朋友問我佢細個比人非禮, 現在有陰影點算?

tyz1234
|
事原前幾日朋友同我講,話佢10歲左右比非常親既親戚非禮,但一直唔記得佐(可能潛意識唔想自己記起),直到前三年無原無故全部記返曬,搞到佢好唔開心,經常念住。但朋友話自從記起之后已一直避開唔見。但屋企有大事一定會見到(例如有白事或紅事),問我點面對?我真係唔知點幫到佢。所以叫我幫手問下各位JM.
spikenard
|
當時非禮的程度去到那? 摸手?摸胸?摸性器官?定色情言語?
一杯凍奶茶
|
搵心理學家傾傾計
油麥麥
|
一定專家先可以解心結
twotigers
|
tyz1234 發表於 18-8-13 11:56
事原前幾日朋友同我講,話佢10歲左右比非常親既親戚非禮,但一直唔記得佐(可能潛意識唔想自己記起),直到 ...

決絕啲紅白二事根本可以唔去,主人家係在乎你俾幾多錢姐,俾足唔去都無人怪你
laiyee6121
|
事原前幾日朋友同我講,話佢10歲左右比非常親既親戚非禮,但一直唔記得佐(可能潛意識唔想自己記起),直到 ...

揾社工,然後等轉介心理醫生

20150618bb
|

tyz1234
|
twotigers 發表於 18-8-13 12:13
決絕啲紅白二事根本可以唔去,主人家係在乎你俾幾多錢姐,俾足唔去都無人怪你
...
所謂既主人家係佢父母,類似細佬結婚,父母大壽,阿麻阿婆過身呀。跟本無得唔出席
twotigers
|
tyz1234 發表於 18-8-13 12:23
所謂既主人家係佢父母,類似細佬結婚,父母大壽,阿麻阿婆過身呀。跟本無得唔出席
...

哇,呢啲真係唔可以唔出席
sugarsuagrlow
|
回覆 tyz1234 的帖子

之前好似報紙報過有人隔左好耐都仲拉到非禮,要唔要報下警
milkteabb    發表於 18-8-13 12:34
tyz1234
|
回覆 spikenard 的帖子

唔係語言和摸手摸腳輕微既非禮。
tyz1234
|
回覆 sugarsuagrlow 的帖子

佢話都二十幾年前既事,現在只想點可以比自己放底件事,唔再經常念起。
tingting2200
|
tyz1234 發表於 18-8-13 12:50
回覆 sugarsuagrlow 的帖子

佢話都二十幾年前既事,現在只想點可以比自己放底件事,唔再經常念起。 ...

咁唯有自已去見心理輔導
幸福花
|
呢D冇得放低。無端端都會諗起!我以前俾人非禮同性侵!結咗婚後以為會放低!但當我老公無端端揸我個波!我會有無名怒火及討厭!
kayer
|

去到 視而不見。。,
tsung
|
油麥麥 發表於 18-8-13 12:12
一定專家先可以解心結

purple_onion
|
laiyee6121 發表於 18-8-13 12:13

揾社工,然後等轉介心理醫生

邊度有社工?
tansyneko
|
搵專家
musiccisum
|

睇醫生
laiyee6121
|
purple_onion 發表於 18-8-14 20:16
邊度有社工?

上網打社會福利署就有好多地址顯示,睇你想去邊區