如何化解內心愁怨

bleeblee
|
如題
tell-me-y
|
bleeblee 發表於 18-8-14 09:31
如題

I want to know too
minniemouse
|

放下自在。心中存著愁怒,只是自己在懲罰自己,對自己毫無好處,人生在世短短幾十年,好快就過去。當你想想,每一日都可能是自已在世上的最後一日,做點令人令自己開心的事,總好過帶著愁恕離去。
zitzai
|
細個我媽話,你嬲佢又唔痛,係自己痛

成日咁提自己
登!登!登!
|
回覆 bleeblee 的帖子

有時間去睇與神同行2, 有d野講得好好值得思考,當然做時內心一定會有掙扎
chrisdina
|
我自己就係頂唔順自己d怨,怨到depress, (由細到大對原生家庭既問題)
走左去見醫生,醫生再referral social worker( 唔係hk,個social worker 有d似心理醫生性質)
第一次見完,講左自己background,
我問佢next step 係乜,佢話in depth同我慢慢偈到底咩原因我會咁唔開心,一個字why,(原來一直我根本唔知真正原因點解我唔開心)
之後三日,我不停諗,直情日喊夜喊,人生跌入谷底咁傷心,突然有一日「頂」一聲,好似諗通左,轉左perspective, 到今時今日已經冇再怨亦再冇流過一d眼涙,真係完全冇左感覺!

你試下代入角色,用對方覺度去睇件事,有時睇完,對對方可能會冇左怨,有既反而係可憐佢,可悲佢

YY1101
|
為乜有愁怨?
YY1101
|
放過人等於放過自己
放下
自在
時間吾等人
做d 有意義既事
為自己而活
Poyau
|
放下
tsung
|

Chamo
|
等時間沖淡, 我見呢個標題, 一想起我既怨恨, 眼淚又流下來了
ninachu
|
我方法係,唔諗唔理,時間一過,生活照舊
brother4
|
bleeblee 發表於 18-8-14 09:31
如題

解玲還須是xX,或者去運動如瑜珈或者去旅行或者去做義工
Siuchoi
|
回覆 chrisdina 的帖子

心裏也一直在怨某一個親人.....見你寫這段文字, 有所領悟, 謝謝!
無話可說
|
好難,應該要等我升天
bleeblee
|
有無人可以分享下內心怨恨
Ceci師傅
|
brother4 發表於 18-8-14 13:03
解玲還須是xX,或者去運動如瑜珈或者去旅行或者去做義工
解鈴還須繫鈴人
vincentoby