自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

sstephanieyl 發表於 18-8-14 15:28
2星期前去洗牙,醫生檢查到上排2隻智慧齒已經出齊,好穩定不過下排左右2隻橫生,只見到少少牙面,右邊果隻 ...

我fd揾牙医吾痈一萬4隻!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

sstephanieyl 發表於 18-8-14 15:28
2星期前去洗牙,醫生檢查到上排2隻智慧齒已經出齊,好穩定不過下排左右2隻橫生,只見到少少牙面,右邊果隻 ...

我同妳情況差不多,我個隻唔指接近神經線,直頭係"纏住一齊" ,不過早一兩個月都剝咗,冇痛冇影響任何嘢

別墅

熱血勳章

AAl 發表於 18-8-14 15:36
上次我爸係政府醫院住隔離床個男人,一次過剝四隻智慧齒,要全身麻醉,佢話有危險性,住咗三日醫院,不過唔 ...

我都係一次過4隻,全身麻醉,做完呆一晚,第2日冇痛冇腫出院仲去食水餃...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

尼加拉瓜 發表於 18-8-14 16:53
咁都唔係等好耐,唔該晒你先

我老公係幾年前剝 而家唔知會唔會咁快

別墅

咁你有冇痛?我都係一樣,但係冇痛,所以牙醫話不需要剝。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

sstephanieyl 發表於 18-8-14 16:39
佢話可以搵佢師兄做,好求其咁答我,但係我又想睇定d先

我之前睇一個牙醫又係話我隻智慧齒接近神經線,叫我去搵口腔頜專科剝。後來我睇第二個牙醫,第二個話佢剝到可以幫我剝,佢話如果佢無信心剝都會轉介我去搵口腔頜專科。

你都係睇多一個牙醫問意見,如果兩個都話要專科剝,最好都係搵返專科,因為怕剝得唔好會有後遺症。牙醫通常都有相熟專科介紹俾你嘅。

大宅

回覆樓主

我情況差不多,今星期六脫,6500元,1000元照x光,共7500元
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

男爵府

畀面勳章

sstephanieyl 發表於 18-8-14 16:35
回覆 momodolop 的帖子

私人執業的診所可以寫轉介信架? 我怕我又發炎痛死要等好耐! ...

可以的,我因為左右兩邊不停發炎,照咗太近神經線,牙醫唔同我做,佢話可以寫紙俾我去排期。
跟手排口腔頜面外科,照詳細D,照果時同醫生講成日發炎。(我每隔二個月去牙醫度做消炎,巧貴 )
咁佢轉我去威記,交轉介果日姑娘同醫生睇完跟手俾期,二隻相隔一個月。
醫生好細心,好快好原整。

大宅

girlbear 發表於 18-8-14 17:33
我老公係幾年前剝 而家唔知會唔會咁快

唔緊要,我可以再問下先

大宅

sstephanieyl 發表於 18-8-14 16:41
一時時,上一次痛係2星期前,因為痛所以去洗牙同檢查牙齒,一痛就成2、3個星期,唔知幾時又痛過
...

咁發炎疼就無法。去醫院處理比較好,始終要全身麻醉。希望你快D搞掂,也疼真係慘過大病

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

阿仔箍牙專科醫生發現他出了智慧齒,提議見牙醫,牙醫看過x-ray片,覺得與神經線貼近,要阿仔去照ct scan才決定是否可以在牙醫診所剝,因為有立體360度影像才能知道是否真的貼近神經線,x-ray平面圖是看不到的。

樓主的牙醫有沒有叫你去照ct scan,如果連這步驟都冇做,可能你要去見多個牙醫穩陣D。

男爵府

回覆樓主

想問下政府係咩情況先會剝?
我早幾年睇過政府醫院唔剝,但私家診所剝好貴

洋房

chungpl2001 發表於 18-8-14 16:44
搵專科mock
我之前都係咁,專科mock。2年前好似6千左右一隻。

有冇邊個專科手勢好d?我怕好貴又痛好耐

男爵府

回覆樓主

去排菲臘牙科,我之前既情況同你一樣,4月底排,6月頭通知講解風險,一個禮拜後已剝

男爵府

sstephanieyl 發表於 18-8-14 16:35
回覆 momodolop 的帖子

私人執業的診所可以寫轉介信架? 我怕我又發炎痛死要等好耐! ...

去口腔科,有埋專業麻醉師,唔駛轉介信都得~

男爵府

回覆樓主

我10年前啦!都係同你一樣,醫生寫信去政府做,一次過做四隻牙,半日走我,不過排期要8個月,急就打佢問下佢有無快期就會有快期時通知

洋房

Jenny君 發表於 18-8-14 20:25
去排菲臘牙科,我之前既情況同你一樣,4月底排,6月頭通知講解風險,一個禮拜後已剝
...

我都有聽過呢間,但係會唔會由實習醫生做?touchwood做得唔好唔知有冇手尾跟(emoji)(emoji)‍♀️

洋房

Jumama2000 發表於 18-8-14 20:10
阿仔箍牙專科醫生發現他出了智慧齒,提議見牙醫,牙醫看過x-ray片,覺得與神經線貼近,要阿仔去照ct scan才 ...

明白,我都book緊屋企附近牙醫,做多次檢查先,ct scan係自己搵?價錢?感謝

子爵府

2018復活節勳章

sstephanieyl 發表於 18-8-14 22:43
明白,我都book緊屋企附近牙醫,做多次檢查先,ct scan係自己搵?價錢?感謝
...

Ct scan是那個牙醫轉介去做,大概千零蚊

伯爵府

幾年前搵專科謝潔明,唔痛,不過荷包好痛 上下左右四隻萬六

首頁

尾頁

跳至