自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wantaima 發表於 18-8-14 10:41
原來中國糧食只靠美國入口?無美國中國要斷糧?
唔可以入口其他國家?
又一次長知識了,BK智者真不少:excit ...

當然可以去其他國家買,但應該唔平。我中學年代亞sir已經講美國招數就係好平賣糧食(例如橙)去其他國家,令當地農民搵唔到錢改種其他或改變土地用途後,就會佢想點就點了。

伯爵府

算死草 發表於 18-8-17 18:04
當然可以去其他國家買,但應該唔平。我中學年代亞sir已經講美國招數就係好平賣糧食(例如橙)去其他國家,令 ...
美國橙出口唔算好多姐

[p=18, null, left]https://www.tridge.com/intelligences/orange/export

[p=18, null, left]巴西西班牙出口更多而且更平

珍珠宮

算死草 發表於 18-8-17 18:04
當然可以去其他國家買,但應該唔平。我中學年代亞sir已經講美國招數就係好平賣糧食(例如橙)去其他國家,令 ...

又未必既,世界咁大點可能美國最平!
當初入口美國好可能都只係政治立場。

大宅

rachel0316 發表於 18-8-17 16:38
令我諗起溥儀
佢自傳寫過
退位後仍住在紫禁城時

歷史不斷重演

伯爵府

wantaima 發表於 18-8-17 18:43
又未必既,世界咁大點可能美國最平!
當初入口美國好可能都只係政治立場。
...

有d 植物,係美國種品質最好,好似橙,美國出同南非出,已經差好遠。可能土質問題

珍珠宮

mlcbb 發表於 18-8-18 01:50
有d 植物,係美國種品質最好,好似橙,美國出同南非出,已經差好遠。可能土質問題

...

橙無可否認新其士係幾好食既,不過水果非主糧,可以有更多其他選擇。

伯爵府

wantaima 發表於 18-8-14 10:41
原來中國糧食只靠美國入口?無美國中國要斷糧?
唔可以入口其他國家?
又一次長知識了,BK智者真不少:excit ...

大豆,得美國,巴西,阿根廷(頭三大)有能力出口,但依家巴西生產量75%, 阿根廷85% 出口俾中國。美國都成50% 出口俾中國。

如果唔買美國,就算巴西阿根廷100%出口俾中國都唔夠。

以前中國大豆可以自給自足,但係因為大豆賺唔多錢,所以越黎越少人種,結果由出口國變成入口國。

伯爵府

wantaima 發表於 18-8-18 01:54
橙無可否認新其士係幾好食既,不過水果非主糧,可以有更多其他選擇。

珍珠宮

mlcbb 發表於 18-8-18 02:13
大豆,得美國,巴西,阿根廷(頭三大)有能力出口,但依家巴西生產量75%, 阿根廷85% 出口俾中國。美國都成 ...

你找找多點有關中美大豆歴史看看前因後果吧!
不光只睇入口數字。

伯爵府

wantaima 發表於 18-8-18 02:19
你找找多點有關中美大豆歴史看看前因後果吧!
不光只睇入口數字。

依家講緊依家中國無美國大豆得唔得,又關咩歷史事

珍珠宮

mlcbb 發表於 18-8-18 02:22

你肯定無美國大豆唔得嗎?%代表什麼?
只係平與貴問題擺了!

伯爵府

wantaima 發表於 18-8-18 02:27
你肯定無美國大豆唔得嗎?%代表什麼?
只係平與貴問題擺了!

2017年全球大豆进口量为151.3百万吨,中国进口97百万吨,占比64%;美国出口量为56.2百万吨,占比37%,仅次于巴西47%的占比。

唔要美國貨,係唔夠貨,唔係錢既問題

珍珠宮

mlcbb 發表於 18-8-18 02:35
2017年全球大豆进口量为151.3百万吨,中国进口97百万吨,占比64%;美国出口量为56.2百万吨,占比37%,仅次 ...

夠唔夠睇將來數字吧!

水晶宮

回覆樓主

如果真有糧食危機香港更着數,中美交惡表面上不交易但一定需要中間角色暗中過渡,尤如七零八零年代中國未全面開放,香港占盡中間角色最佳位置
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

panda361 發表於 18-8-17 15:54
美國凍結土耳其高官在美國資產,呢招反而未出手向中國高官。

你估人地冇記錄。
我每次聽到浸浸提貿戰就插一句:同習主席有非常好嘅個人關系~~都想噴笑,難為呢度有班“愛國者”曾幾何時信以為真,以為美國總統也朝拜中華,今趟還不是世界“強國”?成件事就顯示成熟魯莽程度,現在只是露出越多無知程度而矣。

侯爵府

美之選468 發表於 18-8-14 07:22
進口糧食比國產糧食便宜 ? .....我睇錯定聽錯 ? 有小小常識的人都不會相信啦 ? 那為什麼香港的進口貨(糧食 ...

唔出奇
呢度的外國貨當然唔會係優質個種,如日本米,泰國絲苗個種

家下香港買的大陸食品通常係家禽同菜
但縠類就依賴進口

珍珠宮

mlcbb 發表於 18-8-18 02:22

我估所謂“ 歷史”就是近年中美貿赤爭議中,每每中國要多買美國大豆去“降低”貿差。
照計真係買得過多,糧倉應該逼爆了吧?但呢個論題一開就講緊國內糧存空倉呀!啲豆去咗邊?
大豆本身係萬用配,除了日常食用(如豆腐類制品到提煉油品),還有蓄牧飼料(營養系數可直接影響豬牛羊脂肌成長)、藥品(附蔫基礎)等等。
冇美國大豆的確唔會令中國出現飢荒,自己種、向第三國貴買都係可以暫時解決,但相連產業都要面臨斷裂問題,如豬靠餿水,肉的生長及營養比例會改變...類推下去,飼料貴又減產,價格上升;進口肉,量和價也升...
目光如豆之拙,在不知豆之影響力。

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-8-18 07:37

我估所謂“ 歷史”就是近年中美貿赤爭議中,每每 ...

你一大堆文字中欠一個總括:
貿易戰(提高一關稅)係美國單方面提出,即是無論如果大豆價格買不買美貨也會提高。現在兩國亙出招,影響的不只是單方,而是相方人民生活價格吧!
然而這個問題製造者不在中方!講到美國大豆會大大影響中國民生?大家咪放大雙眼睇下結果如何吧!
目光短淺的是誰還說不凖呢!

別墅

回覆樓主

奶粉荒香港人都試過,咪話唔驚。

1958-61中國發生大飢荒,當時經濟差;國民大錬鋼鐵,不作耕種;外交政治問題,拒絕向當時糧食出口大國(美國)進口食物。

比較現時環境,國內債務高台;依家個個投資房產,農地都全變成房子;中美貿易戰;情況與那時相似。

所以中國非常關注外匯儲備。

水晶宮

wantaima 發表於 18-8-18 10:20
你一大堆文字中欠一個總括:
貿易戰(提高一關稅)係美國單方面提出,即是無論如果大豆價格買不買美貨也會 ...

打貿易戰實係雙方都有影響架啦,講到只得中國有影響咁,不過有啲人講下都興奮咪由佢講囉

玩殘美國Seafood中國再封殺美貨 減加拿大龍稅
https://hkgpao.com/articles/216562

首頁

尾頁

跳至