點解推住BB車都要衝紅燈?

vivibabyvivi
|
尋日見到有對父母推住BB車衝紅燈,跑住過馬路,不遠處有巴士駛緊過黎,嚇死我。原本以為佢地好趕,見佢地過左馬路就慢慢行,差嗰幾秒會死咩啲人都唔知點做人父母
TiffChan
|
vivibabyvivi 發表於 18-8-13 11:01
尋日見到有對父母推住BB車衝紅燈,跑住過馬路,不遠處有巴士駛緊過黎,嚇死我。原本以為佢地好趕,見佢地過 ...

見好多。都想知點解?大肚婆,行動不方便人士,送外賣,老人家與小孩。一路過馬路一路睇電話,明明紅燈照過馬路,一路行一路睥行來緊車輛。好似睥到行就唔駛死咁。
yy1012
|
真係唔明前後爭唔到兩分鐘,點解要做啲咁危險嘅嘢,其實司機唔一定見到佢哋而停得切㗎,真係害己害人㗎
天真B
|
vivibabyvivi 發表於 18-8-13 11:01
尋日見到有對父母推住BB車衝紅燈,跑住過馬路,不遠處有巴士駛緊過黎,嚇死我。原本以為佢地好趕,見佢地過 ...

推車都冇咁恐怖,見過應該係婆/嫲拖住幼童2歲左右系元朗啲馬路衝燈,衝完一條馬路衝下一條,佢唔驚我驚
duckducktakb
|
亂入!d父母推bb車搭電梯都好自私,真係好危險
tingtong
|
TiffChan 發表於 18-8-13 11:16
見好多。都想知點解?大肚婆,行動不方便人士,送外賣,老人家與小孩。一路過馬路一路睇電話,明明紅燈照 ...

唉!呢類行人不知所謂,另外,踏單車個D都應該嚴厲管制
choco_soup
|
duckducktakb 發表於 18-8-13 11:40
亂入!d父母推bb車搭電梯都好自私,真係好危險

呢個係無奈,推住bb 車好難搭lift。
I9528
|

而家 d 人,自我到頂點㗎

1. 見過有2x 青年,明知有輕鐵駛緊埋嚟,照樣無視地過馬路,個司機一早響鈴,一於少理

2. 攞住助行架嘅婆婆,照樣橫過8條行車線(2條係電車軌)

3. 拖住 2-3 歲 B嘅媽媽,照衝紅燈

MKma
|
我都見過一個起碼80歲,好乾好瘦好矮嘅阿婆,拖住一個兩三歲嘅細路,紅燈都照過馬路,睇到我心跳加速O晒嘴!
BonusBo
|

你都好丫係bb車,我見過亞媽推大喼,三四歲女坐喼上面,個亞媽沖紅燈,行到半路仲要cake cake地,幾驚佢反喼,仲要落住雨,都明白佢地無遮驚濕身但雨天路滑,有咩事就一世啦
mercurycc
|
見得多沖紅燈,父母帶幾歲小朋友/老人家/工人推bb車/行動不便,
有幾次忍唔住話個老人家紅燈重過。
怪獸青BB
|
衝燈,推bb車上扶手電梯,最驚
vpo0615
|
見過有阿嫲/阿婆推住BB車衝紅燈....
tansyneko
|
docomo
|

未必撞到對父母,但bb車就首當其衝
liuliu
|
最驚險一次見過一個老人家,推住BB車,在大十字路口燈位打斜過,見佢d動作真係好牙煙,之後比路人鬧佢咁危險!
DebuPegg
|
我都投晒降

細路易教。老既唔聽就最炆
我老豆又係鍾意 自己 / 有時仲拖埋我個仔 (依家我啲仔大咗知要點做,仲會同佢講我地唔趕)
衝紅燈(望到架車,邊有咁快駛到黎喎)
閃住交通燈即刻跑去過馬路

次次俾我鬧。
你咁趕做乜,過咗馬路咪又係要等埋我地(佢咪又係係燈位等我)。
行行吓你仆親咪車撞到你囉

次次鬧完都係咁。
成日想佢俾警察捉一兩次罰吓錢。
小源
|
太多人以為自己好快
catvv
|

好危險
itababy
|

我拖住我囝都唔衝推住車仲要衝。 啲車真係唔係一定讓路比你