自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chanbigman 發表於 18-8-14 13:43
唔怪之得以前Alipayhk戶口中左風險沒印花,買野不扣券打電話上去Alipayhk問,都是叫上傳ID解封
原來拎你I ...
果班人一機多咭咁呃印花同錢喎, 叫佢認証下好應該喇

wcpcelia    發表於 18-8-14 14:38
放下自在

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chanbigman 發表於 18-8-14 15:17
問題是早排好多人中左風險受限
要俾id資料先解封
古古惑惑原來用來查人的

你係咪倒轉左黎講?! 有班人古古惑惑咁呃錢, 先至要查啫!

放下自在

大宅

瞓得好勳章

回覆樓主

我覺得...告唔入....

不過支付寶太小家,唔會再用

寶石宮

2023年兔年勳章

yattepick 發表於 18-8-14 16:15
我覺得...告唔入....

不過支付寶太小家,唔會再用

禁止訪問

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

男爵府

chanbigman 發表於 18-8-14 18:23
用排除法來查,即是因為中風險上傳ID解封的
實際上都被警方查過下底細

即是清楚左個底啦,唔怕會被懷疑,最緊要清白就唔怕人查

wcpcelia    發表於 18-8-15 15:14

琥珀宮

清白唔怕人查,嗰班人用幾廿部電話,電話號碼大包圍攞著數,唔懷疑就有鬼啦

子爵府

回覆樓主:

其實佢D印花都須要消費,當然係平左5蚊,但无形中幫襯多左佢D店。

禁止訪問

大宅

減齡達人勳章

cattz288 發表於 18-8-14 15:56
你係咪倒轉左黎講?! 有班人古古惑惑咁呃錢, 先至要查啫!

男爵府

回覆樓主:

其實唔太明,呃得幾多 ?
呃完又賣唔到出去

珍珠宮

三棵樹 發表於 18-8-17 21:56
其實唔太明,呃得幾多 ?
呃完又賣唔到出去

最近的案件涉及集團式詐騙。想不到現在香港人也開始經營高科技詐騙集團業務,不過比台灣的跨國詐騙集團低端。

新聞報導節錄:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180810/mobile/bkn-20180810164645103-0810_00822_001.html

以支付寶詐騙涉款50萬拘10人 首揭發用貓池犯案

近年電子錢包及儲值支付工具興起,警方留意到最近一、兩個月,有不法份子利用該些工具,大量騙取迎新優惠再變賣圖利,警方經調查後,採取代號「智勝」行動,拘捕10名涉案男女。網絡安全及科技罪案調查科警司莫俊傑指,警方於本月8至10日一連3日採取行動,以涉嫌「串謀詐騙」及「有犯罪或不誠實意圖而取用電腦」拘捕5男5女(25至45歲),涉款超過50萬元,行動中,檢獲8部俗稱「貓池」的電話卡數據機、34部智能手機、3,780張電話卡、總面值約10萬元的現金券,以及價值43萬元贓物,警方相信是次行動已瓦解該犯罪集團。

不法之徒會利用該些電子現金券,到連鎖店「掃貨」,購買連鎖店的現金券或貨物,之後再以折扣價轉售圖利。另亦有人在網上交易平台開網店,再用電子現金券進行虛假交易,從而套現。

據了解,被捕10人在案中有不同角色,有人負責破解程式,有人負責到店舖換現金券,亦有人負責在網上招攬,相信有騙徒熟悉電話或電子系統,亦有人為售貨員。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

依個新聞,我出過

首頁

尾頁

跳至