今日好尷尬

bb媽0米
|
事緣今朝搭西鐵,有位失明人士想落電梯,但差D撞埋個電梯扶手到,咁亞媽教落見到有需要人士就要幫手,所以我就行埋去講聲"先生小心呀,呢邊呀!!",跟住扶住佢手臂,點知佢好大反應,即刻縮開兼灑晒手叫我唔駛幫佢,嘩嚇屎我,幾驚佢嗌非禮呀!!最樣衰係附近D人望住我,攪到我勁尷尬!!
我知可能唔係個個失明人士都想別人幫忙,不過唔通見住你撞埋去都由得你咩??
babynetnet
|
你做好事唔洗理其他野!可能你突然捉佢先有咁既反應姐
bb媽0米
|
babynetnet 發表於 18-8-13 17:41

我拖佢之前有講句"先生,呢邊呀!!"

見住佢差D撞埋去,咪即刻扶住佢手臂囉,

我見企佢附近D人冇乜反應去幫手,唔通其他人見慣佢係唔鐘意人幫??
shun282
|

希望你唔好介意,你提左佢後唔可以即刻掂佢,要問一聲駛唔駛帶佢,因佢地睇唔到,對陌生介心好重
siu05    發表於 18-8-13 18:30
bb媽0米
|
shun282 發表於 18-8-13 17:49
希望你唔好介意,你提左佢後唔可以即刻掂佢,要問一聲駛唔駛帶佢,因佢地睇唔到,對陌生介心好重 ...

原來係咁,我見佢差D撞埋去,所以先即刻扶一扶佢手臂,等佢唔好撞埋去先

壞蛋獎門人
|
bb媽0米 發表於 18-8-13 17:24
事緣今朝搭西鐵,有位失明人士想落電梯,但差D撞埋個電梯扶手到,咁亞媽教落見到有需要人士就要幫手,所以我就 ...

佢警覺性高姐,你做得岩嫁,我都試過比人噴嫁,但都有好多個會唔該我,有時身邊啲人唔會主動出手幫,我一手抽送一手拖細路都照幫嫁,之後身邊啲人見我咁呢hea,幾個都衝埋黎幫手,做好心係會感染人嫁,唔好怕面懞,體諒佢,可能佢心亂如麻,佢覺得自己搞得掂,就唔會想人幫,唔好心灰意冷,盡左力,對自己問心無愧就得
20150618bb
|
babynetnet 發表於 18-8-13 17:41

pig-mum
|
係呀,幫人前最好通知佢一聲先,好似平時坐巴士,扶呀婆上車,会叫佢一聲,呀婆我扶一扶你呀,免呀婆以為我掂佢打佢荷包!
shun282
|
回覆 bb媽0米 的帖子

你肯主動幫人巳經好好,希望今次唔好影響你的善心
bb媽0米
|
壞蛋獎門人 發表於 18-8-13 17:54
佢警覺性高姐,你做得岩嫁,我都試過比人噴嫁,但都有好多個會唔該我,有時身邊啲人唔會主動出手幫,我一 ...

或是我當時真係嚇親佢啦,就好似你見到個人就黎跌落個窿到,你會即刻出手拉住佢,仲邊有時間問佢駛唔駛幫呢?

我從來未試過幫失明人士會有咁大負面反應,今次我上左一堂,下次會小心D
壞蛋獎門人
|
bb媽0米 發表於 18-8-13 18:02
或是我當時真係嚇親佢啦,就好似你見到個人就黎跌落個窿到,你會即刻出手拉住佢,仲邊有時間問佢駛唔駛幫呢?
...

當刻比著我都會嚇一嚇,唔出聲先就捉住佢,如果比佢噴完,佢人身安全冇事,我會灰心完再努力出發
anyuser18
|

要先問咗人,我想幫你扶你過去好唔好
人哋答好咁先幫
會好啲

都試過幫幾個失明人士,人哋睇唔到嘢防備心會重啲。唔緊要啦你都係好心啫
李露眉
|
我上次見到有個係月台行更,我以為佢上車,我推左佢上車,佢即刻出翻黎,原來佢頭先落車行去电梯

好彩落得切車,我差d害死人

我c6笑左好耐
下次我要間清楚先
mariefish
|
李露眉 發表於 18-8-13 18:28
我上次見到有個係月台行更,我以為佢上車,我推左佢上車,佢即刻出翻黎,原來佢頭先落車行去电梯

好彩落得 ...

我都忍唔住笑左
mariefish
|
事緣今朝搭西鐵,有位失明人士想落電梯,但差D撞埋個電梯扶手到,咁亞媽教落見到有需要人士就要幫手,所以我就 ...

我試過就跌,有人好心伸手想逗我腰,我都好驚恐,其實係突然間黎唔切反應,知道對方係出於好心,樓主遇到果位可能都係一時間錯反應
happybobobaby
|

最多拍他肩膊,好多時看失明人士也搭著別人肩膊帶領行路
甜芋
|
回覆 bb媽0米 的帖子

20幾年前,我都試過一次,過馬路時幫佢,俾佢好大聲閙,後來,我學識咗,睇定d先,可能對方心情唔靚
TRUBIMA
|
李露眉 發表於 18-8-13 18:28

好彩落得 ...

笑死我
cherrie221
|
帶視障人士行路首先係問佢需唔需要幫忙,如果佢話需要的話,你慢慢行去佢左邊(如果佢有導盲犬就行佢右邊),將你嘅手背輕輕貼住對方手背話比佢知你係佢左手邊,對方就會沿住你嘅手臂揾到你嘅手臂關節位扶住,咁你就可以帶佢行,你比佢行前半個身位,當上落樓梯時對方就會知道。另外同視障人士溝通唔好用呢邊嗰邊,佢睇唔到又點知邊邊喎
Fishqqma
|
我之前都有睇過, 因為佢地對眼睇唔到嘢,所以突如其來有人掂佢哋,佢哋都會好唔自在或者好驚!