在職全職

跳至
[全職媽媽] 關於家用  

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ricky0223 發表於 18-8-14 21:18
少得可憐,如果老公搵得多,叫佢加到至少$12000,如果老公搵得少就炒工人。
...

珊瑚宮

Kannyyyyyyy325 發表於 18-8-15 01:50
回覆 pinkladycat 的帖子

琴日先因錢嘈左 到而家大家都冇講野我都唸住翻pt,因為佢成日睇死我冇錢揾

咁又係! 得八千蚊仲要請工人真心唔明.

珊瑚宮

cocolee1689 發表於 18-8-15 14:58
咁佢都好苛刻下喎
咁佢剩果二萬幾用係邊到?

仲要供車,供樓,保險, 交管理費,水電煤,比自己父母,自己lunch, 車費, 同朋友出去食飯都要$。

大宅

Kannyyyyyyy325 發表於 18-8-16 00:23
回覆 kissapplegirl 的帖子

唉 我都同你一樣 好中意見到bb既第一次但而家生活所逼 ,我都唸緊翻邊d時間好 ...

原來仲有一個
以為你得1個BB咋

大宅

Kannyyyyyyy325 發表於 18-8-16 00:28
回覆 ricky0223 的帖子

我老公都會同我地出街,不過成日都擺出個好吾耐煩既樣好似跟隊咁,又冇表情。

咁未生細既B之前比幾多家用?
有無共識生第二個?
你知道佢都無心機凑小朋友,仲生多個咪辛苦自己
仲有仔女越大使費越多
呢條數計極都唔掂喎

大宅

回覆 cocolee1689 的帖子

未生第二個同請工人前6000家用,都有共識生多個,因為一來想個大有個伴
二來佢想要仔。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Kannyyyyyyy325 發表於 18-8-16 00:28
回覆 ricky0223 的帖子

我老公都會同我地出街,不過成日都擺出個好吾耐煩既樣好似跟隊咁,又冇表情。

你老公咁樣,點解你都同佢生第二個

大宅

Kannyyyyyyy325 發表於 18-8-16 15:24

未生第二個同請工人前6000家用,都有共識生多個,因為一來想個大有個伴

6000元你同大果個用都唔掂啦
而家多個細既加工人都係8000
仲有你明知佢無耐性對住小朋
仲要生多個,佢仲意仔又點?
如果生女,又要生多個?
揾自己黎攪

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Kannyyyyyyy325 發表於 18-8-15 14:56

未請工人前就比6000,佢覺得佢系比到咁多,吾夠就出黎翻工,

叫你老公工人錢佢比,咁都差不多。佢3万人工,只是比8仟太少了。

qoo888    發表於 18-9-25 14:31
開心過每一天吧!

侯爵府

個男人搵3萬蚊俾得個8000家用老婆仲要份家用包工人開支真係心都淡,有錢供車無錢俾多啲家用老婆 你出黎做返嘢啦,無錢要仰人鼻息真係好慘

男爵府

回覆樓主

返工!我家用比你多無工人,嚟緊都要加家用,$8000仲要比姐姐點生活?!我都諗緊幾時可以返工,小朋友越大開支越大,同埋好想有多個錢旁下身!

複式洋房

Kannyyyyyyy325 發表於 18-8-13 23:28
想問下各位jm你地一個月有幾錢家用?包d咩?我自己家用得8000,包工人姐姐人工,一家一至六 兩餐,
日常用 ...

少得可憐。
我都系8000(有左bb後冇做嘢兩個月),包娘家家用3000、還學債2300、產檢洗費、買孕婦嬰兒用品、日常生活費。
根本唔出街,唔洗錢,餐餐屋企食,莫講話儲錢剩都冇得剩。

侯爵府

回覆樓主

其實咁嘅人工真心唔應該請工人,我諗你老公係好不滿呢樣,咁你一係炒左個工人,一係你搵返份full time 黎做
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

8仟蚊仲要包埋姐姐人工 ? 咪得番3仟幾

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 18-8-16 18:28
你老公咁樣,點解你都同佢生第二個

同問!

男爵府

一定要CUT工人,咁就$8000慳慳地都夠用,你要自己湊B,就要捱下。

複式洋房

Kannyyyyyyy325 發表於 18-8-13 23:28
想問下各位jm你地一個月有幾錢家用?包d咩?我自己家用得8000,包工人姐姐人工,一家一至六 兩餐,
日常用 ...

會唔會小咗DD

子爵府

講真,你地成個家庭得3萬幾一個月,仲要養車養工人養2個小朋友
一定吾夠洗,仲要儲吾到錢for有需要時用
睇得出你吾想出來做野,想自己照顧小朋友
禁你吾好要工人啦
叫老公加到10000蚊,先夠洗
認真講,你老公好計較,d錢全部自己洗返晒,你地4個人洗佢1/3人工
養車支出好大,每月8000至10000架

複式洋房

回覆 Kannyyyyyyy325 的帖子

應該唔好要個工人。等bb一歲之後,反而係屋企幫人湊多個細路, 增加收入。

大宅

回覆樓主:

點解要請工人? 唔請慳好多。

首頁

尾頁

跳至