時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 00:39
哩個你應該問政府啦,你問我,我又唔係政府,點答你呀?

我唔係環團,所以也不清楚是否收了捐錢就會落力一點反對,直至政府停止才收手。如果沒有捐款的反對就會hea一點,政府要通過也算了。
你應該問環團啲人才對!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-8-15 00:58
我唔係環團,所以也不清楚是否收了捐錢就會落力一點反對,直至政府停止才收手。如果沒有捐款的反對就會hea ...

另一方面,你講到環團咁冇用,咁點解香港需要哩啲幫唔到手嘅環團?到頭來,仲要成為政府唔發展嘅藉口,哩啲係咪幫倒忙? 其實佢哋係咪三方面喺度扯緊貓尾?玩緊我哋香港人?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 00:54
邊個工程怕環團,根本唔係我個point, 只係點解環團要俾藉口政府去利用? 等佢大條道理話環團唔俾郁郊野公 ...

我只是覺得你認同政府可以因為有環團反對就唔關政府事才是給政府開脫的機會。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-8-15 00:58
我唔係環團,所以也不清楚是否收了捐錢就會落力一點反對,直至政府停止才收手。如果沒有捐款的反對就會hea ...

我見你俾晒年份資料, 好似好清楚環團以往點同政府周旋,我以為你係環團的人

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 01:00
我只是覺得你認同政府可以因為有環團反對就唔關政府事才是給政府開脫的機會。
...

我邊句認同政府可以因為有環團反對就唔關政府事? 邊個回帖有咁講過?

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

批評別人永遠都好容易,到自己做時又如何。。。。
新加坡同香港好多地方係相似,但政策管治上已經大不同,而且一個係獨立自主嘅國,一個只係行政區,兩者又點可能相比?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 01:00
另一方面,你講到環團咁冇用,咁點解香港需要哩啲幫唔到手嘅環團?到頭來,仲要成為政府唔發展嘅藉口,哩 ...

我冇話環團無用,佢哋有佢哋的道理,我只是覺政府如果覺得自己是合理、有承擔及合法咪去做囉!這個是決心的問題。最多在環評上加點時間做足工作,達到乎合法例要求,這樣就不怕反對,或許能達到環團在法例上的最低要求。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 01:02
我見你俾晒年份資料, 好似好清楚環團以往點同政府周旋,我以為你係環團的人
...

你不懂google嗎?

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 01:07
我冇話環團無用,佢哋有佢哋的道理,我只是覺政府如果覺得自己是合理、有承擔及合法咪去做囉!這個是決心 ...

你以下的資料,唔係話環團無用嗎?

2000年 政府規劃沙螺洞建落馬州鐵路支線,環保團體反對,最終批准興建。

2008年環保團體反對政府規劃廣深港鐵路(高鉄),最終獲批撥款850億及批准興建。

2009年 環保團體反對興建港珠澳大橋,最終獲撥款約7700億及批准興建。

2012年 環保團體反對興建機場第三跑道,最終獲行政會議通過$1415億的建造。

2017年 環保團體反對政府發展落馬州河套區興建科技園區,目前政府仍然在進行計劃。

以上例子證明只要政府有決心,環保團體惡唔出乜樣。只是要花點時間同他們玩。

唔好再幫政府搵藉口。
就係有太多藉口,政府咪可以hea做。

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 01:08
你不懂google嗎?

我對環團失敗次數冇印象,冇諗過要問阿姑攞哩啲資料,只係知政府而家話環團唔俾郁郊野公園地,而又有報導話環團收地產商錢。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 01:10
你以下的資料,唔係話環團無用嗎?

達唔到他們想要的結果不代表無用。
難道所有考試不合格的人也是代表無用?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 01:13
我對環團失敗次數冇印象,冇諗過要問阿姑攞哩啲資料,只係知政府而家話環團唔俾郁郊野公園地,而又 ...

這幾件大事你咁快選擇性失憶。

另外,你又話唔好信報紙佬嘅!

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 01:17
達唔到他們想要的結果不代表無用。
難道所有考試不合格的人也是代表無用?
...

你個龍門搬到咁遠,點玩呀?攞考生嚟比?環團唔係專業嘅咩? 攞考生同專業團體嚟比? 你唔好搞香港考生啦!

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 01:19
這幾件大事你咁快選擇性失憶。

另外,你又話唔好信報紙佬嘅!

冇印像也是罪?

我最主要唔太信造假新聞的報紙佬 你意思譚凱源收地產商錢係假的?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 01:19
你個龍門搬到咁遠,點玩呀?攞考生嚟比?環團唔係專業嘅咩? 攞考生同專業團體嚟比? 你唔好搞香港考生啦 ...

咁選舉落敗的議員又是否代表無用?

佢哋都有專業政黨幫忙的。

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 01:22
咁選舉落敗的議員又是否代表無用?

佢哋都有專業政黨幫忙的。

環團唔係專業,有代表性的嗎? 選舉落敗嘅議員代表邊個?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 01:21
冇印像也是罪?

是真是假我又真係唔知。

象牙宮

Alex123 發表於 18-8-15 01:24
是真是假我又真係唔知。

既然你不能定真假,點解可以話我幫政府開脫?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 01:24
既然你不能定真假,點解可以話我幫政府開脫?

你又loop返去同一個問題啦!

只要涉及郊區或海上發展,基本上環團就反對。
高鐵是、港珠澳大橋是、機場三跑道是、落馬洲河套區是,這些可能沒有你所說的地產商直接捐款支持,難道你覺得與有捐錢支持的反對有分別嗎?
你覺得這些反對時,環團示威時會做得hea一點?
所以政府可以批淮及撥款以上發展?

有地產商支持環團的反對,環團會落力一點,政府會怕一點?所以政府都唔敢發展。
是否這樣?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 01:24
環團唔係專業,有代表性的嗎? 選舉落敗嘅議員代表邊個?

代表邊個有分別嗎?

首頁

尾頁

跳至