心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

14週啦…但點解仲仍然孕吐..bb你知唔知媽媽真係好辛苦..唔係,我覺得好痛苦先岩,由每日嘔6-8次,嘔到脫水,嘔到入院,嘔到我自己都照顧唔到自己,我真係好難受, 喊左好多次,想放棄既念頭諗過好多次,真係好痛苦, 嘔到我食唔到野, 瘦左成10幾磅,嘔到大仔都照顧唔到, 我真係唔想再比依件左阻住我生活...
每日都望嘔既日子可以快d過,但14週啦...點解仲未嘔完,唔係要我嘔到生嘛?
對於其他人講,依件可能係少事, 但影響我生活既就係大事, 我知講完都係要繼續嘔吐, 除左呻我仲可以做d咩呀…

男爵府

每胎反應不同,千萬勿怪責小B,會小氣的。
換角度安慰自己,身體短暫未能適應吧!
很快很快會過去的,加油 !

子爵府

ren609 發表於 18-8-13 18:08
14週啦…但點解仲仍然孕吐..bb你知唔知媽媽真係好辛苦..唔係,我覺得好痛苦先岩,由每日嘔6-8次,嘔到脫水,嘔 ...

我都係咁,嘔到生 每日嘔20次等閒事
樂觀面對

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

搵下有咩聞左或食左會舒服點? 小B都唔想架,佢都控制唔到架,唔好嬲佢。

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

回覆樓主

我都係,兩胎嘔足四個幾月,第二胎連休息時間都無,但過左就好架喇,反正生完係仲大鑊!

複式洋房

回覆 ren609 的帖子

但真係有人嘔到生... 我呀嫂就係好例子.... 所以佢無乜肥過

瑪瑙宮

唔識安慰, 望 b 出左黎可愛到你只想日日抱佢錫佢搣佢面朱仔, 食完瞓瞓完食好湊到不得了. 唯有咁諗.

我細个係日抖瞓夜晚喊果 d , 我咁乞人憎, 我媽而家都係咁錫我

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

男爵府

14週啦…但點解仲仍然孕吐..bb你知唔知媽媽真係好辛苦..唔係,我覺得好痛苦先岩,由每日嘔6-8次,嘔到脫水,嘔 ...

完全明白你辛苦!但知日子好快過我2胎都由個半嘔到五個半月,半夜要坐係度瞓,食咩嘔咩連飲啖水都嘔!但又要迫自己食嘢,半夜起身嘔2,3次
但到阿B出世,呢幾個月辛苦已經孌得好少事

因為出世後仲辛苦!想塞返入肚(講笑)放鬆d!搵樣嘢自己覺得食咗無咁辛苦嘅...我之前食雪梨,有人話飮蔗汁或者含片生薑!再唔係搵醫生開d止嘔藥

大宅

唔好諗太多負面既嘢呀。
其實我以前睇過報紙,話在懷孕期嘔吐,其實係好事,詳細內容係乜就忘記了,不過最記得一句,就係如果懷孕會嘔吐,生出來的BB越聰明,人地有數據分析的。希望樓主每天都懷著愉快的心情啦,令BB都感覺你好愛他/她,加油

子爵府

回覆樓主:

我初拕B嗰時成人嘔,朋友教我早上起床唔好起身住,先食梳打餅,再起身,又好好多噃。跟手我都帶住梳打餅喺身,會有啲幫助。

首頁

尾頁

跳至