自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

在FB看到

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

flora 發表於 18-8-14 16:51
在FB看到

道理是明的,但實行起來談何容易?!

伯爵府

bleeblee 發表於 18-8-14 09:31
如題

原諒他/她
為自己積福

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

bleeblee 發表於 18-8-14 09:31
如題
我嘅經驗, 可以容許自己嬲一排, 直至嬲到突然有一日覺得嬲人好辛苦, 被嬲嗰個又唔會少舊肉只係辛苦自己, 就同自己講不如唔好嬲囉, 咁就唔嬲囉, 即刻鬆晒

男爵府

KK20010609 發表於 18-8-14 16:39
回覆 chrisdina 的帖子

教下我, 我也是由細到大對原生家庭既問題, 放不下

近幾年比衣個問題困擾得好駛厲,同人一講屋企就喊,自己獨處又喊,喊到一個程度自己都討厭自己,身體都開始頂唔順,出現好多問題

一直亦睇好多金句,咩人生道理,咩放下,其實道理人人可以明,做唔做到,點樣做到先係問題(有時我信要等緣份到,人生要有d經歷先可以做到)

要放手?點放?d記憶好似鬼咁得閒飄下出黎
其實最令我釋懷既真係當時social worker一句why?
點解我咁傷心咁痛?!
我一直以為係因為佢係我媽媽,佢對我唔好所以我介懐,但原來唔係,原來我既why 係點解係我?(我有4姐弟,得我一出世就比左人)(其實重有其他好多問題,不過要搵重點!)

咁我就開始由佢地既角度去答條問題,用爸爸媽媽既角度去諗,去睇衣件事,佢地係咩年代既人,有幾多學歷,有d咩中國傳統家鎖,智慧方面又如何?點解佢地會做過咁既決定,明白之後,覺得好開心好放鬆,佢哋做左d乜係冇得改變,但係我頓時覺得自己好幸福,就係因為我一直唔係佢地一分子,我可以係局外睇成件事,去分析佢地

到今時今日佢地衣然每日擔心個仔(當年比我其他人既原因)生活圍著個仔(已經30+有多)根本冇自己,冇自己既理想,生活
就算我d家姐,佢哋d思想同父母一樣,我而家企係個圈外睇得好清楚,覺得自己好幸福好幸運,可以做自己想做既,一d家鎖背乎都冇,自由自在,佢哋講乜做乜諗d乜對我真係完全冇矖感覺

自從果一下頂一聲之後,我冇再有一絲唔開心,就算同人講起都要諗下先記得有d咩唔開心記憶,重要好似講其他人既故事咁,唔會好似以前d記憶一個一個咁飄出黎搵你

希望你睇得明,d文筆好差,同埋自從睇開後,自己走左去讀行為心理學,希望可以幫到其他同路人,如果有需要,可以pm我講下自己既故事

男爵府

bleeblee 發表於 18-8-14 16:40
可唔可以講多少少

Plz read 25, 希望可以幫到你少少

男爵府

Chamo 發表於 18-8-14 12:54
等時間沖淡, 我見呢個標題, 一想起我既怨恨, 眼淚又流下來了

Plz read 25, 希望可以幫到你少少

男爵府

Siuchoi 發表於 18-8-14 13:06
回覆 chrisdina 的帖子

心裏也一直在怨某一個親人.....見你寫這段文字, 有所領悟, 謝謝! ...

Plz read 25, 希望可以再幫到你少少

男爵府

babyhowie 發表於 18-8-14 16:54
道理是明的,但實行起來談何容易?!

你有困擾嗎?可以睇下我#25回覆,希望可以幫到你少少

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chrisdina 發表於 18-8-14 21:24
你有困擾嗎?可以睇下我#25回覆,希望可以幫到你少少

多謝你嘅分享!
我組織下再PM你!

珍珠宮

Chamo 發表於 18-8-14 12:54
等時間沖淡, 我見呢個標題, 一想起我既怨恨, 眼淚又流下來了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

懶得去怨恨,會好累

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chrisdina 發表於 18-8-14 21:20
近幾年比衣個問題困擾得好駛厲,同人一講屋企就喊,自己獨處又喊,喊到一個程度自己都討厭自己,身體都開 ...

同一件事, 如果你諗埋佢性格使然, 咁又會容易d放低!
好似老一輩父母重男輕女, 既然改變唔到佢地, 咪自己放下, 唔好再計較囉~怨恨實在太辛苦自己! 唔值得
放下自在

男爵府

chrisdina 發表於 18-8-14 21:20
近幾年比衣個問題困擾得好駛厲,同人一講屋企就喊,自己獨處又喊,喊到一個程度自己都討厭自己,身體都開 ...

父母比了你去親戚?過得好嗎?

我因為丈夫出軌和小三騷擾崩潰了,仍然會比過去經歷令自己低落

複式洋房

回覆樓主

我會揀做下義工,去機構探下小動物,自然自己既怨會開始睇化,世界上要幫助既事好多,無謂將個怨睇得咁重

男爵府

cerealdrink 發表於 18-8-14 22:30
父母比了你去親戚?過得好嗎?

我因為丈夫出軌和小三騷擾崩潰了,仍然會比過去經歷令自己低落

可以話好可以話唔好,
剛剛做媽媽時,好討厭佢,唔明白佢點做人媽媽
不過當轉左角度後,諗下,我係佢老公同第二個女人生既,要佢一個女人對住我照顧我亦好唔容易,之後就冇左介懷

我老公都曾經出軌,有小三,果段時間簡直來回地獄,原生家庭亦冇支持我,走頭無路,直情想c,不過亦令我睇清誰是人誰是鬼(家人朋友)
過去左三年,其實上年開始我已經對件事冇乜感覺,冇左果種痛,我明白你,要時間,亦同時要大家努力!
你丈夫有努力修補嗎?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都對某幾個男家長輩有積怨, 雙方都無意修補
以前見面機會比較多, 所以好辛苦, 好難唔諗
漸漸減少見面次數, 直到而家, 可能得返紅白二事先會見
我情緒已經好返好多了
所以對我來講, 唔見面就係最佳療傷方法
回頭一望, 其實當時既仇恨真係好唔值得(雖然當時控制唔到自己), 但當年既仇恨攪到我身體有段時期差左好多
自從遠離佢地, 情緒好返, 身體先慢慢康復過來
恕我唔識講咩安慰說話, 希望你都加油, 為左自己的身心健康, 一定要遠離負能量

伯爵府

登!登!登! 發表於 18-8-14 09:57
回覆 bleeblee 的帖子

有時間去睇與神同行2, 有d野講得好好值得思考,當然做時內心一定會有掙扎 ...

第一集已經好有意思 而家第二集更覺得放下仇係最好

首頁

尾頁

跳至