大家有無用電動牙刷?

baby_alpaca
|
想問下大家有無用電動牙刷?好唔好用呢?邊個牌子比較好?系咪真系比普通牙刷乾淨?順便問下有無人用好細個咯d牙縫刷代替牙線?好唔好用同埋會唔會搞到牙縫更加大呢
healthymimi
|
其實冇需要用電動牙刷,好易壞,壞了不會再買

我牙齒敏感,只用到適x美电動牙刷,配件(牙擦頭)很貴,不會再買

我牙缝太细用不到牙縫刷,要用牙線

用過幾款電動牙擦,不覺得特別乾淨,普通牙擦比較flexible

反而水牙線有用(我淘寶駁水喉那種,其他快壞)
baby_alpaca
|
healthymimi 發表於 18-8-14 00:27

我牙齒敏感,只用到適x美电動牙刷,配件(牙擦頭)很貴,不會 ...

哦,原來甘樣,多謝share!我以為電動牙刷會刷乾淨d無甘容易積牙石,廣告系甘講 甘請問你個水牙線容易用嗎?
港式奶茶
|
我覺得好好用,次次用完都覺得好似洗完牙咁乾淨,可能個個刷牙手勢唔同。但就算用電動牙刷,都要keep住每半年去牙醫度睇睇,始終有啲位真係刷唔到
Flovena
|
好好用,用完覺得乾淨d
choc_choc
|
好好用
baby_alpaca
|
港式奶茶 發表於 18-8-14 09:35
我覺得好好用,次次用完都覺得好似洗完牙咁乾淨,可能個個刷牙手勢唔同。但就算用電動牙刷,都要keep住每半 ...

嗯,明白,就系覺得如果自己每日清潔牙齒做好d,就算去看牙醫洗牙都無甘嚴重。唔好意思可唔可以講多d你個水牙線?有無圖或者link可以share下?thank you!
baby_alpaca
|
Flovena 發表於 18-8-14 09:37
好好用,用完覺得乾淨d

大家介唔介意講埋好用的牌子呢?
bibi2013
|
我個牙醫建議我每日用1次電動牙刷和1次手動手刷,原本我見oral b買一送一想試下,但見佢fb好多人話唔好用而冇買。唔知飛利浦好唔好用呢?
baby_alpaca
|
bibi2013 發表於 18-8-14 09:42
我個牙醫建議我每日用1次電動牙刷和1次手動手刷,原本我見oral b買一送一想試下,但見佢fb好多人話唔好用而 ...

你個牙醫建議都幾好
CathyChan1126
|
我用緊電動聲波
飛利浦
超好用
好乾淨
baby_alpaca
|
healthymimi 發表於 18-8-14 00:27

我牙齒敏感,只用到適x美电動牙刷,配件(牙擦頭)很貴,不會 ...

請問接駁水吼的水牙線系咪類似呢種?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
baby_alpaca
|
CathyChan1126 發表於 18-8-14 09:49
我用緊電動聲波
飛利浦
超好用

gion
|
唔係有定冇必要,而係用電動牙刷嘅效果實在比手動牙刷明顯好好多,吸引力實在太大,當然冇人用槍指住你個頭話有必要用嘅,但刷完嗰種清潔同清新係令人好想繼續用。
YAC0601
|
用oral b
baby_alpaca
|
gion 發表於 18-8-14 09:57
唔係有定冇必要,而係用電動牙刷嘅效果實在比手動牙刷明顯好好多,吸引力實在太大,當然冇人用槍指住你個頭 ...

哦,無話系咪一定必要,只系想知道下系咪廣告講得甘好,所以問下大家,因為我要湊小朋友,樣樣野都趕救命甘趕,如果無用的話我就唔想浪費時間浪費金錢甘解者 多謝大家!
healthymimi
|
baby_alpaca 發表於 18-8-14 09:51
請問接駁水吼的水牙線系咪類似呢種?

類似呢隻

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
youhello507
|
baby_alpaca 發表於 18-8-14 10:01
哦,無話系咪一定必要,只系想知道下系咪廣告講得甘好,所以問下大家,因為我要湊小朋友,樣樣野都趕救命 ...

用咁唔會快d

但擦入面應該好d, 手動擦入面,很難郁動
bibi2013
|
CathyChan1126 發表於 18-8-14 09:49
我用緊電動聲波
飛利浦
超好用

我都想試呢隻,請問刷頭易買嗎? 刷頭貴嗎?
李豆豆
|
我用緊Philip sonicare, 我覺得好用呀,真係刷得乾淨左,洗牙嗰陣牙醫話我刷得幾好

唔算易壞卦,用左唔記得兩年幾定3年幾