自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

各自有家庭自然就會慢慢疏遠,無須太執著,緣分盡咗就隨緣,冇嘢可以keep一世。

男爵府

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:38
你講得啱,緣盡了,但個心都係傷。
其實好幾年了,仍係Facebook friends,都unfollow咗佢D posts, 因為一見 ...

我完全明白你
因為呢一刻我有一樣感覺

大宅

回覆樓主

我有一個由細識到大嘅朋友,仍有聯絡,但的確已無共同話題,大家生活唔同,我願意瞭解佢體諒佢保護佢關心佢,好可惜佢呈強羨妒性格多次傷害了我,我知道我唔會拒絕聯絡,但我原來已學懂將佢放輕

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 18-8-14 13:49
唔關事。大家都有小朋友。

有時growing up就係學會應付分/歧。
我幾個童年老友,係人生不同時期各種原因疏遠失聯,唔同學校、唔同升學、唔同生活、唔同行業......
以前冇F B,我收廿封信,個個回係20倍時間,再分下唔同組,話題分別更大。
加上20~40係人生搏殺期,忙事業家庭教育幼兒...消耗式(要“保養”)嘅友情真係不易維持,要學會成熟看待及放手。
最經典老友,試過我返香港,佢忙工作錯失見面;佢出差嚟,我正趕論文。回港工作忙,我地樓上樓下,十多年冇見呀!只聽到大人八卦,佢失戀呀/轉職呀...我地好少特意找對方,可以傾謁3句收綫,但恰有空就天南地北幾粒鐘 。
不要比較“熱情” ,有些係細水長流。

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

yiqiyihui 發表於 18-8-13 22:24
唔知大家有冇試過...有個朋友中學時期係好friend好friend嘅,
不知不覺間,可能大家喺唔同地方住,已經少咗 ...

緣分嘅嘢好難講,今日好friend唔代表明日都好friend, 隨緣啦,係你真正嘅好朋友,就點都係好朋友

大宅

yiqiyihui 發表於 18-8-14 13:52
咁得意嘅? 未有家庭已講定先?

我身邊大把呢d人 所以好早就夢醒

侯爵府

其實簡單d講,朋友的嘢(其實咩都係)係睇大家的緣份,而最重要的係睇大家是否同樣珍惜大家的友誼,會否交出真心。 若不能,就不須太介懷,就保持著君子之交淡若水的態度,就不會有失落感

公爵府

2024年龍年勳章

我有個朋友, 識左N年. 佢生活好唔順境. 我明白佢既難處, 所以, 咁多年會體諒佢同忍下佢. 但佢自己好鬼懶, 仲愈來愈懶, 佢工作咁多年, 完全無增值過, D 電腦基本野差到嚇死你. 人地升曬職, 佢就愈做愈晦. 成日話自己忙, 但日日煲劇. 工作上有時會搵人幫手, 我以前都會幫佢, 但佢實在太離譜, 好似老馮要你幫, 自己又唔肯學. 所以, 我上年把心一橫, 對佢冷淡左, 大家慢慢少左來往. 雖然仲係朋友, 但只限飲飲食食咁.

之後, 覺得好鬼舒服.

複式洋房

回覆樓主:

認同。 感覺好似失戀咁

複式洋房

回覆樓主

認同
感覺直頭好似失戀咁

男爵府

回覆樓主

我有同樣經歷,不過我唔執著,自己生活開心有老公和家人錫我,就算了。

Life must move on!

伯爵府

好多謝大家都咁用心回覆!
真的, 原來大家都有共同經歷,
結論係,回憶在心中,但向前望,不需再回想到底什麼出了錯,我們睇開D吧!
This is part of growing up.. even though we may not be young any more..
同時都要謹慎D同珍惜擁有嘅朋友,做好自己就無悔了。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

傷感肯定會有既,不過真係就當冇緣分喇

公爵府

bibi2013 發表於 18-8-14 09:55
我有個小學三年班就識嘅朋友,個時係最好嘅朋友,因佢屋企有問題,我嘅媽媽好同情佢當佢女一樣。之後升中派 ...
我都有個由F.2開始識到我變左single mom. 之後係我唔再搵佢嘅.

果陣我未嫁, 同佢同埋我當時男朋友去旅行, 佢咁啱嚟M, 當時住係我男朋友屋企, 佢次次去完廁所都有d血留係廁板唔抹, 我無出聲, 但覺得佢好核突. 同佢食飯佢好鍾意巢餸.

之後我做左single mom, 有時同佢出去食野(大快活果類), 我湊住BB唔方便買, 佢話幫我買, 之後搭車發現佢用我張8達通買埋佢份餐, 但佢無出聲. 然後我又重新識左而而家嘅男朋友, 佢又話人地會呃我. 最後我無再搵佢.

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

緣盡了

男爵府

anyuser18 發表於 18-8-14 07:22
有好幾個,未必friend 咗好耐,但一段時間friend,之後疏遠,到唔覆

但角色上,我係unfriend人嗰個

你講中晒我而家既處境,我個同事就係咁,搞到我好down, 我一路都覺得大家係朋友,但原來佢既開心事唔會第一時間同我分享,而係同另一同事講會考慮話我知,我其實係好失望多於嬲,但有人會同我講我要接受呢個同事既性格,我開始唔想再接受同佢咁close,但想清楚後決定會同佢繼續來往,但唔會再交心

男爵府

回覆樓主

好喜歡這個post!

大宅

回覆樓主:

多謝樓主的post!

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

熱狗媽 發表於 18-8-14 16:52
我都有個由F.2開始識到我變左single mom. 之後係我唔再搵佢嘅.

果陣我未嫁, 同佢同埋我當時男朋友去旅行, ...

佢好唔衛生又揾人著數,呢D人真係應該遠離

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁我係消失哂的友誼

首頁

尾頁

跳至