政府話懷孕唔洗食任何補充品

JNF
|
初期食葉酸我估好基本,睇過私家個個都提我頭3個月葉酸,之後materna。上胎健康院都開materna
今次首次見政府醫生,問佢係咪開始食materna,佢質問點解要之前食葉酸,話無因素話我要食任何野,我再問多次,佢話咩都唔洗食!
問題係,我胃口唔好,食好少菜同水果,佢無問我飲食,又知我足夠?
Carmen8080
|
JNF 發表於 18-8-14 17:13
初期食葉酸我估好基本,睇過私家個個都提我頭3個月葉酸,之後materna。上胎健康院都開materna
今次首次見政 ...

你相信你阿媽生你都無食 我都唔食呢啲補充品 根本係生產商同啲私家醫生夾埋呃孕婦 自己食多啲魚呀菜呀 仲健康 我三餐正常 阿b係大碼b 孕婦要自己過濾下啲資訊
JNF
|
Carmen8080 發表於 18-8-15 13:08
你相信你阿媽生你都無食 我都唔食呢啲補充品 根本係生產商同啲私家醫生夾埋呃孕婦 自己食多啲魚呀菜呀 仲 ...

大碼唔大碼又唔一定關飲食事,唔通細碼個d 就因為孕婦食得唔好?
我當然知上代無呢d 野,以前邊有奶粉邊咁多疫苗添啦,咁係咪咩都唔做先
我個人認為唔係盡信一邊講,只不過葉酸對初期好重要,又唔一定咩營養都要食,可惜係要睇媽媽每日係咪吸收到正常份量,如400mg,三餐夠菜有加葉酸既果汁、麵包已經夠,但要留意,食左某藥如抗生素又影響葉酸吸收。
所以想講既係要諗清楚自己情況決定,唔係一味靠估、靠好彩就下定論,我亦覺得醫生下呢定論太早。
三餐食到當然好,好多媽媽初期食咩嘔又反胃唔一定可以多菜多魚咁營養。
咁快覺得私家同生產高呃人既又真係無過濾下資訊
JNF
|
JNF 發表於 18-8-15 13:22
大碼唔大碼又唔一定關飲食事,唔通細碼個d 就因為孕婦食得唔好?
我當然知上代無呢d 野,以前邊有奶粉邊咁 ...

打錯,是400mcg葉酸才對
tiggerzoebb
|
回覆 JNF 的帖子

我在瑪麗睇醫生開左 folic acid 比我 wor.... 不過我有問會唔會開埋 Materna 佢就話唔會, 但又無叫我唔好食 wor....
JNF
|
tiggerzoebb 發表於 18-8-15 13:27
回覆 JNF 的帖子

我在瑪麗睇醫生開左 folic acid 比我 wor.... 不過我有問會唔會開埋 Materna 佢就話唔會 ...

我上胎健康院一直都有開,好多營養食唔食係兩睇,但葉酸係最基本(特別係初期)要有。補充少少,上一代食好多蕃薯呀、綠菜呀,所以一般都夠,如果唔夠引起發展上既問題,都未留意到係咩引致啦
touko
|

我自己就覺得鈣 + dha + 初期少量葉酸其實已夠

所以買過30粒鈣片 + 90粒dha, 在無咩點食營養食物/無飲奶時先食, 34wk 都未食完(仲有15粒鈣片 + 75粒dha) 不過可以生後繼續食

真係食唔落野先會materna/媽媽奶

有無人需要100粒materna (鍵康院俾的), $50 順豐到付

materna 可以坐月時食, 但我個人覺得太大粒好難吞...有人要我就唔洗食
我要做媽媽
|
我醫生之前都有開鈣質俾我。其實我覺得有時候問下醫生,唔同時期可以食D,但係真係冇必要食太多
wsyggk
|
我除咗初期有食葉酸外就無再食supplement了。本來有諗過係咪要食DHA,後尾上網睇過其實BB智商主要靠遺傳,DHA幫助有限,不過係商人過度誇大了。至於鈣,我因為日日有飲鮮奶,暫時無腰痛問題。
haha748494
|
回覆 Carmen8080 的帖子

Agree。亞媽亞嬤佢哋無食呢D,但我怕執輸,都系有食。
Carmen8080
|
我見到葉翠翠食咁多supplement 都覺得太多