自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

回覆樓主:

有好幾個,未必friend 咗好耐,但一段時間friend,之後疏遠,到唔覆

但角色上,我係unfriend人嗰個

原因係, 頂對方唔順,被當情緒垃圾埇,變質到不停被呻呻呻,呻到頂唔住,負能量太強。講嘢永遠一個話題,有佢講無我講。生活唔開心但長期唔去改變。同其他人開心,但對住我得呻。對我啲事唔關心求其應。只有bye bye 諗通咗,若然feel 到人哋根本唔係用個心出嚟做朋友的話無咗唔可惜。寧願無都唔想同啲負日日咁過。

依家剩了的朋友真心互相關心,雖然數量少但開心好多

同自己講,總有更好在前面,再識過再搵過。夾唔夾要識落先知

子爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-13 23:01

我明白你,我曾經都好傷心。

好傷心啊⋯為你感到心傷,我而家都放低了,我有幾個中同表面會約我食生日飯,但實質佢地自己私下不嬲約開,會傾密計唯獨無我,基於禮貌所有大時大節都會約埋我,但飯局中,傾好多我唔知但佢地彼此講開既話題,無癮。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

到左限期啦
之前有個朋友都係咁, 仲一齊做緊野, 但佢要諗唔通都冇辦法,我傷心左好耐, 後尾諗通左

男爵府

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:24
唔知大家有冇試過...有個朋友中學時期係好friend好friend嘅,
不知不覺間,可能大家喺唔同地方住,已經少咗 ...

我也有一個這樣的中學同學,有時候想起就會覺得好可惜及無奈。始終無法知什麼原因。

大宅

畀面勳章

麻瓜 發表於 18-8-13 22:52
由五歲玩到婚前都好F,自從我嫁咗,佢未嫁,話題唔同而疏遠。宜家搵對方都覺得好尷尬
...

同你一樣,見到唔知講乜好,自始冇再約過

侯爵府

回覆樓主:

只可以說,年紀越大,大家各自走的路也越遠,一切隨緣吧!
我而家的知己只剩下我老公,真的患難與共,互相扶持。

珍珠宮

2023年兔年勳章

隨縁

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

回覆樓主

我係突然唔彩人果個

唔係冇原因的,係因為有一天,人成長了,突然Realize 佢原來人品好差,好不自愛的女人,一直對我某方面好衰,所以唔想再同佢聯絡。一D 都唔可惜,因為再同佢做朋友係令我學左佢D衰野

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

成長就係咁架啦...有D人無啦啦進入同退出
不過, 總有一天再會

我同一個中學同學都散完又會再走埋一齊
到有了小朋友..........大家...唔係成日見...但在心中啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我有個小學三年班就識嘅朋友,個時係最好嘅朋友,因佢屋企有問題,我嘅媽媽好同情佢當佢女一樣。之後升中派同一學校但不同班,已冇之前咁好。到畢業後有聯絡,但發覺佢變得好奇怪,好鐘意好大力㩒人隻手,㩒到好痛紅晒,話佢唔改。大家都有做野但佢好縮骨,成日側側膊食飯唔俾$之類。直到我結婚請佢,佢黎到完全冇送禮話後補… 之後大家都冇聯絡了。我覺得朋友係隨緣唔需要勉強,冇人應份受對方氣。

珍珠宮

畀面勳章

我想每個人都有這個經歷.

子爵府

jumphigh 發表於 18-8-14 09:02
有些所謂朋友真係有事有煩惱先會揾你,講完次次話揾日出來食饭,但永遠唔会真係约,到再揾你时又係有煩惱 ...

唉,有時攞個心出來,但感覺被利用,真係唔好受

有個所謂friend本身都有病,諗住多關心佢。點知俾佢粘實,成日吐苦水,小小事都呻一餐成日係咁。但又見佢不停去五星級酒店食嘢,去旅行,玩,但對住我就呻自己幾咁痛苦。真係投入唔到。到最後我話我都係幫唔到佢,我都好多生活上的事要煩(佢都唔會仔細聽我講,得佢講),佢就鬧爆我,又話我變咗 咁係,我係變得醒目咗,識得唔再做lu lu 囉

所以,真係要搵啱人嚟做朋友

大宅

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:24
唔知大家有冇試過...有個朋友中學時期係好friend好friend嘅,
不知不覺間,可能大家喺唔同地方住,已經少咗 ...

大把呢d情況 現代友誼只係講利用價值 對此不抱期望

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

緣起緣滅
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

回覆樓主:

身同感受,我會覺得好可惜。

無辦法,緣分係好難處理。

伯爵府

anyuser18 發表於 18-8-14 10:51
唉,有時攞個心出來,但感覺被利用,真係唔好受

有個所謂friend本身都有病,諗住多關心佢。點知俾佢粘實 ...
呢種friend我都有過。好似多姿多采果part冇你份,係留番D負能量俾你,但又唔覺得佢appreciate你。我覺得其實都算利用嘅一種。

伯爵府

jolincheng726 發表於 18-8-14 11:04
大把呢d情況 現代友誼只係講利用價值 對此不抱期望
唔,就係唔覺得係呢種講利益嘅友誼先覺可惜。
人大咗,識朋友嘅動力細咗,好多時,會熟係因為大家嘅小朋友造就咗機會,而呢種熟都只限於表面,真係好友交心果隻比較少。

大宅

回覆樓主:

我都係咁! 大家生活圈子唔同咗, 就算約出嚟都唔會再好似以前咁咩嘢都講一餐,人大咗,發覺最親嘅係屋企人同埋部電話

首頁
23456...7

尾頁

跳至