婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

xavierma215 發表於 18-8-15 14:52
台灣嘅6299出哂名至麻鬼煩

台灣出產嘅6299真係好出名,台灣新抱要搞掂佢哋嘅99都唔簡單,佢哋可能係台灣慣咗地方大,覺得親戚來往,小住幾日冇乜問題。反而仲可以增加大家嘅感情添。

複式洋房

kplett 發表於 18-8-15 15:23
台灣出產嘅6299真係好出名,台灣新抱要搞掂佢哋嘅99都唔簡單,佢哋可能係台灣慣咗地方大,覺得親戚來往, ...
真係好麻煩,我喺另一post已經分享左今年過得最慘嘅生日,娘家幫我做生日,訂嘢煮埋出錢出力,仲要俾6299嫌三嫌四,單單打打晚輩唔應該要長輩幫自己慶祝生日,應該晚輩幫長輩慶祝,台灣8月8係父親節,言下之意係要我幫62補祝左父親節先(問題62唔係我「父親」,關我鬼事)?

實情我都無提過要慶祝(甚至禁止老公漏口風,根本唔想6299知我生日),當日我已經偷偷同老公仔仔出街食晏食大餐當慶祝左,夜晚係我父母記得我生日慣性同我慶祝,6299自己要喺我生日期間出現娘家,其實我都唔想咁嘅日子同佢哋一齊過。

6299喺台灣可以話係零親戚,99成日話羨慕我屋企人多熱鬧,兩個退休後,62唔黐家,99唔獨立自己一個唔敢出街,一定要人傍住(但係出親街一陣又要返屋企瞓下晏覺,同佢去玩好無癮),老公姑9成日驚99悶到憂鬱,再咁落下我會產前抑鬱先過99。

男爵府

回覆樓主:

樓主,唔好再做你C6同99/62的ETC,台灣99/62嚟香港包食,住,洗同手信!
我係你99/62 都個個月嚟香港

複式洋房

VCBB小天使 發表於 18-8-15 14:41
佢哋係由台灣嚟香港探仔同孫
其實我都好懷疑6299嚟嘅真正目的,日日喺廳煲劇(除左食飯沖涼瞓覺),2日已經追左30幾集電視劇,但係又唔識用mytv,老公話教99點用,99又話學都唔識架啦,次次開都搵老公,老公返工就敲房門煩我,我都肯放仔仔出廳娛賓啦,但係佢哋掛住煲劇悶到我仔仔寧願屈喺房搵我陪玩,想帶仔仔出街又驚6299跟埋嚟,我無辦法顧咁多個,62行路唔識路都鍾意走在最前線,然後99路痴行好慢遠遠落後,次次出街我夾喺中間拖住仔仔前後顧真係人都癲。

複式洋房

ZetaGundam 發表於 18-8-15 20:19
樓主,唔好再做你C6同99/62的ETC,台灣99/62嚟香港包食,住,洗同手信!
我係你99/62 都個個月嚟香港 :joyo ...
我已經唔再俾錢或者買嘢俾6299,老公有無私下俾我就唔知。
觀察所得老公應該都係孝子,所以我打算保險收益人寫晒俾仔仔,再由我爸爸做信託人,反正最大份嘅保險本來就係我爸爸供斷。

洋房

下 食煙?對你自己、你小朋友同埋肚入面唔好喎

複式洋房

irky819 發表於 18-8-13 14:40
話說先前已表明唔鍾意6299嚟娘家,有jm表示間唔中嚟叫我忍下,今次真係忍無可忍。
事原老公竟然俾左自己抽 ...

男爵府

回覆樓主:

俾我真爆個老公,因為這裡是外家,吾該尊重下屋主。

伯爵府

irky819 發表於 18-8-13 14:40
話說先前已表明唔鍾意6299嚟娘家,有jm表示間唔中嚟叫我忍下,今次真係忍無可忍。
事原老公竟然俾左自己抽 ...

坨住食二手煙真係唔得

公爵府

樓主, 我覺得最大問題係的C6. 樓已經唔係佢, 即係佢寄人之下, 仲好意思叫 自己父母來住. 係都要先問屋主啦.仲要俾埋KEY佢地, 又唔叫佢地還. 佢當間屋係自己的. 仲要叫埋姑9來睡地下.
我真係想問, 佢的行為係什麼意思? 俾我一於送客, 叫C6自己攪掂佢. 無咁多地方招呼佢屋企人, 也無時間去招呼. 要招呼就佢自己去招呼.

C6俾酒店錢肉赤時, 就唔會成日叫佢地來了. 現在有地方住, 又有得食, 有人招呼, 仲可能有錢收(C6俾錢6299).6299咪成日來.
即使來住都講明規則先, 先少人為君子, 唔可以食煙, 唔好咁多事. 你要強勢D, 先至食得佢地住.

男爵府

回覆樓主

你媽hae你,生完都唔會換鎖因為做唔出

首頁

尾頁

跳至