6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位媽媽,食左粥仔/米糊會唔會再補奶? 因為健康院講過食左粥仔再補奶都食即係未飽,可以再加份量,但我驚bb 太飽,但每次食完粥仔佢都會飲到奶,咁我應該加份量定唔好補奶呢?

水晶宮

Dordd 發表於 18-8-14 09:18
請問各位媽媽,食左粥仔/米糊會唔會再補奶? 因為健康院講過食左粥仔再補奶都食即係未飽,可以再加份量,但 ...

BB幾大,開始加固幾耐,食緊幾多?正常BB加固覺得飽會自己轉面仔或合埋口,好少會唔識飽。一般嚟講唔夠食應該試試加份量(視乎你現在餵幾多)。

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-8-14 10:03
BB幾大,開始加固幾耐,食緊幾多?正常BB加固覺得飽會自己轉面仔或合埋口,好少會唔識飽。一般嚟講唔夠食 ...

BB就黎8個月,加大約3星期,食奶都係4-5安,粥仔未blend 有6安,blend 完得4-5 安

珍珠宮

回覆樓主

我初期試糊仔就會補奶。但代到一餐粥仔時就唔會啦!夠飽就得啦。

別墅

RubyYu07 發表於 18-8-14 15:16
我初期試糊仔就會補奶。但代到一餐粥仔時就唔會啦!夠飽就得啦。

其實點樣先夠飽呢?健康院話補奶仲食既話即係唔飽,因為Bb 食完粥仔仲食到奶,咁係咪粥仔要加份量?謝謝

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我建議你加粥仔既量俾佢喇,8個月應該都可以食兩餐固體喇

大宅

回覆樓主:

我平時如果bb吃左大半至一碗bb碗我唔會補。除非吃幾啖扭計or吃得少少就補。我覺得你俾多少少粥佢吃好d.

別墅

我要做媽媽 發表於 18-8-14 16:24
我建議你加粥仔既量俾佢喇,8個月應該都可以食兩餐固體喇

開始左兩餐固架啦

別墅

casmile 發表於 18-8-15 09:19
我平時如果bb吃左大半至一碗bb碗我唔會補。除非吃幾啖扭計or吃得少少就補。我覺得你俾多少少粥佢吃好d.
...

嗯嗯,我再加比佢試下先謝謝

珍珠宮

Dordd 發表於 18-8-14 15:55
其實點樣先夠飽呢?健康院話補奶仲食既話即係唔飽,因為Bb 食完粥仔仲食到奶,咁係咪粥仔要加份量?謝謝
...

我驚佢飽過頭,我煲的粥仔好杰,一般食到大人碗既7成我認為佢就飽了,因為已經擰頭唔食了。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

食到大半碗粥以上,bb 又合埋口唔再食粥,就唔會再補奶了,個陣初加固時有試過B.B. 真的哭鬧緊要,扭計扭眼瞓有心癮要飲先比少少

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 casmile 的帖子

me too!似乎BB食固體分量,初試固體,食到半碗,成績好好喇,就唔洗補奶。我覺得BB唔知飽,比佢飲奶,都會照飲架。

子爵府

回覆樓主:

如果食到大半碗都差不多啦,我就唔會補奶

男爵府

請問各位媽媽,食左粥仔/米糊會唔會再補奶? 因為健康院講過食左粥仔再補奶都食即係未飽,可以再加份量,但 ...

你覺得唔飽試一下➕份量,唔需要補奶呀

伯爵府

如果bb食的多就唔會補

首頁

尾頁

跳至