3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔重未肯去廁所柯bubu .. 而柯VV就冇問題!
寧願柯bubu落底褲/片到,都唔肯去廁所!喺學校都係咁!(emoji)(emoji)
我試過好多方法,陪坐,睇故事書,逗,獎勵!由柯VV到bubu 都冇鬧過迫過,都唔得!
有冇人可以教教我,重有咩方法,解決尼個問題!
唔該

大宅

減齡達人勳章 食得好勳章 親子王國15週年勳章

kitty0724 發表於 18-8-13 16:37
寧願柯bubu落底褲/片到,都唔肯去廁所!喺學校都係咁!(emoj ...

係屋企有冇試過睇佢就快要痾就9秒9除褲/片坐廁所?坐過1、2次之後應該無咁抗拒,當然坐廁所時捉住佢雙手同佢加油(假設佢有d恐懼)4歲已經好懂得表達,引導下佢究竟點解唔肯去廁所。

珍珠宮

回覆樓主

我覺得多D鼓勵,俾佢表達,可能會有幫助

複式洋房

回覆 kitty0724 的帖子

有無試過你屙BUBU 時,你個仔又望住你?

複式洋房

有小朋友真係好驚架,覺得屙bubu係好肉酸,黑色好核突等的啦,如果媽媽唔介意,你屙時可以叫仔仔陪你呀。

禁止訪問

男爵府

寧願柯bubu落底褲/片到,都唔肯去廁所!喺學校都係咁!(emoj ...
健康院書仔有教。可以第一步見佢有跡象痾屎,就叫佢著住褲同片坐potty痾。痾完落片到,解下條片,連屎連片灘入兒童potty 到俾佢睇,叫佢坐下上去。睇慣坐慣,試除片坐potty去。唔知有無記錯,詳情睇返書仔

男爵府

有!我個仔3歲幾戒,同樣遇到你果個問題,唔肯屙bubu,要賴去片度,即使唔著片都要著翻先肯屙,最後我買左一隻兒童馬桶,將條片鋪上去屙!同距講一樣係屙去片度,大概用左幾十塊,等距習慣坐著屙,就唔使鋪片啦,笠翻袋,成功戒甩⋯⋯

珍珠宮

AAV 發表於 18-8-15 18:44
健康院書仔有教。可以第一步見佢有跡象痾屎,就叫佢著住褲同片坐potty痾。痾完落片到,解下條片,連屎連片 ...

我記得都睇過類似教學!我當時都係咁樣,比佢睇。

伯爵府

我買左一個兒童馬桶比佢自己痾

大宅

我個仔都係咁,頭都大!

大宅

我個仔都係, VV無問題, 會向PORTY或廁所...但BUBU就點都要向片或褲仔柯....

別墅

Bbfungfung 發表於 18-8-22 16:12
我個仔都係, VV無問題, 會向PORTY或廁所...但BUBU就點都要向片或褲仔柯....

我女都係,bubu一定要係片度all, 叫佢去potty 柯,點都唔肯,仲同我講話要係片度柯。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我小朋友情況一樣,七歳先成功屙落屎塔,之前一路都要着片屙!

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

試下多d同佢講, 大個仔啦,poopoo要去廁所,跟住每次去就問佢不如去廁所啦,佢唔肯就再下次先,但平時就要間唔中同佢講,佢可能要一次片一次廁所咁,但慢慢會介到。。。我仔三歲都係咁介。

首頁

尾頁

跳至