自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

conconchan 發表於 18-8-14 17:11
你講中晒我而家既處境,我個同事就係咁,搞到我好down, 我一路都覺得大家係朋友,但原來佢既開心事唔會第 ...

係會好失望
以前一股熱心,即刻交個心出去
依家
學識睇定啲先。適合交心嘅人唔係咁多

男爵府

anyuser18 發表於 18-8-15 09:19
係會好失望
以前一股熱心,即刻交個心出去
依家

我既缺點就係呢樣,一同人熟就會交晒個心出去,唔會覺得要保留什麼,所以最後最傷都係自己,仲要自己不停諗點解會咁咁咁,覺得自己好蠢又唔識釋放出黎,所以成日俾好朋友同老公話我太執著

子爵府

conconchan 發表於 18-8-15 09:39
我既缺點就係呢樣,一同人熟就會交晒個心出去,唔會覺得要保留什麼,所以最後最傷都係自己,仲要自己不停 ...

我明。
以前,人哋唔開心可以陪佢成日,陪傾電話好耐,有咩事就仆出去,真係仆心仆命
後來慢慢發現,人哋只係有事搵我,無事開心就唔會預我,仲要唔會翻轉頭之後,我都明白咗,唔係我為人人,人人為我
經過咁多年好多人人事事,最後,我自己變得計較咗,但無可否認,開心咗好多,因為學識保護自己,揀過度過先交心。

珍珠宮

回覆樓主

緣盡,睇化了

男爵府

anyuser18 發表於 18-8-15 09:47
我明。
以前,人哋唔開心可以陪佢成日,陪傾電話好耐,有咩事就仆出去,真係仆心仆命
後來慢慢發現,人哋 ...

都係,咁多年黎都俾人傷咁多次,其實會開始有選擇左,但可能眼光差,選左既都有機會都係俾人當水魚,但會保護自己左係真既,我希望自己有一日俾人當傻仔後都會學識釋懷,咁我就好過好多,唔會有咁多諗唔講,要明白個個人可能只係過客

子爵府

conconchan 發表於 18-8-15 10:02
都係,咁多年黎都俾人傷咁多次,其實會開始有選擇左,但可能眼光差,選左既都有機會都係俾人當水魚,但會 ...

咁朋友都要試嘅,眼光係撞板得返嚟,儍嗰嗰係佢,因為錯失咗我呢個咁好咁真心的朋友 咁諗你會開心啲

男爵府

anyuser18 發表於 18-8-15 10:21
咁朋友都要試嘅,眼光係撞板得返嚟,儍嗰嗰係佢,因為錯失咗我呢個咁好咁真心的朋友 : ...

都係你講得無錯

別墅

回覆樓主:

我有1個中同,當年真是情同姊妹,可惜我成績不好,不能原校升預科,之後大家開始無咁friend,但一直都有聯絡,不過可能大家圈子不同,距離越來越遠,之後佢結婚請我飲,我好愕然佢搵了其他中同做姊妹都無搵我,不過我表面都無野,開開心心去飲,之後到我結婚都有請佢飲,佢都有來,我們的友誼就由此開始中斷,一直再無聯絡。大家緣分盡了就算,佢亦改變了我對朋友的睇法,啱傾大家吹下水就算,之後已經唔再上心仲搵唔搵。

首頁

尾頁

跳至