自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wantaima 發表於 18-8-18 10:20
你一大堆文字中欠一個總括:
貿易戰(提高一關稅)係美國單方面提出,即是無論如果大豆價格買不買美貨也會 ...

現在還只曉得怪對方挑起有什麽意義呢?去世貿投訴已經做了。
別國沒必要照顧你欠缺技能又玻璃的弱小心靈。

老老實實去做好自己吧!要強國請看清世界別人走人多遠了,中國就是你們這批咀皮愛國的便車客太多,護短飾非,製造假像,夜郎自大扒坑其實活該的。

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-8-18 12:32
現在還只曉得怪對方挑起有什麽意義呢?去世貿投訴已經做了。
別國沒必要照顧你欠缺技能又玻璃的弱小心靈。 ...

你真係叻喇!
賣家提高價格咪買其他國家囉,貿易係相向的。
剛剛才開始,誰輸誰贏說不準!反正相方人民就是是最大損失者!
只有黃皮白心既人先會對此感高興!

珍珠宮

ddkaka 發表於 18-8-18 11:19

打貿易戰實係雙方都有影響架啦,講到只得中國有影響咁,不過 ...

睇得出班黃皮白心壞心眼,可惜中國已今非昔比!呵呵

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

中國人主糧是食豆多,抑或是食米多?

美國豆是用來餵豬,就算唔買美國豆,中國人可以多菜少肉,

况且還有香港可以做轉口貿易,除非有人想做漢奸陳浩天,大聲高呼向美國表示要對香港發動貿易戰

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

琥珀宮

CherryCake 發表於 18-8-13 11:08
糧倉失火若與隱瞞真相有關,同時亦反映中國糧食依賴進口這一深層次問題。中國一旦糧食減產,糧荒陰霾揮之 ...

既然中國進口咁大量糧食,點解仲有咁大嘅貿易差距呢,只要中國肯調低關稅,一定有更多進口貨

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇大明王朝1566,情節一樣㗎

大宅

978212 發表於 18-8-18 16:12
睇大明王朝1566,情節一樣㗎

search黎睇下先

首頁

尾頁

跳至