6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

1歲bb,唔肯自己用手放嘢入口,一定要餵,放嘢食喺佢面前,會玩食物,捉住佢手拿食物入口,佢會即刻縮手,有咩辦法?

珍珠宮

回覆樓主

你親身示範佢睇,bb模仿能力好強架!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁懶懶既,佢係咪唔知道食物可以食架?你試下自己示範一次,然後再遞俾佢食,睇下佢咩反應

別墅

回覆樓主:

樓主,我bb11個半月大,都係啱啱先識,但係唔叻,會連埋手指一齊塞入口度,你唔好灰心,不停喺佢面前表現用手塞嘢落口食,突然佢會有1日開竅嫁

大宅

yanlauwy 發表於 18-8-14 13:25
1歲bb,唔肯自己用手放嘢入口,一定要餵,放嘢食喺佢面前,會玩食物,捉住佢手拿食物入口,佢會即刻縮手, ...

係咪唔肚餓呀?

肚餓搶都搶來食

水晶宮

回覆樓主

繼續比佢玩。
我細孖7個月玩倒而家11個月先叫岩放入口食。
初頭都係唔touch我唔理照比finger food佢玩。
大孖就咩都放入口。

大宅

回覆樓主:

你意思係finger food?
會唔會係唔鐘意個觸感?餅仔麵包呢啲乾身嘢會唔會好啲?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能BB怕對手整烏遭,我細B之前都系,慢慢多D練習,依家樣樣嘢想自己揸住食。

水晶宮

1歲bb,唔肯自己用手放嘢入口,一定要餵,放嘢食喺佢面前,會玩食物,捉住佢手拿食物入口,佢會即刻縮手, ...

無辦法,繼續試,終有一日肯。我大女都係一歲幾先肯自己拿星星餅食。佢fine motor無問題的,但一直只肯拿起餅畀身邊嘅人,唔肯放入自己口。突然有一日肯了。

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-8-15 23:09
無辦法,繼續試,終有一日肯。我大女都係一歲幾先肯自己拿星星餅食。佢fine motor無問題的,但一直只肯拿 ...

佢就係咁喇,拎起啲食物唔肯放入自己口,不停餵人食,我捉住佢隻手放近佢個口,佢會即係縮手,宜家唯有喺佢面前,我不停將啲食物放入口,希望佢會模仿我啦。

男爵府

有沒比過bb零食來吸引距?

大宅

yanlauwy 發表於 18-8-15 23:47
佢就係咁喇,拎起啲食物唔肯放入自己口,不停餵人食,我捉住佢隻手放近佢個口,佢會即係縮手,宜家唯有喺 ...

我女之前都係咁,但突然有一日自己開竅猛咁拎自己食,bb自己會識呢

珍珠宮

回覆樓主

喺佢面前示範多D,俾佢知道係咁樣做

伯爵府

父母示範比佢睇,最好嘅示範

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至