跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係黃建常畢業生,住寶湖,我個女可以靠我世襲穩入,黃建常以前派位都ok,但聽聞近幾年退步左
我心儀舊寶同田小,但得15分,而且佢哋好受歡迎唔知博唔博得過,8舊一定唔輪到我個女,其他一係好差,一係無雷公咁遠
另外想知15年羊b大唔大競爭

禁止訪問

複式洋房

至愛朱古力 發表於 18-8-14 12:24
我會穩入黃建常,黃建常校長,老師和校風都好好,始終有間銘恩係到,我會安全起見入黃建常,再試下叩門叩 ...

第一輪簡左黃建常就無得簡其他,而且黃建常而加派位點?有無一半人入到英中?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

亭樂伍 發表於 18-8-14 12:53
第一輪簡左黃建常就無得簡其他,而且黃建常而加派位點?有無一半人入到英中?
...

您好,

你尬意講從何聽到黃建常成績退步了?
你有無睇過田小升中成績及校務報告?

黃建常2018升中家長選校又再有出奇情況,B1學生揀聖道及靈風,B2學生挑戰恩主教/沐恩,完全不聽老師勸告,今年派位的確緊拙,但未至於退步,如果用退步都是家長思維不通。

不過你現在對母校信心不足,及早另覓心儀,絕對好事,每年首輪20分爭入母校競爭太大,甚至要抽才可20分進入首輪,有見及此,陳校長安排叩門會以首輪及電腦派位優先接見及取錄。

公爵府

mrs.so 發表於 18-8-14 13:30
您好,

可能這張較清晰

複式洋房

mrs.so 發表於 18-8-14 13:30
您好,

我舊時至少有一半人入到英中,但而加我見好多都係入迦密聖道同圓玄2
利申:我高小係丁班入羅定邦中學嘅,可惜而加羅中轉直資要比錢

公爵府

亭樂伍 發表於 18-8-14 13:35

我舊時至少有一半人入到英中,但而加我見好多都係入迦密聖道 ...

我自己與兩個仔都是母校畢業
自從十年前轉了三個Banding及呈分試,已經不及當年的勇,我升中派位的當年一屆是大埔唯一一間倒三角即B1人數跑贏大埔區,所以教局到校參觀開放日即校慶時稱讚母校。

你應該趁現在了解各校校務報告,老師資歷等等,不要只看升中派位,每間小學各有特色,我自己較喜歡八舊拔尖能力,自己孩子適合何種教育模式等等。

複式洋房

mrs.so 發表於 18-8-14 13:47
我自己與兩個仔都是母校畢業
自從十年前轉了三個Banding及呈分試,已經不及當年的勇,我升中派位的當年一 ...

我中意近,中意舊寶嘅環境設施同活動教學,當然梗係想派位有保證啦
黃建常如果派位keep到我當年咁,咁都近同環境ok嘅,只係少活動可能比較悶
有興趣田小因為無咁遠同派位有保證,不過我個女屬於活潑型,驚有紀律問題比老師投訴
功課我知3間都多,我當年都好多功課

伯爵府

mrs.so 發表於 18-8-14 13:32
可能這張較清晰

應該公佈下叩完門,升中結果

複式洋房

回覆樓主:

黃建常校友分可穩入?

公爵府

fmc 發表於 18-8-14 17:00

每年九月都會公佈最後升中派位結果

伯爵府

mrs.so 發表於 18-8-14 18:34
每年九月都會公佈最後升中派位結果

Good 可挽回大家信心

複式洋房

回覆樓主:

都好嘅,唔知d小學開放日幾時呢?

大宅

回覆樓主

今年有人15分入田千, 但15分就肯定入唔到宝舊,我20分都入唔到,同埋我覺得宝舊叩門如果你間幼稚園無返咁上下,好難脫穎而出!不過心儀都可以一試去叩門(宝舊唔洗111),唔試通常唔心息,不過我會穩入左黃建常先(但我唔知黃建常20分洗唔洗抽)

公爵府

回覆樓主:

世襲必收
樓主女女係世襲無分可計
除非父母兄姊畢業生足歲數就20分

複式洋房

fmc 發表於 18-8-14 17:00

大埔,北區每年真實公佈升中派位既學校唔係好多gar,黃建常每年都開誠公佈,派得好唔好唔敢講了,但一定唔差啦!

伯爵府

Connie2004 發表於 18-8-24 15:20
大埔,北區每年真實公佈升中派位既學校唔係好多gar,黃建常每年都開誠公佈,派得好唔好唔敢講了,但一定唔 ...

Thx

複式洋房

cherryng83 發表於 18-8-21 18:57
今年有人15分入田千, 但15分就肯定入唔到宝舊,我20分都入唔到,同埋我覺得宝舊叩門如果你間幼稚園無返咁 ...

寶舊叩門比較容易! 相對地在大埔的學生,如果有試過在外面其他地區叩門,就會明白這個道理! 建議你們幼稚園時考定牛津starter 全部5個盾, 這個是基本, 幼稚園頭三年是非常重要的時間, 想將來小學,中學考得好,就要看這三年。 想輕輕鬆鬆讀幼稚園,就要承擔後面的風險。

複式洋房

cherryng83 發表於 18-8-21 18:57
今年有人15分入田千, 但15分就肯定入唔到宝舊,我20分都入唔到,同埋我覺得宝舊叩門如果你間幼稚園無返咁 ...

唔關幼稚園事,所謂區最hot小學,收叩門生有兩個重點,第一小朋友要叻乖,第二個係要返咁上下既家底!點解唔係私立直資都會有咁既要求?就算到時成績唔太Ok,都可以保障將來升中立下數據!不喜勿插,現實血淋淋!

複式洋房

Connie2004 發表於 18-8-30 11:20
唔關幼稚園事,所謂區最hot小學,收叩門生有兩個重點,第一小朋友要叻乖,第二個係要返咁上下既家底!點解 ...

你自己都寫咗重點啦! (要小朋友叻), 讀正常學校 頭三年小朋友叻極有個譜! 咁咪即是要揀間好嘅幼稚園囉! 你揀間好嘅幼稚園,咪即係要畀錢,加底咪一樣要有。 返轉頭看, 幼稚園是非常非常重要的! 唔關什麼直資,私立事。 家長靠運氣玩幸運輪,這個風險大, 所以預咗叩門,就要讀間好學校。
你寫的例子多的是,不過你沒有寫出重點! 他們就算成績一般,為何學校都會收,就是靠人脈關係! 這個你冇得眼紅,也不能控制。

首頁

尾頁

跳至