論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

Ocean419 發表於 18-8-16 23:05
生完後仲會返黎繼續工作嗎?如果不返你也要比10星座產假和長服?

不會返來。我都要問問勞工處使唔使比產假錢,但係係佢自己話返菲律賓生仔的。

大宅

Funny 發表於 18-8-14 16:35
我家菲傭5月中回鄉放假一個月,而家話我知有咗。佢已在我家做了10年,出年4月尾完約,即應該趕得及完約前生 ...

我姐姐嚟Hk果刻已經有左,可惜驗身有空窗期,係我度做咗兩個月話我知有咗3個月,我叫 agent 幫忙勸佢返家鄉安胎,俾咗一舊錢佢,佢嫌少,要多啲,果時岩岩生完身心疲勞,仲要俾佢咁搞我,好委屈。

伯爵府

Funny 發表於 18-8-16 23:20
不會返來。我都要問問勞工處使唔使比產假錢,但係係佢自己話返菲律賓生仔的。
...

如果係佢自己自願resign 就不用比

伯爵府

lemonstar28 發表於 18-8-17 16:21
我姐姐嚟Hk果刻已經有左,可惜驗身有空窗期,係我度做咗兩個月話我知有咗3個月,我叫 agent 幫忙勸佢返家 ...

如果預產期前未做足40星期只需要比無薪產假

寶石宮

2023年兔年勳章

Ocean419 發表於 18-8-17 18:43
如果預產期前未做足40星期只需要比無薪產假

x2

大宅

Msolivialeung 發表於 18-8-15 23:28
講得岩!真係要多方面查證!問勞工處,入境處!上網睇條例!
Agent有次同我講一定要買機票到工人鄉下!
我 ...

機票係唔洗返鄉下?咁只係去到大城市然後佢自己返去?我啱啱先買咗轉機機票比佢返鄉下

子爵府

回覆 m67 的帖子

我問清楚入境處,係咪買機票到菲律賓,再加100-200食同車費就可以?唔洗買到返佢鄉下?入境處回覆係,正確。

水晶宮

Msolivialeung 發表於 18-8-19 08:50
回覆 m67 的帖子

我問清楚入境處,係咪買機票到菲律賓,再加100-200食同車費就可以?唔洗買到返佢鄉下?入 ...

其實视乎條問題 係点問, d 職員就点答。

勞工處曾答过: 係買機票到工人家鄉就近機場, 另加由香港到佢原居地行程每天$100 travel allowance (即係如要2天才到埗, 就比$200)。

如工人家郷在 cebu, 只買張manila 机票+$100/day travel allowance 係唔得!!!

子爵府

birdbird 發表於 18-8-19 09:38

其實视乎條問題 係点問, d 職員就点答。

但係入境處職員話「原居地」係灰色地帶!
因為菲律賓係佢原居地,佢鄉下都係原居地!
所以買到佢國家既機票,都合乎「原居地」既說法!

水晶宮

Msolivialeung 發表於 18-8-19 19:44
但係入境處職員話「原居地」係灰色地帶!
因為菲律賓係佢原居地,佢鄉下都係原居地!
所以買到佢國家既機 ...

在合約上的原居地 就咁寫個 國家名 就係你所講的灰色地帶, 但原居地一项有2行咁長, 一般起碼寫埋個城市名, 咁僱主就要送工人到該原居地的就近機埸。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

Che_Che 發表於 18-8-15 01:21
我之前有問過中介,中介話如果工人有咗BB要幫佢比政府醫院的生產費。

跟香港勞工法例,你生仔你僱主有冇幫你埋單?我地香港打工有咩福利,佢地都一樣!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Che_Che 發表於 18-8-15 01:21
我之前有問過中介,中介話如果工人有咗BB要幫佢比政府醫院的生產費。

你個agent呃你呀, 你要比工人病的, cancer都係你比, 但有baby, 產檢, 照, 工人生仔醫院錢, 你唔使比。

禁止訪問

水晶宮

wing1025 發表於 18-8-21 07:06
最新既僱傭保係可以保障埋
外傭有左導致額外請一位外傭既費用

請問是边間保險? 該保險可否 提供工人產檢及生産费用??

首頁

尾頁

跳至