫自己2個鐘就泵返一次,好彩嘅就都可以去返兩邊加埋240ml,但多數都係得返110-150ml一泵,個胸就一直都仲係唔谷,有盡量比bb埋身,又煲左魚湯食左榴槤都無谷嘅感覺(平時3個鐘我已經谷到頂唔順一定要泵)

我好驚好傷心,好驚奶量會一直跌,驚到尋晚發夢bb埋埋下身啜同我講啜唔到奶

我依加呢個情況,個胸唔識谷,係咪無得救架啦?

別墅

c.hutchson 發表於 18-8-13 10:43
第二胎,大寶全人奶至1歲,二寶都一直全人奶,一直夠食有多,每泵keep住兩邊加埋190-240ml,前日開始奶量跌 ...

太緊張和唔夠瞓都會少啲奶,樓主要多休息,食多啲飯,可以煲通草水飲,也可試下食 motherlove milk plus 和飲多奶茶。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

大宅

回覆 c.hutchson 的帖子

有時你太擔心同緊張都會影響到奶量,應該要放鬆心情。我餵人奶個陣都同你一樣,都係唔夠奶比bb。之後有媽媽朋友介紹我去香港催乳中心揾催乳師幫手,佢地指導我點埋身同埋按摩,係屋企個時都要自己按下同做d護理,咁奶量都有慢慢升番~

子爵府

Mintxxx 發表於 18-8-14 08:22
呢個情況我出現過三次。同你一樣,埋身之餘仲死泵爛泵,多數驚一星期左右奶量就會返嚟。BB 個樣真係好明顯 ...

你個胸有無變谷返?? 我到依加仲係林晒個胸
幾時先上到車.....

子爵府

JpAurora 發表於 18-8-13 12:55
太緊張和唔夠瞓都會少啲奶,樓主要多休息,食多啲飯,可以煲通草水飲,也可試下食 motherlove milk plus ...

呢幾日都keep住食同飲好多上奶野,但奶量都係時多時小,多嘅去過310ml,小嘅100ml,但一樣嘅就係胸依然唔識谷,我都迫自己訓多d同唔好諗架啦已經
幾時先上到車.....

大宅

第二胎,大寶全人奶至1歲,二寶都一直全人奶,一直夠食有多,每泵keep住兩邊加埋190-240ml,前日開始奶量跌 ...

唔谷唔代表無奶,供求平衡就唔會點,谷係話比身體聽太多奶要減產。放輕鬆,自然多番奶

大宅

你放鬆d,9菜要大量食先收奶
唔谷唔代表無奶嫁
唔好突然食同飲太多多奶野,會有反效果
有無黎m?
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

唔谷唔代表無奶,埋身食唔好理泵出黎幾多,如果你真係擔心少左奶,更多應該俾bb 埋身食追奶。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

lavenderwong 發表於 18-8-21 02:33
你放鬆d,9菜要大量食先收奶
唔谷唔代表無奶嫁
唔好突然食同飲太多多奶野,會有反效果

幾日前黎左m,一切回覆正常啦 原來因為黎m,不過我上胎都無話黎m會小左奶
幾時先上到車.....

大宅

c.hutchson 發表於 18-8-23 19:11
幾日前黎左m,一切回覆正常啦 原來因為黎m,不過我上胎都無話黎m會小左奶
...

黎m係會少左,黎完就會收正常
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

別墅

c.hutchson 發表於 18-8-23 19:11
...

係啊, 嚟M 前幾日會小D奶。不過咁快就嚟M嘅?
我好唔掛著嚟M..

子爵府

Fiona_chou 發表於 18-8-24 12:36

係啊, 嚟M 前幾日會小D奶。不過咁快就嚟M嘅?

我上胎都係咁呀,惡露清左,就好快黎m,係產後5-6星期左右
幾時先上到車.....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊