民政事務處職員上門做問卷調查?!

waiying128
|
今天大概下午6點有民政事務處職員上門做問卷調查職員有出示證件(但我當時沒有睇清楚)
問卷內容主要係家庭生活~除左手機電話~冇要求提供其他個人資料
但朋友講話~如果政府上門做調查~
應該事前會寄信通知~但我唔覺有收過
所以想問下大家有冇都遇過呢方面嘅調查🙈
雖然沒有透露個人資料~但都想求個安心🙈
waiying128
|
竟然冇人遇過
HoneyBee_2011
|

之前試過好似係統計處上嚟做問卷,事前有收到信話抽中我屋企,信中有提及邊段日子期間會上嚟
心日天
|
waiying128 發表於 18-8-13 22:55
今天大概下午6點有民政事務處職員上門做問卷調查職員有出示證件(但我當時沒有睇清楚)
問卷內容主要係家庭 ...

政府來唔會唔通知喎
sambb
|
HoneyBee_2011 發表於 18-8-14 11:11
之前試過好似係審計處上嚟做問卷,事前有收到信話抽中我屋企,信中有提及邊段日子期間會上嚟
...

我剛試過, 程序一樣, 之後佢會直接上門, 晚上時段也會, 不在會留卡。
waiying128
|
心日天 發表於 18-8-14 11:14
政府來唔會唔通知喎

咁係咪出事啦
waiying128
|
回覆 sambb 的帖子

即是大家都收到信
都係訪問家庭生活?
sambb
|
waiying128 發表於 18-8-14 11:36
回覆 sambb 的帖子

即是大家都收到信

我果日得阿仔係度,訪問員有打俾我話有第二步問卷調查, 之後再收信可以係網上做問卷, 受訪者是這一戶的所有住戶。

問卷都係問係單位住左幾耐, 職業,收入,屋租, 一年內有幾耐住係度果啲,呢類型。
Ceci師傅
|
政府上門要有信件通知,只會係信入面講明既A/B時段上門
一般"正常"問卷係唔需要你電話號碼架,因為已經有你地址聯絡到你
要電話號碼既一係就用黎賣你個人資料,一係就直頭騙局
Swany288
|
只收過統計處上嚟做問卷調查,事前會有收到信通知幾時會上嚟做,
從來冇收過民政事務處會上門做調查,
你打去民政事務處問吓係咪有派人上門訪問
小華子
|
新屋邨?
waiying128
|
回覆 Ceci師傅 的帖子

佢有講過之後可能有職員會再打電話確保有做問卷到時講番係同我同埋我爸爸做問卷
waiying128
|
回覆 小華子 的帖子

舊居屋
Ceci師傅
|
waiying128 發表於 18-8-14 11:57

佢有講過之後可能有職員會再打電話確保有做問卷到時講番係同我同埋我爸爸做問卷
或者咁講,問卷其實係唔應該收集到太多個人資料,為左份問卷嘅準確性,可靠性
即係歲數,性別,收入,消費,居住地區可以填,但姓名,電話,住址呢D係無論咩公司,咩機構,咩政府部門,都唔應該收集的

waiying128
|

睇黎我都要問問屋苑管理處係唔係有民政事務署黎調查?
Ceci師傅    發表於 18-8-14 14:02
Poyau
|
waiying128 發表於 18-8-14 12:20

睇黎我都要問問屋苑管理處係唔係有民政事務署黎調查? ...

希望係真
waiying128
|
回覆 Poyau 的帖子

謝謝大家的意見
tsung
|
Ceci師傅 發表於 18-8-14 11:48
政府上門要有信件通知,只會係信入面講明既A/B時段上門
一般"正常"問卷係唔需要你電話號碼架,因為已經有你地 ...

HoneyBee_2011
|
waiying128 發表於 18-8-14 11:57

我做完問卷之後確實係有職員打返嚟確認係咪做咗問卷(內容亦都係同問卷內容相關的),因為統計處係外判咗出去比人做,信入亦有提及交咗比邊間做。
sjnl43
|
sambb 發表於 18-8-14 11:18
我剛試過, 程序一樣, 之後佢會直接上門, 晚上時段也會, 不在會留卡。
...

個日查隔離屋, 我心諗查我就死, 一屋內衣, 無著bra

突然走上黎,痾屎中都好d 最怕成身泡洗頭中, 查成10幾分鐘, 好滋擾巿民