自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

bb媽0米 發表於 18-8-13 20:29
好老實講,下次幫失明人士之前我会諗返今日呢件事,都唔敢再咁魯莽了,嚇親人就唔好啦,見住佢撞埋去,嗌 ...

以下圖片分享给您們,希望您們不要因小小挫折而退卻不想幫助有需要人士

將心比己,試下自己閉上雙眼,有人在旁叫呢邊果邊時,可會找到正確方向?

珍珠宮

shun282 發表於 18-8-13 17:49
希望你唔好介意,你提左佢後唔可以即刻掂佢,要問一聲駛唔駛帶佢,因佢地睇唔到,對陌生介心好重 ...

珍珠宮

bb媽0米 發表於 18-8-13 17:24
事緣今朝搭西鐵,有位失明人士想落電梯,但差D撞埋個電梯扶手到,咁亞媽教落見到有需要人士就要幫手,所以我就 ...

雖然你用的方法未必十分理想,
但我真的從心裡面非常之欣賞你的善心。

加油

子爵府

回覆樓主

樓主好好心地
我之前好似睇過書,視障人士係唔中意比人扶著/捉著,應該問下佢介唔介意我帶你行,跟著比佢扶著你行先係正確做法

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

我試過見到輪椅人士個碌卡住個窿
訡住好心幫佢推過
點知佢係咁指住我用粗口話我

複式洋房

睇左好多專業的回覆,原來有咁多知識要学,其實一個普通市民除非走去讀課程,否則边識得呢D野?
下次我都係睇定D先,冇謂好心做壞事

複式洋房

回覆 IHateSummer 的帖子

我相信有部分人係真心唔鐘意俾人幫,尤其是老人家,佢哋會好懷疑你有冇咁好心?係咪想攞佢D野偷佢荷包?
我見过有个亞婆跌左包橙周圍轆,有个後生仔講我幫你執啦亞婆!跟住亞婆用手護住D橙,大聲趕个後生走

珍珠宮

回覆樓主:

有次我去醫院,我和幾個人等緊lift, 有位失明人士行過來,醫院職員走來叫我哋行埋一邊讓條路等那位人士行過去,而唔係去拖過失明人士。
其實有疾患嘅人,大多數都想憑自己能力去應付生活上的需要,無必要真係唔一定想人哋幫。所以有時係街見到有需要人士,會觀察住先,睇下是否真的需要幫忙。

複式洋房

回覆 wan_sosin 的帖子

講得無錯吖,不過希望拒絕別人好意之時禮貌D,唔駛講晒粗口鬧人,始終別人都係出於好意,否則真係会令好心人卻步
其實我分不清失明人士乜野情況下先需要幫手,例如見到佢地上落電梯,或者过馬路,我都覺得佢哋一定要人幫下会好D

就好似你搭車見到亞婆亞伯大肚婆,一定会起身讓座,边会諗到其實人地可能唔想坐呢?

大宅

熱血勳章

bb媽0米 發表於 18-8-13 17:24
事緣今朝搭西鐵,有位失明人士想落電梯,但差D撞埋個電梯扶手到,咁亞媽教落見到有需要人士就要幫手,所以我就 ...

樓主好有心,希望唔好影響你幫人既心情,可能果位失明人士比較怕陌生人呢,唔係你問題就不用放在心

珍珠宮

bb媽0米 發表於 18-8-14 10:41
回覆 wan_sosin 的帖子

講得無錯吖,不過希望拒絕別人好意之時禮貌D,唔駛講晒粗口鬧人,始終別人都係出於 ...

上落電睇或過馬路,其實佢哋是可以應付到,我哋可以留意一下佢哋是否順利就可以。

至於無禮貌就無得好講,殘症嘅人唔一定係斯文人,好人壞人都有機會,唔好彩遇著無禮貌的,唔洗計較,自己做對了就好!
樓主心地好好 唔好比呢D事影響關顧別人的愛心

大宅

回覆樓主

唔駛唔開心 佢主要是因爲唔知就黎撞到野咁危急 你都是跟本心做才叫住佢 體諒佢殘疾心情不好 不領情也不是你問題 冇禮貌對待你 你亦不須尷尬和不開心

幫助人是好的 不要因今次經驗不再幫助有需要的人

子爵府

做好事比個讚你

複式洋房

happybobobaby 發表於 18-8-13 18:42
最多拍他肩膊,好多時看失明人士也搭著別人肩膊帶領行路

拍肩唔啱架,睇吓領路法
https://www.hksb.org.hk/tc/smart/37316/%E9%A0%98%E8%B7%AF%E6%B3%95/

大宅

樓主肯幫人心地好好,不過注意番方法就冇得彈

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我試過係某屋村,見到一位視障人士,正行入麥當勞,我就幫佢推門,同指引佢咩位入,點知佢好大聲話,你好囉喎,我已經唔理你,你仲係要撩我,我聽到即時彈開,無再理佢,我小朋友都比佢嚇一嚇,事後要解釋左幾次,點都好,下次見到,有需要既,都會幫手

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

應該係見到其他視障人士都會幫手,但依位人兄就唔會

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

shun282 發表於 18-8-13 18:01
回覆 bb媽0米 的帖子

你肯主動幫人巳經好好,希望今次唔好影響你的善心 ...

Agree

複式洋房

回覆 oceandeepsea 的帖子

哈哈哈……我尋日嘅反應都係嚇一嚇,嚇親小朋友更加唔得,小朋友以為幫人做好事,真係要好好解釋!

伯爵府

樓主好有愛心

首頁

尾頁

跳至