14週發燒了

Ssstar
|
今日14週,發燒了,請問可否食退燒藥,對bb有影響嗎?謝謝
麻每吉
|
Ssstar 發表於 18-8-13 17:37

睇醫生等醫生開孕婦食得嘅藥
我要做媽媽
|
睇醫生 咪自己亂食藥吖
Ssstar
|
麻每吉 發表於 18-8-13 18:41
睇醫生等醫生開孕婦食得嘅藥

睇左,有開退燒藥,但諗緊食唔食好?又驚d药會影響到bb。。。
Ssstar
|
我要做媽媽 發表於 18-8-13 18:47
睇醫生 咪自己亂食藥吖

知道,已經睇左,但都系唔放心食。。。
swen0118
|
Ssstar 發表於 18-8-13 21:06
知道,已經睇左,但都系唔放心食。。。

我上星期都發燒 醫生都有開藥俾我 但係會講明燒到幾多度先好食 無燒就要即刻停藥
Ssstar
|
swen0118 發表於 18-8-13 21:27
我上星期都發燒 醫生都有開藥俾我 但係會講明燒到幾多度先好食 無燒就要即刻停藥
...

我呢個無講。。咁你系咪食panadol? 幾多度要食?幾多度可以停?
你幾週啊?
swen0118
|
Ssstar 發表於 18-8-13 21:49
我呢個無講。。咁你系咪食panadol? 幾多度要食?幾多度可以停?
你幾週啊?
...

係普通黃色退燒藥 醫生話唔高過37.5度都唔好食
KILW
|
Ssstar 發表於 18-8-13 21:06
睇左,有開退燒藥,但諗緊食唔食好?又驚d药會影響到bb。。。

你發燒唔食藥仲影響個B!大肚發燒如嚴重要入院添架,你自己唔係醫生,醫生唔通明知d藥對bb黎講係毒藥都叫你食?你食完個b有咩事佢驚過你啦。
bchuma
|

唔好自己亂食藥,穩醫生開藥,多點飲水啊!注意身體啦
Ssstar
|
swen0118 發表於 18-8-13 22:51
係普通黃色退燒藥 醫生話唔高過37.5度都唔好食

我燒到38.3度,但我最尾無食到,好彩今朝已經退燒。希望發燒對bb無太大影響
Ssstar
|
KILW 發表於 18-8-13 22:57
你發燒唔食藥仲影響個B!大肚發燒如嚴重要入院添架,你自己唔係醫生,醫生唔通明知d藥對bb黎講係毒藥都叫 ...

我本來諗住食,但上網搵過d药,有部分都只系系白老鼠到做過研究話系安全,但喺人類到就無實際證據話安全。。我又見我唔算高燒,所以無食到。。
Ssstar
|
bchuma 發表於 18-8-13 23:15
唔好自己亂食藥,穩醫生開藥,多點飲水啊!注意身體啦

知道,已經好努力飲好多水
KILW
|
Ssstar 發表於 18-8-14 10:15
我本來諗住食,但上網搵過d药,有部分都只系系白老鼠到做過研究話系安全,但喺人類到就無實際證據話安全。 ...

你對個醫生無信心就搵個婦產科醫生睇去開藥。網上有好多唔知咩人幾時寫嘅資料都係錯嘅,你有心可以搵醫生求證下。
Ssstar
|
KILW 發表於 18-8-14 10:22
你對個醫生無信心就搵個婦產科醫生睇去開藥。網上有好多唔知咩人幾時寫嘅資料都係錯嘅,你有心可以搵醫生 ...

我今日去產檢,諗住去個陣順便問埋d药食唔食得
GCHK
|
去睇醫生,唔好自己亂食藥亞
RubyYu07
|
唔好自行食藥,要醫生開適合孕婦食既藥。
stellalou
|

發燒一定要食藥退燒,因為呀b係入面個溫度仲高,會影響到佢的
同埋你要每隔一段時間再check住自己退燒未
Panadol係A grade藥,西醫多數冇問題,你再double confirm下丫

Ssstar
|
stellalou 發表於 18-8-14 12:35

發燒一定要食藥退燒,因為呀b係入面個溫度仲高,會影響到 ...

嗯,知道了,好在我而家退燒了,多謝你
haha748494
|
體溫幾高?如果唔高,飲多D水,訓一覺,如果嚴重,要吃藥,最好睇醫生喇。