自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

香港不單止生育率是全世界最低,平均人居住面積也是世界最低。

公爵府

SabrinaR 發表於 18-8-13 11:59
【本報訊】香港出生率長期偏低,勞工及福利局局長羅致光昨發表網誌,指香港生育率或是全球最低,勞福局政策 ...

攪乜,為個4星期假……養兒育女根本係漫長嘅培養同教導。

我只覺得呢個局長諗啲嘢好膚淺。

大宅

回覆樓主:

搞好託兒先

子爵府

【本報訊】香港出生率長期偏低,勞工及福利局局長羅致光昨發表網誌,指香港生育率或是全球最低,勞福局政策 ...

托兒比任何嘢都來得重要

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

BGCOME08 發表於 18-8-13 12:23
地方咁細,少D人生係好事。

絕對認同

子爵府

係都搞好托兒服務同埋樓價, 房屋供應先,
最重要係, 源頭減人, 同埋理應所有新移民, 要住滿7年先至可以申請公屋。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

樓市都費事提,托兒問題解決唔到,冇四大長老照住或請姐姐嘅雙職家長點放心去搵錢

侯爵府

回覆樓主

生bb係一世嘅決定,絕唔係產假放長d就會生law,好白痴
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

用下個腦都知只加產假無用啦,樓價高無得住,托兒又無,教育又一鑊粥。。。。只出少恩少惠,難怪俾人鬧!
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

cholewong29 發表於 18-8-13 12:19
搞掂樓價,托兒服務,懷孕歧視先講

啱,大肚係香港真心辛苦,坐車冇人讓,仲要俾人撞

男爵府

回覆樓主:

是但啦,香港人唔生仔都多人到爆炸

大宅

這個問題可想而知政府白痴,你比甘多假,相信只有冇競爭力工種如:政府工的人有用。有薪假甘長,一.放完下次抄人就係你,因爲你在公司的地位有人代替你了。二.未出完公司打比你完全無休息可言。

大宅

回覆樓主:

政府根本唔想香港人生,佢想用香港人既血汗錢養新移民同雙非。前一排有段新聞雙非父母醫療事故告政府,原來只係等咗八個月就上公屋,综援福利一條龍送上。香港人,排八年以上起碼,交足税要返工卻扁去新界大西北舊樓。

子爵府

cool2000hk 發表於 18-8-14 19:23
政府根本唔想香港人生,佢想用香港人既血汗錢養新移民同雙非。前一排有段新聞雙非父母醫療事故告政府,原來 ...

呢樣真係好唔公平, 從來冇政府官員出嚟解釋點解雙非、新移民and難民有優先派公屋嘅權利, 冇納個稅務,冇為香港付出過, 點解可以畀本土香港人更快獲得公屋? 但有冇乜人出聲要政府交代呢樣嘢嘅?
係社會福利署幫佢地手打尖上樓? 點解社署要咁做? 房屋署點解要畀咁多優先quota新移民?

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-8-13 13:02
生咗唔駛湊呀?俾產假有用?一日唔搞好托兒哩啲社會問題,單靠中產請外傭去解決,以而家嘅外傭質素,仲敢生 ...

咪係! 根本就係一連串嘅問題,到返學又驚D黃色洗腦教育,真係步步為營。

大宅

住呢?湊呢?

侯爵府

MC媽 發表於 18-8-14 19:35

呢樣真係好唔公平, 從來冇政府官員出嚟解釋點解雙非、新移民a ...

從身邊朋友口中得知,總有人話新移民特別快上公屋,其實邊到check到係唔係。如果證實係,點解無人出聲鬧政府?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

伯爵府

冇用。衰顧主大把。放完兜你

珍珠宮

又冇配套,又冇屋,一年都冇用啦

首頁

尾頁

跳至