在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

金錢?工作前景?人事? 時間? 定其他?

覺得自己好糾結,有offer 人工高又推,人工低又推,前景好又推,不明朗又推...愈搵工愈唔知自己想搵份咩嘅工.... 人大咗要顧及嘅嘢多咗,又要顧返工時間,又唔想份工咁困身,但人工高又好難唔忙..... 你哋點取捨..

伯爵府

sts8000 發表於 18-8-14 21:04
金錢?工作前景?人事? 時間? 定其他?

覺得自己好糾結,有offer 人工高又推,人工低又推,前景好又推,不明 ...

我會揀career path, 人事 > 時間 > 金錢

同你一樣 怕高人工會忙

近呢三個月 行內另外兩間出名嘅公司都有搵我傾下計 兩間都係有人做中間人介紹嘅 但去到最後一步見部門主管傾下 我又放棄左 而家人工雖然係below market 但exposure好好 同事老細又好好 出去應該可以嗌高30%再比佢還價壓少少 但我唔捨得呢度

一動不如一靜 無原動力推你走就留啦

大宅

Gi-leung 發表於 18-8-14 21:52

同你一樣 怕高人工會忙

同意,我自己都諗返轉頭,之前公司人事好工作量正常又做得耐,唔知點解要轉工,宜家講唔出呢間有咩好,仲之一動不如一靜仲好。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

時間+地區 > 工種 > 金錢

人事呢D..真係做落先知...所以好就係BONUS...

男爵府

duyan06 發表於 18-8-14 22:09
同意,我自己都諗返轉頭,之前公司人事好工作量正常又做得耐,唔知點解要轉工,宜家講唔出呢間有咩好,仲 ...

當時候點解會搵工? 轉工?

我就係採取呢個一動不如一靜策略,結果拖拖下又半年。當初入呢間公司就知道唔對路,諗住做夠半年開始搵,搵到9個月又覺得做足一年好 d... 而家又過多3個月,過多幾個月有bonus又唔走...日復日...

男爵府

Gi-leung 發表於 18-8-14 21:52

同你一樣 怕高人工會忙

有時好矛盾,做jun 手板眼見功夫係易做,但人工少又冇滿足感。做中層,上下壓力都要承受,好多時都係人工多少少,野就做多多。。 高層有時真係講關係,soft skill.... 有時覺得即使有CEO 比我做,我都一定做唔嚟。

大宅

sts8000 發表於 18-8-14 22:26
當時候點解會搵工? 轉工?

我就係採取呢個一動不如一靜策略,結果拖拖下又半年。當初入呢間公司就知道唔對 ...

因為嗰時自己諗住轉下環境又多d 假嘅工,就見下工,點知又請喎,但做落人工差唔多但工作量多人事又麻麻。宜家做住先囉咁。所以我宜家覺得一動不如一靜算。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

時間(當然包括車程)最重要。而家份工5點放工,我有一半日子都可以6點前回家,對番小學的仔仔好重要。

dw0501    發表於 18-8-15 13:05
wcpcelia    發表於 18-8-15 12:00

大宅

回覆樓主

人事都幾重要,多野做但做得開心同多野做又做得唔開心爭好多

男爵府

kewpie160523 發表於 18-8-15 23:05
人事都幾重要,多野做但做得開心同多野做又做得唔開心爭好多

我都覺,就算人工幾高都好,做得唔開心,我都唔會留得耐

首頁

尾頁

跳至