時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-14 17:38
一早講咗香港係唔缺地,而家香港住宅用地只係佔咗7%之嘛,郊野公園佔近40%,郊野公園地就算攞返7%出嚟,都 ...

2000年 政府規劃沙螺洞建落馬州鐵路支線,環保團體反對,最終批准興建。

2008年環保團體反對政府規劃廣深港鐵路(高鉄),最終獲批撥款850億及批准興建。

2009年 環保團體反對興建港珠澳大橋,最終獲撥款約7700億及批准興建。

2012年 環保團體反對興建機場第三跑道,最終獲行政會議通過$1415億的建造。

2017年 環保團體反對政府發展落馬州河套區興建科技園區,目前政府仍然在進行計劃。

以上例子證明只要政府有決心,環保團體惡唔出乜樣。只是要花點時間同他們玩。

唔好再幫政府搵藉口。
就係有太多藉口,政府咪可以hea做。

珍珠宮

畀面勳章

批評別人總是容易的,他只是看到表面現象,但內裡呢?新架波是強勢政府,說一不二。賣地系香港政府的一個重要收入來源。另外,政府要填海,一批人跳出來反對;收地又一批人反對;效野公園要保育唔動得。。。嚟到垃圾會又有批議員拉布,拖時間,浪費金錢同時間。阻礙香港發展唔系政府無能,正正系一批逢政府必反的香港人自己,損人唔一定利己。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-8-14 22:01

2000年 政府規劃沙螺洞建落馬州鐵路支線,環保團體反對,最 ...

點解指責環保團體收受地產商捐款係幫政府揾藉口? 難道我又話你係幫環保團體淡化佢哋阻止香港發展,係因為收咗地產商捐款?

環保團體收受地產商捐款不是事實?

大宅

zitzai 發表於 18-8-14 15:49
唔好話房屋,成個香港,教育,醫療,退休,養老,邊樣有規劃?

俾人鬧得多就求其派粒 “自製年金” ...
有規劃點俾內地人落黎香港住,除此之外我諗唔到仲有咩規劃…

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-14 23:16
點解指責環保團體收受地產商捐款係幫政府揾藉口? 難道我又話你係幫環保團體淡化佢哋阻止香港發展,係因為 ...

我是指無論環境團體如何反對,只要政府有決心去做,好似以上指的幾個例子,政府一樣可以通過及照做。可以完全不用理會環保團體的反對,最多就是打幾場官司。

所以最終問題是政府是否有決心去做。
政府見到有咁多人覺得是環保團體反對是不關政府事,所以可以放手不處理或放慢去做,難道你不覺得是給了政府一個藉口嗎?

難道你覺得我舉出的例子不算是環保團體反對嗎?

認同環保團體的反對,所以政府就不敢做不是政府的錯,我覺得是給政府及地產商互相扯貓尾去減慢批地及收地的步伐的籍口。更加給地產商覺得利用環保團體是對的策略。

珍珠宮

cattz288 發表於 18-8-14 16:30
唔駛次次聽從架, 但每次遇到示威請願, 上訴就已經浪費不少光陰喇
然後, 一大輪示威, 拉布, 司法覆核, 人身政擊等, 有為既唔入政府, 政府官員又再畏首畏尾, 唔做唔錯, 更加唔會有規劃, 遠見可言

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

marksix123 發表於 18-8-14 16:58
我最buy 佢果句:「香港更本不是無地」。市區人,入來新界的東南西北睇下就知。大把地........
...

咁路呢?

有地有咩用?整體配套唔做都係死路一條

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-8-14 23:29

我是指無論環境團體如何反對,只要政府有決心去做,好似以 ...

你可以指出問題,但唔好下下話我幫政府揾藉口。

既然你話政府同地產商扯貓尾,環保團體何嘗唔係?如果環保團體冇收捐款做嘢,政府就冇拖延嘅藉口。

而家環保團體不正正就是俾藉口政府嗎?咁到底係邊個幫緊政府同地產商扯貓尾? 好明顯唔係我

侯爵府

Alex123 發表於 18-8-14 16:19
以下一段是否在影射貪曾。

「簡單來說,政治領袖要有正確的價值觀,不要只想着要趕快建幾棟標誌 ...

香港領袖最爱麥理浩.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-14 23:49
你可以指出問題,但唔好下下話我幫政府揾藉口。

你可以話環團給政府藉口,但不能否定最終決策權是政府,不是環團。

但你把焦點放在環團而不是政府的政策及決心就變相認同政府的藉口。

所以我覺得應該把焦點放在政府的決心。

珍珠宮

Alex123 發表於 18-8-14 21:26

我記憶中政府要批地及改變部分土地用途是不需要立法局審議 ...

我記憶中只知有政府7年唔起屋,亦有政府想起屋卻遇到團體一反再反,收地又反,填海又反,重有好幾個現任垃法會議會帶頭反!

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 00:01
你可以話環團給政府藉口,但不能否定最終決策權是政府,不是環團。

但你把焦點放在環團而不是政府的政策 ...

政府點同地產商扯貓尾,冇實據,點講?但譚凱邦自己都認咗收受地產商捐款,佢唔俾郁郊野公園地,咁自然講佢啦,咁叫把焦點放喺環團度?似係你為環團揾藉口吧?

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 18-8-14 23:38
然後, 一大輪示威, 拉布, 司法覆核, 人身政擊等, 有為既唔入政府, 政府官員又再畏首畏尾, 唔做唔錯, 更加唔 ...

然後班支持反起屋既議員係呢度口口聲聲怪政府唔起屋既人
思角失調症?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 00:12
政府點同地產商扯貓尾,冇實據,點講?但譚凱邦自己都認咗收受地產商捐款,佢唔俾郁郊野公園地,咁自然講 ...

咁政府是否有環團反對就會停止策劃呢?

侯爵府

amazing 發表於 18-8-14 16:00

新加坡政府做事無人能阻,一定得。

十年前咁講
我會好認同

但家下個立法會已滅聲
民間反對聲音已不見能上達
個政府依舊咁廢
政策一個衰過一個
醜聞一個核突過一個

家下邊有得反
政府想點,無人能阻
但一樣咁衰
應該話仲不斷更衰

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 00:24
咁政府是否有環團反對就會停止策劃呢?

哩個你應該問政府啦,你問我,我又唔係政府,點答你呀?

但作為巿民,我都想香港能早日解決住宅地供應問題,環團卻不斷阻撓,另一方面又有環團收受地產商捐款報導,咁對環團嘅立場有質疑,同地產商背後有咩利益關係,係咪理所當然?

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20171010/00176_089.html

又或者,如果冇環團嘅阻撓,政府都唔開拓郊野公園地,咁政府係責無旁貸,實會俾人鬧,點解環團要俾藉口政府呢?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 00:12
政府點同地產商扯貓尾,冇實據,點講?但譚凱邦自己都認咗收受地產商捐款,佢唔俾郁郊野公園地,咁自然講 ...

只要涉及郊區或海上發展,基本上環團就反對。
高鐵是、港珠澳大橋是、機場三跑道是、落馬洲河套區是,這些可能沒有你所說的地產商直接捐款支持,難道你覺得與有捐錢支持的反對有分別嗎?
你覺得這些反對時,環團示威時會做得hea一點?
所以政府可以批淮及撥款以上發展?

有地產商支持環團的反對,環團會落力一點,政府會怕一點?所以政府都唔敢發展。
是否這樣?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

新加坡無李光既獨裁,就唔會有今日,如果佢好似香港咁民主法,就必定衰過香港

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 00:50
只要涉及郊區或海上發展,基本上環團就反對。
高鐵是、港珠澳大橋是、機場三跑道是、落馬洲河套區是,這些 ...

邊個工程怕環團,根本唔係我個point, 只係點解環團要俾藉口政府去利用? 等佢大條道理話環團唔俾郁郊野公園地?

另一方面,你講到環團咁冇用,咁點解香港需要哩啲幫唔到手嘅環團?到頭來,仲要成為政府唔發展嘅藉口,哩啲係咪幫倒忙? 其實佢哋係咪三方面喺度扯緊貓尾?玩緊我哋香港人?

首頁
23456...7

尾頁

跳至