自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

唔知大家有冇試過...有個朋友中學時期係好friend好friend嘅,
不知不覺間,可能大家喺唔同地方住,已經少咗聯絡,但都依然係好朋友嘅。
然後有一日你發覺對方唔再like你D Facebook 嘢,whatsapp 對話佢已經不想覆你。
都唔知係咩原因... 或者自己激嬲咗對方而唔知。
年復一年都係咁,佢已經好幾年冇啋你了。
偶然見佢facebook,佢有自己家庭,過得好開心,仲會約其他中同,但你已不在對方圈子了。
真係覺得好可惜... 但又唔覺得可以做D咩,
當我純粹呻下吧...

男爵府

完全身同感受,我都好無奈。但冇計,因為緣份完了。

伯爵府

BRITTANY1 發表於 18-8-13 22:27
完全身同感受,我都好無奈。但冇計,因為緣份完了。
你講得啱,緣盡了,但個心都係傷。
其實好幾年了,仍係Facebook friends,都unfollow咗佢D posts, 因為一見佢post就會覺得唔開心。只係近來佢同另一個中同多咗互動,所以成日彈有佢嘅相同comment出來,又再次有D唔開心了,仲流咗幾滴眼淚... 或者是自己近來本來已不是十分開心,所以就更加傷感了。流咗幾滴涙,好似好咗少少。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

隨緣

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我都有,我搬離成長的地方,就快20年
以前friend 到不得了的朋友,慢慢只係Facebook 講幾句,大家有自己的生活,我試過唔開心同無奈。
但其實,人生就係咁。回憶是美好

侯爵府

畀面勳章

我都試過,天真得以為可以一直keep住,但原來對方已一早變左,而家已經完全無聯絡
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

子爵府

回覆樓主

緣來緣去~過程中,盡力去珍惜就足夠了

伯爵府

我明你,覺得個心在淌血
不知可以做什麽

如果是緣盡, 期求有一天可再緣起

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

DHA勳章

回覆樓主

以前會有呢種執著,而家好瀟灑

facialchung    發表於 18-8-14 11:13
Mnbvcxdsa    發表於 18-8-14 07:58

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

同感..
我有個由細玩到大既好朋友,就算大家去咗唔同地方讀書,見返面時都仍然會無所不談。但係大家結咗婚之後,就冇再聯絡,就算我起佢fb留言,亦得唔到任何回覆.. 自始我都冇再起佢fb留言..

伯爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-13 22:41
我都有,我搬離成長的地方,就快20年
以前friend 到不得了的朋友,慢慢只係Facebook 講幾句,大家 ...
同你situation有D似。其實可以喺facebook keep到得閒講幾句果D友誼我都已經好滿足了,如對方嚟香港仲見到面,我就更加係好珍惜。呢個直頭嚟咗都冇搵過我,根本連朋友都不是了。我想就算她知道我唔開心,也會無動於衷吧! 但我會祝福佢嘅! 十幾廿年前嘅回憶仲喺心。人生確有點無奈。

珍珠宮

畀面勳章

唔想深究或根本唔識得深究原因時,可以定義為緣盡。
事實上,友誼的終結是你在享受緊友情時,已經開始一點點消耗,當消耗殆盡對方放手時,你才驚覺大家唔再是朋友。我記得我朋友講過當人對你好時要對返人好或更加好,唔系會失去佢。

日月水火    發表於 18-8-14 08:30

大宅

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:24
唔知大家有冇試過...有個朋友中學時期係好friend好friend嘅,
不知不覺間,可能大家喺唔同地方住,已經少咗 ...

由五歲玩到婚前都好F,自從我嫁咗,佢未嫁,話題唔同而疏遠。宜家搵對方都覺得好尷尬

男爵府

回覆樓主

好平常,唔駛太唔開心。

大家生活唔同咗,少話題就會無甘friend
不過又唔代表晤係朋友或晤like大家
只係搵唔到交叉點

別墅

回覆樓主

我也有類似case, 我通常會打電話比佢,如果佢冇call back, 以及一段日子裏如是者連續冇接我電話3次,我會斬纜!

之後那兩位前好友有透過fb or WhatsApp 聯絡我,我都冇覆佢地,因為心已死,自問可做的已做過,既然佢地先唔珍惜彼此的友情,我也可放下了

大宅

stiga 發表於 18-8-13 22:53
我也有類似case, 我通常會打電話比佢,如果佢冇call back, 以及一段日子裏如是者連續冇接我電話3次,我會斬 ...

我好明白,我也有類似經歷

珍珠宮

王國教室勳章

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:51
同你situation有D似。其實可以喺facebook keep到得閒講幾句果D友誼我都已經好滿足了,如對方嚟香港仲見到面 ...

我明白你,我曾經都好傷心。
其中一個响1x年前,佢返香港時有經歷人生低潮,我一直陪佢,就算陪佢天光,再返工都無所謂。我一直以為我們是bff....
我介紹我的朋友俾佢,知佢未返工,成日請佢食飯飲酒咁。
之後佢開始工作,佢有一班新朋友,開始忘記我生日,我都無所謂,覺得真正朋友只要大家有心,不用計較生日。
慢慢佢同一班 超級貪錢的香港女仔玩,無時間見,佢哋去識男仔,佢傷心,我都仲有理佢,識左第二個又唔理我。
但對我態度都開始唔同。
我第一次大肚作小產,佢結婚,我訓床都堅持去飲,買禮物做人情。到我Bb出世,我搬左去新界住,佢香港島人,無探BB,到我第二個出世都無探過。
咁我就開始明佢係點.....呢個就無再有contact,happy birthday 同merry Christmas 都無。
只好move on....

伯爵府

多謝大家嘅回覆。呢種無奈大家都有經歷.. 仲要係同好friend嘅人發生。
係咪人同人之間其實越close關係就越脆弱呢?

利申,其實我都做過無聲疏遠朋友嘅果個人。有個又係本來好friend好friend嘅,發生一D事我覺得佢好自私,可能因為friend, 所以才對她的價值觀有這樣的要求。我冇同佢解釋過,冇再啋佢了,佢send 了一個好長的message俾我,我睇都冇睇,已唔care what she had to say.. 而佢亦都好果斷地block了我。其實諗返亦都有可惜,不過自己當下嘅厭惡感亦控制不到。調轉到自己俾另一個朋友疏遠,估計都可能係D類似嘅原因,因為對方已覺得失去了欣賞你的理由。但因為自己係被厭惡一位,所以覺得不明不白,又冇機會解釋...

Any way, 像大家說,隨緣吧!

用戶要求終止服務

回覆樓主

好平常
覺得唔啱feel就減少聯絡
人大了,歷練唔同,思想唔同

首頁
12345...7

尾頁

跳至