自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Smallraindrop 發表於 18-8-14 09:36
我係突然唔彩人果個

唔係冇原因的,係因為有一天,人成長了,突然Realize 佢原來人品好差,好不自愛的女 ...
明白,咁係價值觀問題。

大宅

yiqiyihui 發表於 18-8-14 13:29
唔,就係唔覺得係呢種講利益嘅友誼先覺可惜。
人大咗,識朋友嘅動力細咗,好多時,會熟係因為大家嘅小朋友 ...

交咩心呀~ 我經歷吾少呢d 中學識 傾開計 無情情同我講 第時有家庭都會少左見 提早心淡

象牙宮

回覆樓主:

有,不過又無唔開心!大家生活唔同,我早婚早生,到而家佢仍然未婚,點仲有以前咁friend

珍珠宮

回覆樓主

咁睇好似真係嬲咗樓主喎⋯⋯

男爵府

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:24
唔知大家有冇試過...有個朋友中學時期係好friend好friend嘅,
不知不覺間,可能大家喺唔同地方住,已經少咗 ...
會唔會另一個朋友有個小朋友同佢小朋友同年?
其實到有小朋友,我自己都會搵d以前可能無咁熟的朋友,只因小朋友一樣年紀,

伯爵府

無話可說 發表於 18-8-14 13:34
有,不過又無唔開心!大家生活唔同,我早婚早生,到而家佢仍然未婚,點仲有以前咁friend
...
我又唔覺得婚姻狀況唔同係好大問題,其實只要真係欣賞同珍惜大家,係overcome到。我最好嘅朋友,都未結婚,依家仲冇乜收入添。同佢一齊,咪食平D,同埋有時請埋佢,或者嚟我屋企。唔一定要相似狀況先friend到。我呢個朋友諗嘢特別,我成日都feel inspired by her. 而佢亦欣賞我一D原則性嘅嘢,對大家嘅缺點都已見慣不怪,我哋係和而不同! 不過我同意做到呢種friend好難,我都係得一個啫。

大宅

我都有一個相識好耐既朋友,由中一識到而家大大話話都成差不多20年。早幾年她去左英國做野,自始就成日已讀不回whatapp,有咩分享既野她都係睇左就算,甚至幾個月唔覆。早幾個月她係英國返黎,先開始找番我,但感覺她變左好多,以前她唔會背後討論人,而家就好鐘意咁做,而且個人意識好強,亦變得好自私。
價值觀真係變左好多,她已經唔係我以前認識既朋友啦,始終她去左英國見識大左識既人又唔同,自然會咁樣。而家大家都係朋友,但成日會有好多矛盾,例如為一件事處理手法互相爭執。
我知她遲下返去英國後就唔會點找我
雖然她是我最好既朋友,但生活環境根本唔同慢慢就會淡出大家既生活圈子。
無奈也只有接受
歡迎歡迎

伯爵府

Ononluk 發表於 18-8-14 13:35
咁睇好似真係嬲咗樓主喎⋯⋯
9成係,係唔知咩事果下先夭心。

伯爵府

ccgirlcc 發表於 18-8-14 13:37
會唔會另一個朋友有個小朋友同佢小朋友同年?
其實到有小朋友,我自己都會搵d以前可能無咁熟的朋友,只因小 ...
唔關事。大家都有小朋友。

男爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

睇到呢個post~真係幾感慨~大家都有呢d經歷

珍珠宮

Leeleelau 發表於 18-8-13 22:47
以前會有呢種執著,而家好瀟灑

無錯

伯爵府

jolincheng726 發表於 18-8-14 13:34
交咩心呀~ 我經歷吾少呢d 中學識 傾開計 無情情同我講 第時有家庭都會少左見 提早心淡
...
咁得意嘅? 未有家庭已講定先?

珍珠宮

王國教室勳章

duckykong 發表於 18-8-14 06:18
有同感呀!我都是搬左去新界,之後變成另一個世界,朋友少左來往,都曾經淌淚,只有同自己講,可能現今 ...

真正的好朋友,就算我搬左去香港,佢响外國,都仲會見面仲會關心對方。所以當我搬去新界而佢覺得我移左民咁,我都明白了。
係啊,學習學習學習,只有改變自己心態,學會更珍惜

珍珠宮

王國教室勳章

EvaHui520 發表於 18-8-14 08:13
好傷心啊⋯為你感到心傷,我而家都放低了,我有幾個中同表面會約我食生日飯,但實質佢地自己私下不嬲約開 ...

謝謝你啊
之後大家都有大家的朋友,真係要學識放低。
可能我都係好真的人,我只想要真正的朋友。我明你的處境,我都有些朋友係咁,就算好討厭對方,不停講佢壞話但又要hang out 又會慶祝生日,我覺得超怪,同唔會join 佢地咁做。所以你做返自己就得啦

象牙宮

yiqiyihui 發表於 18-8-14 13:45
我又唔覺得婚姻狀況唔同係好大問題,其實只要真係欣賞同珍惜大家,係overcome到。我最好嘅朋友,都未結婚, ...

我自己就緊係無野,不過人地唔係咁諗囉!

伯爵府

回覆樓主

大家以前畢業無耐間中都會約食飯,有WhatsApp 開始間中都會傾下!到生左小朋友、生活不同了,每次約食飯既時間變得愈耐,夾好耐都耐唔到或臨時取消!

曾經覺得失望過!現在覺得緣份盡力無謂勉強!人與人之間相處變得有壓力就無須勉強!

Unfollow and unfriend ! 回憶都慢慢變得模糊!無須強求
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

複式洋房

回覆 yiqiyihui 的帖子

廿幾歲時, 我會介意朋友多少, 對方當唔當自己係朋友, 甚至覺得友情大過愛情, 到廿尾開始, 加上又有自己家庭, 友情對我都重要, 但已經唔執著, 大家岩傾就自己會搵, 唔岩傾亦唔強求搵返以前好friend既感覺, 同埋人大左, 需要既朋友亦唔洗多(可能個人比較獨立), 我同朋友們都係生日聚會先出黎, 我覺得咁已經夠, 我一日電話除左家人&推銷, 都唔會響

男爵府

回覆樓主

呢個帖大家也用心去回,不是吹水

我希望自己放下,因為會唔開心,即係執著。

結婚三個姊妹。一個做了保險,冼腦,一個中同,我已經很失望,一個冇乜聯絡,之前借錢比佢,追佢還大家也不開心。後來估計她lesbian ,但從來沒有告訴我,可能不當我好友。伴娘,嬲了我。

其實我冇乜好友

男爵府

回覆樓主

如果丈夫仔囡關係好,其實已經好足夠,友誼是bonus

男爵府

回覆樓主

有仔囡的朋友媽媽們一起去玩,即使不熟,但可以玩,已經好好

首頁

尾頁

跳至