我個仔俾d濕疹搞到訓都訓唔到, 點搞好?

gronne212
|

呢兩個禮拜我個仔都痕醒左, 佢依家4歲啦...jm們, 我諗緊帶唔帶佢去睇皮膚科好? 好擔心佢嘅情況
靚豬豬
|
gronne212 發表於 18-8-14 13:07
呢兩個禮拜我個仔都痕醒左, 佢依家4歲啦...jm們, 我諗緊帶唔帶佢去睇皮膚科好? 好擔心佢嘅情況 ...

痕到訓唔到都幾嚴重,快d帶佢去睇下皮膚科醫生
pancake65
|
你緊係要帶佢去睇醫生啦...之前我個仔都試過好似咁嘅情況,睇左中醫調理之後都明顯好左
Poyau
|
睇醫生 保重
ValerieBaBa
|
睇西醫有睡前止痕藥。
classicalmozart
|

內服外用雙管齊下
身邊有好多成功個案啊!

careycarey
|
未有效止痕前,搵嘢笠住佢手先瞓唔好俾佢抓損
KCBaby2011
|

musiccisum
|
呢兩個禮拜我個仔都痕醒左, 佢依家4歲啦...jm們, 我諗緊帶唔帶佢去睇皮膚科好? 好擔心佢嘅情況 ...

排左楊醫生未呀?
oocholeoo
|
長遠計要睇中醫
而家痕到訓唔到先睇左西醫
西醫講常都係比類固醇同止痕藥
先用左先。。等傷口埋左就加強保濕

每人體質唔同
要自己慢慢試
以我仔為例,有人話aq得
我仔用左更嚴重
戒口亦係。。。我仔食多蟹冇事,但一食河粉出事
我都試左好耐先有小小頭緒
加油
gronne212
|
pancake65 發表於 18-8-14 17:20
你緊係要帶佢去睇醫生啦...之前我個仔都試過好似咁嘅情況,睇左中醫調理之後都明顯好左 ...
乜中醫有效嘅咩? 我諗緊帶唔帶個仔睇西醫, 因為有睇開相熟醫生知開佢d病歷
ujibone
|
回覆 gronne212 的帖子

但係我聽朋友講過話西醫會開類固醇,對小朋友唔係咁好架!
momodolop
|
gronne212 發表於 18-8-15 12:34
乜中醫有效嘅咩? 我諗緊帶唔帶個仔睇西醫, 因為有睇開相熟醫生知開佢d病歷
...

痕到瞓唔到應該先去睇西醫先冶標,雖然係有類固醇,但即見效。
穩定咗長遠可以睇中醫,中醫係漫長戰,要一段時間先見效。
|
...

我睇過新聞講,小朋友嘅器官未完成發育,未必可以分解中藥內某d嘢

我仔有濕疹,但冇睇過中醫,只睇西醫。其實最緊要係keep住搽lotion, 吸塵,同埋唔好出汗同曬太陽,著棉質衫褲,咁會好好多。
tingyan114
|

我家姐之前有介紹我睇一個家庭醫生, 佢係農本x開嘅中醫診所睇症, 我飲左2個禮拜藥就已經好左好多啦
sheep010
|
...

仲要諗咩呢?
gronne212
|
tingyan114 發表於 18-8-16 10:31

我家姐之前有介紹我睇一個家庭醫生, 佢係農本x開嘅中醫診所睇症, 我飲左2個禮拜藥 ...
多謝jm推介, 我上網search下先
zoeeting
|
我個B用Aveeno隻濕疹隻cream, 一搽完淡咗D同冇咁痕, 如果真係好嚴重就用埋佢隻浸浴粉
mandy952
|

睇中醫
祖明
|
我仔嚴重濕疹15年,半年前睇楊醫生,佢話亞仔已經皮膚炎,開咗輕量類固醇藥膏搽,冇辦法唔搽類固醇,因為發起上嚟真係痕得好辛苦,只要唔係長期服用就可以
其實醫生都唔建議你依賴類固醇,一個月後已經好咗好多,起碼唔會痕到瞓唔到,E+睇中醫調理住,touch wood 現在總算控制好好,就算返發都只係一蚊銀咁大範圍