自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

其實52日好快過,都唔夠兩個月!同埋遊輪假期,都好睇你平時嘅life style嘅!不過如果香港或大陸上船就咪攪啦!

男爵府

yk0108 發表於 18-8-14 01:12
係喎, 加埋港務費真係HK$25,000, 再加埋小費都係HK$30,000! 52日, 平喎!

但是埋岸都要消費,呢樣就豐儉由人。
整體都是平嘅

珍珠宮

回覆 jyjy1684825 的帖子

$25000是美金吧!?我有朋友去過10天亞洲郵輪團, 住套房都每人使咗$25000.
我估52日至少要20萬以上 (港幣), 只是船票, 其他岸上觀光, 使費另計.

不過咁長時間住喺一隻船入面 (雖然每間幾日會上岸行下), 對於陸地嘅人嚟講得唔得架!?
帶幾多日用品去? 帶幾多衫去? 點樣洗衫呢?
每個埠都會買手信, 咪要帶好多"吉喼"去?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

回覆樓主:

悶唔悶就睇性格, 郵輪好处係行李上船就唔驶再煩日日執,上岸行兩手fing fing 好舒服. 我去过阿拉斯加10日,ok,但52日可能太長, 船上歺廳如果唔轉歺单就真係悶死.
我唔太鍾意shopping, 但在唔同地区買野而又識貨嘅,係会買到平过香港好多嘅好野。上次郵輪係阿拉斯加有团友掃水晶,係限量版&平.团友係香港某大家族後人. 玩就可以join local tour, 在碼头接送. 玩郵輪都要做准备功夫,安上网check下当地有乜嘢好玩好食好買, 52日就要check定好多料架。
船上生活好relax, 食下,瞓下,運动下,睇下电影 ... 只要做好安排,唔係咁悶卦。 $25000真係好平,只係去欧亞中東地区安唔安全呢。新船首航又会唔会好乱呢?

男爵府

yk0108 發表於 18-8-14 01:12
係喎, 加埋港務費真係HK$25,000, 再加埋小費都係HK$30,000! 52日, 平喎!

抵玩

翡翠宮

回覆樓主:

太耐了,我會覺得好悶。。。。2星期就可以接受。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

happylife1210 發表於 18-8-13 19:03
發下夢就可以要好多錢呢!同埋我一定好掛住香港啲美食,應該呢世都冇可能有呢啲旅程啦! ...

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

chuiyeebird 發表於 18-8-13 20:13
我去五日四夜已悶到抽筋

首頁

尾頁

跳至