想問下有腰椎痛的JM

Kinki1102
|
今朝一起身左邊腰椎痛,彎唔到身,企唔到,即刻去睇骨科醫生,醫生話我係腰椎d軟骨突出,同我打止痛針,開d止痛藥俾我,下午訓左覺,起身覺得冇咁痛,但依然都係企都冇咩力,行得唔好,請問有冇曾經腰椎痛的JM可以分享下?我須唔須要轉醫生?定係睇多次醫生?
joygigi
|
Kinki1102 發表於 18-8-14 17:55
今朝一起身左邊腰椎痛,彎唔到身,企唔到,即刻去睇骨科醫生,醫生話我係腰椎d軟骨突出,同我打止痛針,開d ...

要睇中醫,或物理治療,骨科食藥止痛先,無幫到個病。
我是長期腰椎間盤突出症病人
Kinki1102
|
joygigi 發表於 18-8-14 18:16
要睇中醫,或物理治療,骨科食藥止痛先,無幫到個病。
我是長期腰椎間盤突出症病人
...

Thanks JM, 請問你睇開中醫係邊區? thanks
joygigi
|
Kinki1102 發表於 18-8-14 18:39
Thanks JM, 請問你睇開中醫係邊區? thanks

屯門呀
a-j
|
Kinki1102 發表於 18-8-14 17:55
今朝一起身左邊腰椎痛,彎唔到身,企唔到,即刻去睇骨科醫生,醫生話我係腰椎d軟骨突出,同我打止痛針,開d ...

食止痛藥無用,要做物理治療
licarol
|
我今日都痛到死
Kinki1102
|
joygigi 發表於 18-8-14 19:19
屯門呀

屯門太遠。。
唔該JM
Kinki1102
|
licarol 發表於 18-8-14 19:22
我今日都痛到死

我到而家都企唔到,行唔到
joygigi
|
Kinki1102 發表於 18-8-14 19:23

唔好坐sofa
Poyau
|
保重
patpatchan1986
|
腰椎移位壓迫到軟組織突出,睇西醫冇用㗎,止痛藥散咗之後咪又係痛,可以做正骨復位改善,我之前都係腰痛,朝早起身彎唔到身刷牙,睇咗復位之後好返啦
lovebbb
|
我試過,入左急症,打止痛針,照X-ray 係正常,醫生說多數係軟組織問題,X-ray 睇唔到,於是做物理治療,排骨科(但要成年),我睇中醫做針灸,同時做物理治療,攪症成三四個月叫做好返,偶爾會痛,我便做伸展。
sangria
|
a-j 發表於 18-8-14 19:21
食止痛藥無用,要做物理治療

對,强化肌肉可支持體重
a-j
|
Kinki1102 發表於 18-8-14 19:23

你快d做物理治療啦,我做左十幾次已經好好多。最重要唔可以攞重野
lovelykids.shop
|
樓主,留意黄金期啊,休息下啦,平睡硬床,針灸。放松肌肉,游水,吊單杠