政府谷出生率 產假擬增至14周

幸福花
|
香港己逼爆!仲生條鐵咩!政府玩嘢呀
nintendo
|
SabrinaR 發表於 18-8-13 11:59
【本報訊】香港出生率長期偏低,勞工及福利局局長羅致光昨發表網誌,指香港生育率或是全球最低,勞福局政策 ...

生 BB 是一生的擔子,多幾個星期假有鬼用。
DoReMi媽媽
|
生咗唔駛湊呀?俾產假有用?一日唔搞好托兒哩啲社會問題,單靠中產請外傭去解決,以而家嘅外傭質素,仲敢生?
tansyneko
|

唔會為咗侍產假多咗而生,生仔係一世,唔係一時,侍產假多咗並不足以吸引人生多D
miniyan
|
生左小朋友,無錢養老
而家年代無窮養一回事
識計數的人吾會生仔
Mrs.Luckycat
|
1)子女免税額低
2)托兒服務不足,逼住請外傭
3)樓價發癲
4)教育制度畸型,學生不足時只管殺校....
如何讓市民安心生育下一代?

Kimiwiki
|

choco_soup
|
cut 左150個先叫人生啦。

我而家都後悔生bb。
catjeffcat
|
先 CUT 每日 150 個....
每個家庭比間3房公屋可以永久住....
啲人先有意欲考慮生....
fivebeanrice
|
嘥氣啦!比1年產假都無用,盞d老闆請晒男人或停經女士
LinLin__Don
|
生乜啊,引入咁多大陸人都夠啦
mandy952
|
shannon_fky4186 發表於 18-8-13 12:55
樓價同托兒先係重點

開多d托兒,育嬰院,唔使一定要有ce同學位先做得,考個牌讀個course,好似陪月咁,主任院長當然要有牌,女士們又有工做,細路又有人湊,其實唔難諗,地點好多幼稚園可以申請延展,唔一定由老師睇返,其實好多可能性,係唔肯郁姐
choc_choc
|
先 Cut 每日150個蝗種人。
Supertalkative
|
算了,生左出來無人湊、教育問題先最令人卻步!

good_pig
|
【本報訊】香港出生率長期偏低,勞工及福利局局長羅致光昨發表網誌,指香港生育率或是全球最低,勞福局政策 ...

係唔生就唔生架啦
good_pig
|
Supertalkative 發表於 18-8-13 13:27
算了,生左出來無人湊、教育問題先最令人卻步!

冇托兒所,都係唔掂
Alex123
|
DoReMi媽媽 發表於 18-8-13 13:02
生咗唔駛湊呀?俾產假有用?一日唔搞好托兒哩啲社會問題,單靠中產請外傭去解決,以而家嘅外傭質素,仲敢生 ...

我都覺得政府要解決托兒服務,唔可以依賴家庭請外傭去解決。
另外就是房屋問題。
snowing
|
我雙職家庭,生完完全靠自己,托兒冇位,供樓一條數,假日樓下商場強國人逼爆,真係唔會再生囉。辛苦自己
brindlewin
|

政府唔正視人口問題,産假3年冇用。
pi0219
|
如果CUT 150個單程, 應該會有好多本地父母考慮再生小孩