自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:24
唔知大家有冇試過...有個朋友中學時期係好friend好friend嘅,
不知不覺間,可能大家喺唔同地方住,已經少咗 ...

試過,有條友無啦啦唔聯絡我 (以前好好朋友),廿年後嘅今日突然搵我,我都費事睬佢

大宅

回覆樓主:

我最近都經歷緊類似,我中學時期的好友,間中whatsapp吹幾句的,我每隔幾個月就想約佢出黎見面傾計,咁大家都要返工,有家庭,時間難夾,我絕對理解!
但每次話約,都話好,話睇睇時間,已經約左兩年,都未出過黎
好心淡!佢根本從來無夾過時間同我見面………但fb又見佢有同其他朋友定期見面……真是好心淡,好似每次約佢,都是我一廂情願咁。

雖然都係有啲唔開心,決定唔再約了!緣盡了!!

大宅

好少會主動搵對方都唔應…不過過左去就算喇,最起碼你無對佢唔住,佢要選擇疏遠你都無辦法…

伯爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-13 23:01

我明白你,我曾經都好傷心。
你真是位義無反顧的好朋友。是她走寶了! 她人太功利,只著眼眼前的利益。或者有天她再跌到時,先發覺你早已不在了。

侯爵府

rb2016 發表於 18-8-13 23:05
我最近都經歷緊類似,我中學時期的好友,間中whatsapp吹幾句的,我每隔幾個月就想約佢出黎見面傾計,咁大家 ...

我遇到嘅又係同妳差不多,可能每種感情都有緣盡嘅一日,20幾年嘅好友突然變咗陌生人,既然對方唔珍惜,我只好放手了。

伯爵府

twotigers 發表於 18-8-13 23:04
試過,有條友無啦啦唔聯絡我 (以前好好朋友),廿年後嘅今日突然搵我,我都費事睬佢
...
唔知佢係點嘅人,而你當年又幾hurt呢? 咁耐時間過去,或者佢諗通咗D嘢,不過又或者,佢想賣保險

伯爵府

回覆樓主

我都深深感受這種遺憾和感慨,完全是歌詞那樣:為何舊知己在最後變不到老友...

明明中學時代無所不談,感情可能好過親姊妹,但隨著年紀增長,即使沒有什麼衝突和爭執,慢慢卻就話不投機,再繼而連生日快樂都冇再講...

好可惜,又無奈
Praise the Lord!  

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 18-8-13 23:13
唔知佢係點嘅人,而你當年又幾hurt呢? 咁耐時間過去,或者佢諗通咗D嘢,不過又或者,佢想賣保險
...

朋友突然失聯,真係好hurt, 如果對方有事,突然一兩年唔見人,我會理解,但廿年無聯絡,突然搵人,俾人感覺都唔方有好嘢

伯爵府

維仔媽媽 發表於 18-8-13 22:51
唔想深究或根本唔識得深究原因時,可以定義為緣盡。
事實上,友誼的終結是你在享受緊友情時,已經開始一點 ...
You are right. 對你好的朋友,不要take for granted. 彼此對大家好,你氹下我我氹下你,才能長久。

珍珠宮

王國教室勳章

yiqiyihui 發表於 18-8-13 23:10
你真是位義無反顧的好朋友。是她走寶了! 她人太功利,只著眼眼前的利益。或者有天她再跌到時,先發覺你早已 ...

佢應該唔會再搵我了對佢來講,我只係一個師奶。

之前佢有個朋友响外國返來,因為我同佢朋友有mutual friend 所以知,佢都有見呢個女仔因佢帶左個newborn 返來。

但我大仔都year 2了,從無見過面。其他唔熟朋友都有來香港探過我兩個小朋友。
只可以講,完了。
你傷心夠就算啦,好好生活

伯爵府

mydearson 發表於 18-8-13 23:15
我都深深感受這種遺憾和感慨,完全是歌詞那樣:為何舊知己在最後變不到老友...

明明中學時代無所 ...
Oh.. 那首歌,那句詞,我又係好有共鳴。

伯爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-13 23:17
佢應該唔會再搵我了對佢來講,我只係一個師奶。

之前佢有個朋友响外國返來,因為我同 ...
Thanks! 嚟bk呻下,傷心完了!

子爵府

回覆樓主

我明白你既感受,因為我都有d朋友係咁冇辦法只好自己睇開d

子爵府

回覆樓主:

深同感受,我既中同,曾經每日一齊放學,假期一齊行街,到出嚟做野,放工一齊happy hour, 但唔知點解,突然間大家好似愈行愈遠,仲消失係生活圈子。

跟住有另一個朋友,又係fd 左成10年,日日傾電話,結果都係愈行愈遠,雖然仲有聯絡,但大家都知道我地既友誼已變質,更加唔會單對單約會。

近日又有1個,又係fd 左成10年,但依家亦係愈行愈遠,雖然自己已努力,但換來對方既冷淡,whatsapp 更是遲遲先覆。

自己亦有檢討,再三提醒自己唔好直言,有時真心話是會令人討厭,雖然覺得可惜,但只好隨緣。

子爵府

回覆樓主

講得岩,緣盡了

男爵府

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:38
你講得啱,緣盡了,但個心都係傷。
其實好幾年了,仍係Facebook friends,都unfollow咗佢D posts, 因為一見 ...

我都有幾位呢d Fd~完全明白你感受

珍珠宮

醒目開學勳章

回覆樓主

明白你感受!隨緣

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:24
唔知大家有冇試過...有個朋友中學時期係好friend好friend嘅,
不知不覺間,可能大家喺唔同地方住,已經少咗 ...

唔緊要啦, 你都會有新朋友架嘛

以前同學好FRD..都係因為坐附近O者

用戶要求終止服務

回覆樓主

我諗起我主動block咗一個曾經係朋友嘅街坊。
呢個街坊有個讀n班嘅女,曾經同我兩個小朋友個個星期在whatsapp相約喺平台玩
兩年都係咁,小朋友之間曾經有一段開心嘅友誼。
開始小朋友大,覺得大家無咩啱玩(對方個女仲讀緊幼稚園,我啲小朋友都小學)有次對方因事,只能約星期五傍晚去平台玩,但果時我啲小朋友又攰又未食晚餐,係咁埋怨同話「我根本唔想玩!」我就知段友誼係時候要完。
而且個街坊去了外國兩個月,期間留低個女喺香港,個女都有去平台一齊玩,但老實說真係好煩,我同佢哋成家人跟本無嘢啱傾,仲要個個星期約,約到只玩得半個鐘,約星期日十點咁,就變咗成朝去唔到其他地方,佢個女又唔係真係好乖。
我有同小朋友解釋我block咗佢媽咪,小朋友都對佢哋無唔捨得,佢哋都明白人大咗,生活轉變、想法唔同,係無一世嘅朋友

伯爵府

lovelyec 發表於 18-8-13 23:26
深同感受,我既中同,曾經每日一齊放學,假期一齊行街,到出嚟做野,放工一齊happy hour, 但唔知點解,突然 ...
你講得啱。幾friend都唔可以太誠實講D銀耳嘢。表面話唔介意實質心裡面已有條刺

首頁
12345...7

尾頁

跳至