你有無見過一啲工要試工先

sean2017
|

twotigers
|
sean2017 發表於 18-8-13 12:02

試工有無人工先?
sean2017
|
twotigers 發表於 18-8-13 12:05
試工有無人工先?

twotigers
|
sean2017 發表於 18-8-13 12:06

試幾多日?
唔好煩我
|
同試用期有咩分別?試2日就即confirm,無需再有試用期?
I9528
|
我公司會,但會計番人工的
sean2017
|
twotigers 發表於 18-8-13 12:06
試幾多日?

佢話睇下岩唔岩做,但我見佢成日都請人。
唔知會唔會係咁揀人,長換
twotigers
|
sean2017 發表於 18-8-13 12:18

佢話睇下岩唔岩做,但我見佢成日都請人。

叫得你試工即份工多數難請人做長,無人做得長。
wannabe118
|
I9528 發表於 18-8-13 12:12

咁其實駛乜試工?頭一個月唔岩都可以叫佢即走架啦。
I9528
|
wannabe118 發表於 18-8-13 12:26
咁其實駛乜試工?頭一個月唔岩都可以叫佢即走架啦。

唔係呢個原因
而係好多人,見工時吹到好大,幾乎識飛
但原來做落 1-2 日,連影印機都可以用壞,呢類人,你又見過未?
亦有叫佢出街派文件,居然2個鐘先返到公司(送嘅地址係3條街遠啫),原來佢話唔適應,要坐下快餐店,順番個心情先

當然,以上只係其中嘅例子,但佢地嘅行徑處事,沒有最不可思議,只有更不可思議
333s    發表於 18-8-13 12:55
cici2001hk
|
I9528 發表於 18-8-13 12:12

咁其實你公司係咩心態會叫人試嘅?係咪試完兩日然後又3個月試用期架
I9528
|
cici2001hk 發表於 18-8-13 12:29
咁其實你公司係咩心態會叫人試嘅?係咪試完兩日然後又3個月試用期架
...

I9528
|
cici2001hk 發表於 18-8-13 12:29
...

睇下乜工種,我公司有唔同嘅部門,唔係個個工種都要試工
而且,我公司工作類型比較特別,亦唔係好多普通人都接受到的(又係睇做乜部門)
唔好煩我
|
I9528 發表於 18-8-13 12:34
睇下乜工種,我公司有唔同嘅部門,唔係個個工種都要試工
而且,我公司工作類型比較特別,亦唔係好多普通人 ...

咁同試用期有咩分別?都係頭7日即走
miniyan
|
有,返一星期試下係咪正常人當然有人工
岩既會簽入職合約
ren609
|
試工未試過,但見緊工時要做野就試過,話說有次去見工,係測打字,咁要係接待處部電腦打,而接待處小姐就乘機走開左,我一坐低就黎了,電話響爆,郵差叔叔派信要我蓋印,某男士問我拎某某文件...
choco_soup
|
有,n 年前係智樂x試工一日,試完比個督導話我張身份證無五粒星即唔係香港人,跟住唔請我。

我當時已向佢解釋三粒星已經係香港人(根本我係香港出世就係香港人),佢都唔信堅稱係五粒星。咁算啦,當做一日義工豪比佢。
pomanlife
|
choco_soup 發表於 18-8-13 13:10
有,n 年前係智樂x試工一日,試完比個督導話我張身份證無五粒星即唔係香港人,跟住唔請我。

我當時已向佢 ...

未聽過5粒星喎
I9528
|
唔好煩我 發表於 18-8-13 12:53
咁同試用期有咩分別?都係頭7日即走

試工,可以由幾個鐘至幾日不等
試用期,可以由7日至2年不等
時期長短嘅分別

同我類型嘅工種,試用期由2年至3年,行內一致的
jyjy1684825
|