想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家如果備緊孕,剝牙時要照的X-ray 及服食的抗生素會對備孕或 IVF 有影響嗎?

別墅

littleangel09 發表於 18-8-13 12:32
想問下大家如果備緊孕,剝牙時要照的X-ray 及服食的抗生素會對備孕或 IVF 有影響嗎?
...

有,所以你同牙醫商量啦,我上個月以為智慧牙要剝,同牙醫講,佢會解釋你聽,快啲行動,唔好拖呀

男爵府

littleangel09 發表於 18-8-13 12:32
...

如果未懷孕就無影響,如果做左本月就中左就有影響。如果備孕,最好就無做

男爵府

回覆樓主

未懷孕ok.其實牙醫xray好低
就算同一個月照輸卵管都好多人bingo無問題

大宅

bchuma 發表於 18-8-14 20:37
如果未懷孕就無影響,如果做左本月就中左就有影響。如果備孕,最好就無做
...

因為我兩邊智慧齒蛀左,唔可以再拖了..我拖了幾年無去剝就係因為一路備孕中,但攪極都唔中...想盡快解決,但又想9月個cycle 開針..8 月就仲未來m

大宅

chonglulu 發表於 18-8-14 20:53
未懷孕ok.其實牙醫xray好低
就算同一個月照輸卵管都好多人bingo無問題

真的嗎?
又係喎,好多人照完輸卵管都照do do

大宅

jesuis 發表於 18-8-14 19:32
有,所以你同牙醫商量啦,我上個月以為智慧牙要剝,同牙醫講,佢會解釋你聽,快啲行動,唔好拖呀
...

我想今個月解決,不過d 牙醫booking 好full...又唔想求其搵,我一生人最怕係睇牙...

男爵府

通常睇牙、做spa、做laser facial或脫毛嗰啲我會book定大概M後頭一兩個星期做,排卵期前搞掂。如果你要剝牙就book定你呢個月M後一個禮拜去,如果好彩中咗大不了cancel booking,又可以你九月IVF開針前搞掂。唔肯定剝牙後消炎藥對IVF谷藥針藥有冇影響,但如果同時又要食藥又要打針個感覺可能會唔好受影響情緒... 當然牙痛都會影響心情,所以建議你最好IVF前搞掂智慧齒先,之後安心做IVF

別墅

littleangel09 發表於 18-8-14 22:31
我想今個月解決,不過d 牙醫booking 好full...又唔想求其搵,我一生人最怕係睇牙...
...

打去問下姑娘,叫佢轉達你msg畀牙醫,牙醫覆你,或者squeeze個位畀你。
牙醫之前已經診斷咗你而家一定要剝?

大宅

Viviluby 發表於 18-8-14 23:45
通常睇牙、做spa、做laser facial或脫毛嗰啲我會book定大概M後頭一兩個星期做,排卵期前搞掂。如果你要剝牙 ...

多謝你的資料. 我已經搵緊牙醫,但booking 通常要2個星期,有d 要成個月先見到醫生,我都想盡快解決.

大宅

jesuis 發表於 18-8-15 08:09
打去問下姑娘,叫佢轉達你msg畀牙醫,牙醫覆你,或者squeeze個位畀你。
牙醫之前已經診斷咗你而家一定要剝 ...

拖左幾年,有一隻橫生,呢排攝食野攝得好勁,先發現原來已經蛀左,仲有另一隻頂住前大牙也開始蛀了,所以現在真的要解決問題了.
問左兩個姑娘,佢話幅射其實好低,唔怕喎,有一個姑娘仲要話搭飛機幅射仲高呀.
我唯有開針前同醫生講我剝牙來,睇下使唔使改期定點啦.

複式洋房

回覆 littleangel09 的帖子

備孕最好唔好scan X-ray,驚對BB有影響你可以諮詢下婦科同牙科醫生,佢地可能會話俾到你意見

首頁

尾頁

跳至