好擔憂...智慧齒橫生仲要近神經線,點算?

sstephanieyl
|
2星期前去洗牙,醫生檢查到上排2隻智慧齒已經出齊,好穩定不過下排左右2隻橫生,只見到少少牙面,右邊果隻好大隻仲要好接近神經線,
醫生話要開刀剝,佢話佢冇信心做!!!怕開錯刀會影響我舌頭神經線同影響嘴唇會冇感覺!!!
嚇死我啦!!! 各位我應該點做? 搵咩醫生先岩? 大概幾錢?
momodolop
|
sstephanieyl 發表於 18-8-14 15:28
2星期前去洗牙,醫生檢查到上排2隻智慧齒已經出齊,好穩定不過下排左右2隻橫生,只見到少少牙面,右邊果隻 ...

叫佢寫紙去政府,我都係咁,診所唔做。
大約九個月剝咗,開刀唔痛,隻牙很完整。
hohinmama
|
睇字面都好驚嚇
應該會拍片睇到……
醫生自己都講無把握……會仲驚
唯有搵多個睇下
hohinmama
|
momodolop 發表於 18-8-14 15:33
...

AAl
|
上次我爸係政府醫院住隔離床個男人,一次過剝四隻智慧齒,要全身麻醉,佢話有危險性,住咗三日醫院,不過唔知點樣收症。
你試下問問醫院
momodolop
|
AAl 發表於 18-8-14 15:36
上次我爸係政府醫院住隔離床個男人,一次過剝四隻智慧齒,要全身麻醉,佢話有危險性,住咗三日醫院,不過唔 ...

四隻
我二隻都要分二次,隔一個月。
醫生仲問我一次過剝,你點食嘢。
AAl
|
momodolop 發表於 18-8-14 15:39
四隻
我二隻都要分二次,隔一個月。
醫生仲問我一次過剝,你點食嘢。

佢只能飲流質的飲料,佢見我爸食飯話好肚餓 幾日唔食得嘢,我見佢飲葡萄適
girlbear
|
我C6係去排菲臘牙科 睇完話收佢症 之後再等安排入瑪麗 全身麻醉剝晒4隻
Lihoma
|
sstephanieyl 發表於 18-8-14 15:28
2星期前去洗牙,醫生檢查到上排2隻智慧齒已經出齊,好穩定不過下排左右2隻橫生,只見到少少牙面,右邊果隻 ...
太接近神經線要搵口腔頜面專科,你牙醫無介紹醫生俾你?
TripleLFamily
|
疼唔疼?我同你情況一樣。看兩個牙醫都說唔疼唔好理住。
|
回覆 momodolop 的帖子

私人執業的診所可以寫轉介信架? 我怕我又發炎痛死要等好耐!
|
Lihoma 發表於 18-8-14 16:11
太接近神經線要搵口腔頜面專科,你牙醫無介紹醫生俾你?

佢話可以搵佢師兄做,好求其咁答我,但係我又想睇定d先
|
TripleLFamily 發表於 18-8-14 16:11

一時時,上一次痛係2星期前,因為痛所以去洗牙同檢查牙齒,一痛就成2、3個星期,唔知幾時又痛過
chungpl2001
|
搵專科mock
我之前都係咁,專科mock。2年前好似6千左右一隻。
newcook
|
TripleLFamily 發表於 18-8-14 16:11
係囉, 無痛無爛我無理佢
尼加拉瓜
|
girlbear 發表於 18-8-14 16:08
我C6係去排菲臘牙科 睇完話收佢症 之後再等安排入瑪麗 全身麻醉剝晒4隻

請問你先生由收症到剝大約等左幾耐呀?我都想去整牙
girlbear
|
尼加拉瓜 發表於 18-8-14 16:46
請問你先生由收症到剝大約等左幾耐呀?我都想去整牙

差唔多三個月 如果你隨時都得可能快啲 因為有位嘅話 姑娘會比電話問即日可否入院
老公要返工 打咗二次先入去剝
尼加拉瓜
|
girlbear 發表於 18-8-14 16:50
差唔多三個月 如果你隨時都得可能快啲 因為有位嘅話 姑娘會比電話問即日可否入院
老公要返工 打咗二次先 ...

咁都唔係等好耐,唔該晒你先
tsung
|
girlbear 發表於 18-8-14 16:50
老公要返工 打咗二次先 ...

謝謝資料
ngwong2
|
momodolop 發表於 18-8-14 15:33
...

我家人排政府要2020年