懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無懷孕甲低的媽咪
健康院通知我話甲低,轉介去睇內科
依家懷孕12W
好驚會影響個B~

洋房

wuyanju 發表於 18-8-13 18:02
有無懷孕甲低的媽咪
依家懷孕12W

我一直有免疫系统問題,平時食一粒鉀丸,剛懷孕醫生說鉀還是底,要食2粒。給參考

子爵府

有無懷孕甲低的媽咪
依家懷孕12W

請問點解政府肯check嘅?

複式洋房

有無懷孕甲低的媽咪
依家懷孕12W

我都係12w check到鉀低,以家要日日食藥!

已刪除用户

回覆樓主

別墅

有無懷孕甲低的媽咪
依家懷孕12W

樓主意思係咪甲狀腺低下呀?甲狀腺唔夠高有機會影響bb腦部的,所以我一直都係政府睇內科,食甲狀腺補充劑的,直至生完bb再keep住覆診

複式洋房

Carmen8080 發表於 18-8-13 23:41
香蕉多鉀質

我都係鉀指數偏低,未有bb前日日都食蕉。
聽聞香蕉會令子宮收縮,一知道有咗就唔敢食了!

複式洋房

elhl 發表於 18-8-14 00:15
樓主意思係咪甲狀腺低下呀?甲狀腺唔夠高有機會影響bb腦部的,所以我一直都係政府睇內科,食甲狀腺補充劑 ...

系吖,母嬰院話甲狀腺指數低,出左醫生信比我睇內科

複式洋房

musiccisum 發表於 18-8-13 22:01
請問點解政府肯check嘅?

產檢驗血報告話指數低,母婴院轉介我去睇政府內科

複式洋房

babybabyry 發表於 18-8-13 23:11
我都係12w check到鉀低,以家要日日食藥!

好驚影響個B
好大壓力

別墅

wuyanju 發表於 18-8-14 08:42
好驚影響個B
好大壓力

我都甲低 醫生同我講就算影響bb都係差少少 所以唔好甘擔心 keep住食藥 醫生monitor住就可以。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我低左小小,有睇內科,醫生有開藥,佢話可以唔食藥,間中食下就OK.有keep住去醫生果度CHECK。依家BB好健康。

大宅

我都系,20周左右,去政府醫院check到甲低,一路都覺得醫生比唔到確實答覆我,到底影響bb智力如何。一路孕期都擔心中度過,喊左好耐,又日日上網看好多呢類的諮詢,一dd話影響,一dd又話食左藥就會冇事。
但點都好,我開始食藥時,已經過了頭3個月,比你重要擔心。
一路食藥,由半粒,+到2粒,期間祇有C6同我知道,唔敢同媽媽99講.
宜家就黎生得了,唯有跟著醫生走,請jm祝福我同bb吧。
生左,我會再報告。
甲低唔係鉀低。
甲低應該補充碘。

複式洋房

番薯仔媽媽 發表於 18-8-15 14:10
我都系,20周左右,去政府醫院check到甲低,一路都覺得醫生比唔到確實答覆我,到底影響bb智力如何。一路孕 ...

我哋一齊加油!

大宅

樓主,我生左bb啦,我將我的經歷分享比你先。
bb出生就驗了臍帶血,到我出院那日,見兒科醫生,醫生講這是第一次驗,指數不準,但就叫我放心,因為bb食得訓得。當时我也不知道第一次的指數是幾多,因為醫生冇講,當时還要忙著餵養出院一堆事。醫生比了復诊紙我,bb過了2日回醫院驗第二次血。

驗完后,醫生也叫我們不要擔心,再比復诊紙,再過多幾日去驗第三次血。
約3日,我地回去復诊,醫生話,指數正常,衛生處冇電話比我地,就OK。

宜家驗完第三次血,都冇電話黎,所以我同老公都好鬆一口氣。

過多一個月,就最後一次驗血,冇事就唔會有電話。兒科醫生話不洗再跟啦。bb一切正常。

樓主,我分享了我的經歷比你,相信香港醫生,bb冇事

子爵府

番薯仔媽媽 發表於 18-8-15 14:10
我都系,20周左右,去政府醫院check到甲低,一路都覺得醫生比唔到確實答覆我,到底影響bb智力如何。一路孕 ...

我現在3個半月至check到甲狀腺問題, 好驚影響智力,宜家才食藥有無幫助

別墅

有無懷孕甲低的媽咪
依家懷孕12W

唔好甘擔心
我本身甲低架
之前食125mg 依家食150mg
5個星期返去覆診
唔夠會再加藥
我暫時一開始加左一次啫
我依家25週
初初都好擔心
但私家專科醫生話其實影響佢智商好少 最多差一兩度到
不過當然一度都唔想
Keep住食藥就得架啦
加油

子爵府

番薯仔媽媽 發表於 18-9-22 18:55
bb出生就驗了臍帶血,到我出院那日,見兒科醫生,醫生講這是 ...

你生完後仲有甲低嗎?要覆診嗎?

子爵府

番薯仔媽媽 發表於 18-9-22 18:55
bb出生就驗了臍帶血,到我出院那日,見兒科醫生,醫生講這是 ...

宜家3個幾月醫院都check到甲狀腺問題要返去驗血,好擔心

別墅

LC116 發表於 18-9-27 13:28
宜家3個幾月醫院都check到甲狀腺問題要返去驗血,好擔心

我依家都3個幾月發現甲狀腺有啲高,政府就排緊期下個月睇內科,我都有拎啲報告俾我睇開個私家醫生睇,佢叫我5洗咁擔心住,因為依家只可以做既就真係定期抽血睇住個指數

首頁

尾頁

跳至