自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 壞蛋獎門人 的帖子

我掂佢之前出左聲架啦,嗌左先生,呢边呀!見佢都係撞埋去我先出手

複式洋房

cherrie221 發表於 18-8-13 19:00
帶視障人士行路首先係問佢需唔需要幫忙,如果佢話需要的話,你慢慢行去佢左邊(如果佢有導盲犬就行佢右邊) ...

咁好似我今日咁見佢就黎撞埋去,根本冇時間俾我問清楚佢想唔想我幫,亦更加無時間俾我行去佢左/右边應該點?

伯爵府

bb媽0米 發表於 18-8-13 18:02
或是我當時真係嚇親佢啦,就好似你見到個人就黎跌落個窿到,你會即刻出手拉住佢,仲邊有時間問佢駛唔駛幫呢?
...

唔好介意佢反應大
因為佢可以意識唔到
你叫小心句野係同佢講

複式洋房

taiwoon 發表於 18-8-13 19:13
唔好介意佢反應大
因為佢可以意識唔到
你叫小心句野係同佢講

嗰刻我都嚇一嚇,佢身手敏捷即刻彈开兼不停灑手,見佢咁抗拒我咪講"唔需要幫手,咁好啦"我就自己行冇理佢了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

當刻突發情況,你係可以提醒佢就撞,然後開口問佢要不要幫忙,正常或失明人仕都好,突然比陌生人掂一掂,拍一拍,都會有不安反應

男爵府

回覆樓主:

睇完D回覆,下次都唔夠膽幫人

樓主,我覺得你做得啱

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

你無錯既,下次伸手前加句:不如我扶你
有時佢地會講多謝(即好),有時會話自己okay(即唔需要),咁大家都唔洗尷尬
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

emmafish 發表於 18-8-13 19:40

樓主,我覺得你做得啱

唔好唔幫啦,只不過方法不合適,做好事自己可以開心好耐㗎。

我經驗係,我本想去扶一位視障女仔去一個目的地,但原來佢教我,係佢地扶我,並不是我地去扶佢,攪清楚第日就大家都開心。

珍珠宮

回覆樓主:

因為佢睇唔到,唔知自己就快撞到野,樓主話呢邊呀!佢未必明白發生咩事

子爵府

回覆樓主

Jm你好好心地,雖然佢反應大左
但你都係出於好意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

吾好比呢小小事影響你幫人既心
呢位朋友只係未有心理準備

複式洋房

emmafish 發表於 18-8-13 19:40

樓主,我覺得你做得啱

哈哈哈……俗語有話救人一命勝做七級浮屠,边会諗到幫人有咁多学問,見到危急時候,第一反應一定拉住佢先

其實被幫者如果想拒絕別人好意,可以礼貌講句,佢个反應其實一樣嚇到人,可能真係会令人以後唔敢再主動幫手

大宅

bb媽0米 發表於 18-8-13 19:09
咁好似我今日咁見佢就黎撞埋去,根本冇時間俾我問清楚佢想唔想我幫,亦更加無時間俾我行去佢左/右边應該點 ...

講一句,小心,你(前後左右方)有障礙物。你試諗下自己睇唔到,突然間有人一野捉住你,又唔知發生咩事,又聽到呢邊嗰邊(佢跟本唔知邊邊)驚好正常

複式洋房

YY1101 發表於 18-8-13 20:13
吾好比呢小小事影響你幫人既心
呢位朋友只係未有心理準備

好老實講,下次幫失明人士之前我会諗返今日呢件事,都唔敢再咁魯莽了,嚇親人就唔好啦,見住佢撞埋去,嗌佢又唔知,掂佢又令人不安其實都唔知點算了

水晶宮

bb媽0米 發表於 18-8-13 20:29
好老實講,下次幫失明人士之前我会諗返今日呢件事,都唔敢再咁魯莽了,嚇親人就唔好啦,見住佢撞埋去,嗌 ...

咁多熱心jm留言提供幫助失明人士的技巧,希望你唔好氣餒,經過今次的經驗,了解他們的需要,保持你助人的熱誠和愛心,令世界更美好其實我第一次幫一個失明女士上mtr,無出聲直接出手扶她,嚇到佢好驚大力fling開我,我都唔明同有唔開心,知道左技巧後,成功幫過2次失明人士搭地鐵,佢地都好開心我幫到手

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

好心人

男爵府

回覆樓主

雖然嚇襯失明人士,但樓主有一顆善良的心,抵讃

珍珠宮

bb媽0米 發表於 18-8-13 17:24
事緣今朝搭西鐵,有位失明人士想落電梯,但差D撞埋個電梯扶手到,咁亞媽教落見到有需要人士就要幫手,所以我就 ...

加油
你冇錯

佢一個唔小心,轆落去就大鑊
另一層面,佢要學頭自己嚟,都唔好傷害到其他人
萬物皆空,因果不空

珍珠宮

回覆樓主

下次遇到有類似情況,你開口叫佢小心就得,係扶佢之前,問左佢需晤需要扶佢幫佢先,佢地始終睇晤到野,你一下扶埋去會嚇親佢地,同埋佢地好似多數都晤喜歡人扶,佢地習慣係搭住前面個人嘅膊頭跟住行

珍珠宮

回覆樓主:

不用唔開心,下次知道點做就得

我都幫過一位女士,但發覺其實幫唔到佢,雖然佢多謝我

現在離遠看住他們或静靜行前面幫他們開路,但其實佢哋行得頗快

首頁

尾頁

跳至